Oι τράπεζες επιμένουν στη «γραμμή» τους για την Creta Farms

Οι τράπεζες δεν φαίνονται διατεθειμένες να ανοίξουν νέες γραμμές πίστωσης και οι αφοί Δομαζάκη δεν φαίνεται να συγκλίνουν για την επίλυση της κρίσης στην Creta Farms, με τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη, ο οποίος είχε χάσει τη μάχη των ψήφων και τον έλεγχο της διοίκησης στην προηγούμενη γενική συνέλευση στα τέλη Ιουνίου, να ζητά τώρα ανάκληση του διοικητικού συμβουλίου και εκλογή νέου.

Ταυτόχρονα, ο έτερος βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος, Εμμανουήλ Δομαζάκις, έχει θέσει θέμα αλλαγής άρθρων του καταστατικού της εταιρείας εν όψει της γενικής συνέλευσης της 4ης Σεπτεμβρίου.

Ραγδαία επιδείνωση

Ειδικότερα, η διαμάχη των δύο βασικών μετόχων έχει επιδεινώσει ραγδαία τη θέση της εταιρείας, επαναλαμβάνουν οι πιστώτριες τράπεζες, που παραμένουν αμετακίνητες στη θέση ότι θα ανοίξουν νέες γραμμές πίστωσης στην Creta Farms μόνο εφόσον οι βασικοί μέτοχοι και εγγυητές των δανείων της, αφοί Δομαζάκη, ενεχυριάσουν μετοχές της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί στις 21 Αυγούστου ανακοίνωση των εργαζομένων, οι οποίοι εξέφραζαν την αγωνία τους για τις εξελίξεις αλλά και την ανασφάλειά τους για το εργασιακό του μέλλον.

Οι τράπεζες φέρονται να επισημαίνουν ότι διαθέτουν υψηλό χρηματοδοτικό άνοιγμα στην εταιρεία, ήτοι δάνεια 109 εκατ. ευρώ, τα οποία αναδιάρθρωσαν μόλις πέρσι, δίνοντας στην εταιρεία το περιθώριο χαμηλών αποπληρωμών, μέχρι να ενδυναμωθούν οι ταμειακές της ροές. Η ρευστότητά της, μάλιστα, ενισχύθηκε πέρσι καθώς και στις αρχές της φετινής χρονιάς από τις τελευταίες δόσεις του δανείου της ΕΤΕπ, συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Πάρα ταύτα, η κατάσταση στην εταιρεία επιδεινώθηκε ραγδαία, λόγω της διαμάχης μεταξύ Εμμανουήλ και Κωνσταντίνου Δομαζάκη για τον έλεγχο της εταιρείας, με αποτέλεσμα σήμερα η αλλαντοβιομηχανία να βαρύνεται από υψηλές υποχρεώσεις προς προμηθευτές και ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Ταμεία. Επίσης οι τράπεζες δεν αποδέχονται την αντιπρόταση της διοίκησης της εισηγμένης εταιρείας, που όπως αποκάλυψε η επιστολή των εργαζομένων, προβλέπει την ενεχυρίαση του σήματος «εν ελλάδι - Creta Farms», ώστε να εξασφαλιστεί η ενδιάμεση χρηματοδότηση που είναι απαραίτητη για την ομαλή συνέχεια της λειτουργίας της εταιρείας μέχρι την εξεύρεση του επενδυτή. Εκτιμάται, από τις τράπεζες, ότι δεν αποτελεί κίνηση που να διευκολύνει την εξυγίανση και σωτηρία της αλλαντοβιομηχανίας.

Αιτήματα στη Γ.Σ.

Εν τω μεταξύ, χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, σε συνέχεια της από 9.8.2019 δημοσιευθείσας πρόσκλησης για την τακτική γενική συνέλευση της 4.9.2019 αναφέρεται στα θέματα ημερήσιας διάταξης συμπληρωμένα κατόπιν αιτήσεων των μετόχων της εταιρείας κ.κ. α) Κωνσταντίνου Δομαζάκη και β) Εμμανουήλ Δομαζάκι, μεταξύ των οποίων αντίστοιχα: η ανάκληση του Δ.Σ. με εκλογή νέου που θα διοικήσει την εταιρεία κατά τον νόμο και το καταστατικό της για την ευόδωση του εταιρικού σκοπού και η τροποποίηση, συμπλήρωση και αναρίθμηση διατάξεων του καταστατικού για σκοπούς λειτουργικότητας και προσαρμογής στο Ν. 4548/2018.

Τέλος, κυβερνητική παρέμβαση στις εξελίξεις ζητά και το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου (ΕΚΡ) σε ανακοίνωσή του, όπου δηλώνει ότι στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην Creta Farms - στην προσπάθειά τους να διασωθεί η εταιρεία και να μη χάσουν τη δουλειά τους οι 800 εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα.  

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές
Αλλάζουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες και προσελκύουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια
«Πρασινίζει» το «Ελευθέριος Βενιζέλος»- Η νέα επένδυση με αρχικό εκτιμώμενο κόστος τα 50 εκατ. ευρώ
Άφησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο Moody's
Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα
Ελλάδα: Μείωση 1,5% στον τζίρο των επιχειρήσεων τον Ιανουάριο του 2024
Ξεκινά η κατασκευή του Microsoft Data Center στα Σπάτα
Ελλάδα: Ανοίγει σήμερα το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» για ξενοδοχεία και καταλύματα
DBRS: Επιβεβαίωση αξιόχρεου της Ελλάδας στο ΒΒΒ (χαμηλό) με σταθερές προοπτικές
EuroChampion Jet: Το νέο εντυπωσιακό ταχύπλοο της SEAJETS στο λιμάνι του Πειραιά