Ο μήνας που έφερε σκηνές «πολέμου» στα σούπερ μάρκετ

«Άλμα» 30,4% στην αγορά ταχυκίνητων κωδικών τον πρώτο μήνα πανδημίας στην Ελλάδα έδωσε ώθηση στο τζίρο των σούπερ μάρκετ, στα 739,30 εκατ. ευρώ (από 566,77 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι) με οδηγό τα είδη για τη φροντίδα του σπιτιού (+52,7%) και τα είδη προσωπικής φροντίδας (+44,5%).

Μελέτη της IRI για την περίοδο από τις 24 Φεβρουαρίου, λίγες μέρες μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος, έως και τις 29 Μαρτίου έδειξε ότι ο τζίρος στις 340 κατηγορίες προϊόντων που ανήκουν στους ταχυκίνητους κωδικούς έδωσαν ισχυρή ώθηση στις πωλήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου, που αναπτύσσονται με ρυθμό 13,7% από την αρχή του έτους.

Ειδικότερα την τελευταία εβδομάδα, που ολοκληρώθηκε 29 Μαρτίου, η αύξηση διαμορφώνεται σε 11,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Σε επίπεδο γεωγραφικών περιοχών, η Θεσσαλονίκη εμφάνισε την μεγαλύτερη αύξηση τον επίμαχο μήνα με 35,9% ακολουθούμενη από την Κρήτη με 35%, ενώ η Αττική, που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα της αγοράς (53,4%) εμφάνισε αύξηση 29,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο της κρίσης επικράτησε φόβος και αυτή την περίοδο τα είδη φαρμακείου και τα οινοπνεύματα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της ζήτησης (με αύξηση 393,2% και 377,9% αντίστοιχα), όπως και τα συμπληρώματα διατροφής (361,9%), τα υγρά μανταλάκια (γύρω στο 350%), τα γάντια (291,6%) και τα κρεμοσάπουνα (236,8%). Τις δύο τελευταίες εβδομάδες του μήνα το ενδιαφέρον εστιάστηκε κυρίως σε ζυμαρικά (98,2%), κονσέρβες (94%), προψημένο ψωμί και κρουασάν (92,3%), γάλα σε σκόνη (75,8%), χαρτομάντιλα (72,3%), γάλα εβαπορέ (72,2%) κ.α..

Στα e-shops
Την ίδια στιγμή εντυπωσιακή είναι η άνοδος των πωλήσεων και στο online κανάλι του κλάδου. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ και του ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστήμιο Αθηνών καταγράφεται οκταπλασιασμός του αριθμού των καταναλωτών που επισκέφτηκαν τα e-shops των σούπερ μάρκετ την περίοδο της πανδημίας. Το στοιχείο ερμηνεύεται ως νέα καταναλωτική τάση που ήρθε για να μείνει, αφού το 50% των καταναλωτών αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις νέες συνήθειες του και όταν περάσει η κρίση. Σύμφωνα με τη μελέτη, η πλειοψηφία των καταναλωτών που έχουν αξιοποιήσει το ηλεκτρονικό εμπόριο τις τελευταίες δέκα ημέρες δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες (66%) και το online fast food delivery (65%). Είναι επίσης ενδεικτικό ότι τις τελευταίες δέκα ημέρες το 8% του πληθυσμού έχει παραγγείλει online, όταν το 2019 το ποσοστό ήταν κάτω του 1%.

Στην Ευρώπη
Η καταναλωτική συμπεριφορά σε άλλες χώρες που πλήττονται επίσης από την πανδημία δεν είναι πολύ διαφορετική. Χαρτικά και απορρυπαντικά αγοράζουν και οι Ευρωπαίοι οι οποίοι έχουν αυξήσει συνολικά την κατανάλωση ως και 50% (47,5% στην Ιταλία, 38,2% στη Γερμανία, 32,1% στη Γαλλία, 11,5% στην Ιταλία), ενώ ίδια είναι η εικόνα στις ΗΠΑ (48,4%).

Τα στοιχεία της IRI για επιλεγμένες χώρες την εβδομάδα μέχρι 15 Μαρτίου, περίοδο που κλιμακώθηκε η κρίση, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα πέρυσι έδειξε ότι τα χαρτικά είναι το προϊόν με την μεγαλύτερη ζήτηση. Οι πωλήσεις αυτών των ειδών τρέχουν με ρυθμό 104,8% στη Γερμανία, 97,7% στη Γαλλία, 83% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 33% στην Ιταλία ενώ η αύξηση στις ΗΠΑ αγγίζει το 100%.

Ισχυρή ζήτηση καταγράφεται και σε προϊόντα για την καθαριότητα του σπιτιού, με ποσοστά αύξησης των πωλήσεων που ξεκινούν από 30% (στην Ιταλία) και αυξάνονται ως πάνω από 80% (Ηνωμένο Βασίλειο). Όπως είναι φυσικό τα είδη μακράς διάρκειας είναι σε πρώτη ζήτηση ενώ μικρότερη – αν και διψήφια – ανάπτυξη καταγράφεται στα αναψυκτικά, τα συσκευασμένα τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά και τα φρέσκα λαχανικά. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι τα κατεψυγμένα αναπτύσσονται με ρυθμό 84,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάνω από 60% στη Γαλλία και με οριακά χαμηλότερο ρυθμό σε άλλες χώρες.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές
Αλλάζουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες και προσελκύουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια
«Πρασινίζει» το «Ελευθέριος Βενιζέλος»- Η νέα επένδυση με αρχικό εκτιμώμενο κόστος τα 50 εκατ. ευρώ
Άφησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο Moody's
Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα