Moody’s: Μεγάλη αβεβαιότητα για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας

Τα δυσμενή δημογραφικά και οι χαμηλές επιδόσεις σε επίπεδο επενδύσεων και αποταμιεύσεων δημιουργούν αβεβαιότητα για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, ενώ υπάρχει υψηλό επίπεδο ευπάθειας της χώρας σε κινδύνους γεγονότων, κυρίως λόγω του τραπεζικού κλάδου, αναφέρει στην περιοδική της έκθεση για την Ελλάδα η Moody’s. Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει παράλληλα τις βελτιωμένες επιδόσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αλλά και την ήπια δομή του χρέους της χώρας.

Διευκρινίζεται πως στην συγκεκριμένη έκθεση δεν εμπλέκεται κάποια επιτροπή αξιολόγησης και η δημοσιοποίησή της δεν συνιστά ενέργεια πιστοληπτικής αξιολόγησης ούτε αποτελεί ένδειξη για κάποια αλλαγή αξιολόγησης στο κοντινό μέλλον.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει η Moody’s στην περιοδική της έκθεση, το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας (B1) στηρίζεται από την «μέτρια» οικονομική ισχύ της χώρας, αντανακλώντας τα υψηλότερα επίπεδα πλούτου συγκριτικά με άλλες χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα αξιολόγησης, μια μετρίου μεγέθους οικονομία με μέτρια επίπεδα διαφοροποίησης που εξισορροπείται από την σημαντική ακόμα αβεβαιότητα ως προς τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, δεδομένων των δυσμενών δημογραφικών καθώς και των χαμηλών επιπέδων επενδύσεων και αποταμιεύσεων.

Η «μέτρια (-)» θεσμική ισχύς της Ελλάδας λαμβάνει υπ’ όψιν τις αδύναμες ακόμα επιδόσεις της χώρας για το κράτος δικαίου, την αποτελεσματικότητα του κράτους και τον έλεγχο της διαφθοράς, όπως αυτές μετρώνται από τους δείκτες της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης (Worldwide Governance), που εξισορροπούνται από την βελτίωση των επιδόσεων σε ό,τι αφορά τη νομοθέτηση και την εφαρμογή συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Η «χαμηλή (+)» δημοσιονομική ισχύς αντανακλά το πολύ υψηλό χρέος της κυβέρνησης, το οποίο εξισορροπείται από την ήπια δομή του χρέους με πολύ χαμηλά επιτόκια και πολύ μακρές ωριμάνσεις.

Η «υψηλή (+)» ευπάθεια σε κινδύνους γεγονότων, οφείλεται στους κινδύνους του τραπεζικού κλάδου.

Πηγή: Euro2day

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές
Αλλάζουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες και προσελκύουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια
«Πρασινίζει» το «Ελευθέριος Βενιζέλος»- Η νέα επένδυση με αρχικό εκτιμώμενο κόστος τα 50 εκατ. ευρώ
Άφησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο Moody's
Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα
Ελλάδα: Μείωση 1,5% στον τζίρο των επιχειρήσεων τον Ιανουάριο του 2024
Ξεκινά η κατασκευή του Microsoft Data Center στα Σπάτα
Ελλάδα: Ανοίγει σήμερα το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» για ξενοδοχεία και καταλύματα
DBRS: Επιβεβαίωση αξιόχρεου της Ελλάδας στο ΒΒΒ (χαμηλό) με σταθερές προοπτικές
EuroChampion Jet: Το νέο εντυπωσιακό ταχύπλοο της SEAJETS στο λιμάνι του Πειραιά