Fitch: Ο νόμος για προστασία της α΄κατοικίας θα μειώσει τα ελληνικά ΜΕΔ

Θετικό για τις ελληνικές τράπεζες και τα καλυμμένα ομόλογα (CVB), χαρακτηρίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, το νέο νομοθετικό πλαίσιο για προστασία της κύριας κατοικίας με το οποίο τα οικονομικά αδύναμα ελληνικά νοικοκυριά, όπως σημειώνει, μπορούν να προσπαθήσουν να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους.
 
Σε ανάλυση του με τίτλο «Η νέα νομοθεσία για προστασία α΄ κατοικίας θα βοηθήσει στην μείωση των ΜΕΔ», ο Fitch τονίζει ότι ο νέος νόμος ενισχύει την άποψή του ότι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) των ελληνικών τραπεζών θα μειωθούν περαιτέρω, μεσοπρόθεσμα, με την υποστήριξη μέτρων πολιτικής και των προσπαθειών των τραπεζών να επιτύχουν τους στόχους του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).
 
Ωστόσο, αναφέρει πως δεν είναι σαφές εάν οι τράπεζες θα επιδιώξουν να κινηθούν επιθετικά σε κατασχέσεις για να βελτιώσουν τις προσπάθειες τους ανάκτησης χρεών, ιδίως σε δανειολήπτες που δεν προστατεύονται από το νέο νόμο, καθώς μπορεί να είναι επιφυλακτικές σε ενδεχόμενο κίνδυνο να πληγεί η εικόνα τους.

«Εάν οι τράπεζες δεν επιθυμούν να προβούν σε κατασχέσεις, αυτό θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα του νέου νόμου για αποκατάσταση της πειθαρχίας στις πληρωμές» δανείων, τονίζει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.
 
Σύμφωνα με τον Fitch, ο επικαιροποιημένος νόμος περί προστασίας των κατοικιών που ψηφίστηκε στα τέλη Μαρτίου και αντικατέστησε τον νόμο Κατσέλη, ο οποίος είχε προστατεύσει τις πρώτες κατοικίες των δανειοληπτών από την κατάσχεση, θα παράσχει ένα πιο αποτελεσματικό μηχανισμό για την επεξεργασία των προβληματικών μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα περιορίσει τις στρατηγικές αθετήσεις πληρωμών και ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια πιο πειθαρχημένη νοοτροπία πληρωμών.
 
Ο πλήρης αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες εφαρμογής και τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο, υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, σημειώνει ο Fitch, οι οφειλέτες των οποίων τα δάνεια τους παρουσίαζαν καθυστερήσεις πέραν των τριών μηνών στις 31 Δεκεμβρίου 2018,  μπορούν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά για την αναδιάρθρωση στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων που έχουν εξασφάλιση την κύρια κατοικία τους. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι το τέλος του 2019.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε το «φράγμα» των 1.440 μονάδων–Νέο ρεκόρ 13 ετών
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% φέρνει άλλες «αναβαθμίσεις» το 2024
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ-Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
S&P: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας διατηρώντας το ΒΒΒ-
Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο