Ελλάδα: Το σκάνδαλο Novartis απειλεί με πολιτικό τσουνάμι

Φωτιά στην πολιτική σκηνή βάζει η υπόθεση της Novartis την οποία φέρνει και πάλι στο προσκήνιο η ελληνική κυβέρνηση, καθώς διαβιβάστηκε στη Βουλή η σχετική δικογραφία. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν τη Δευτέρα κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί. Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες και οργισμένες με όλους όσους παρουσιάζονται ως εμπλεκόμενοι.

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσε η κυβέρνηση, η εισαγγελική έρευνα για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας προκειμένου να επικρατήσει στην αγορά φαρμάκων φαίνεται να αποκάλυψε εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων της περιόδου από το 2006 έως τις αρχές του 2015, για τους οποίους οι Εισαγγελείς Διαφθοράς απέστειλαν την δικογραφία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου η υπόθεση να εξεταστεί στην Βουλή.

Μόλις δημοσιοποιήθηκε το θέμα, ξέσπασε άγρια κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ όλα τα πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται διέψευσαν κατηγορηματικά την οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση.
Σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σημείωσε ότι είναι ντροπή να μιλά η αντιπολίτευση για παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη ενώ μίλησε «για τεράστιες προεκτάσεις που θα έχει η υπόθεση σε επίπεδο εμπλοκής προσώπων αλλά και ζημιάς του ελληνικού δημοσίου».

Κοντονής: Το σκάνδαλο Novartis θα αποδειχθεί μεγαλύτερο εκείνου της Siemens
Για «μέγα ζήτημα» έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, θυμίζοντας και την, προ έτους, εκτίμησή του ότι το σκάνδαλο Novartis θα αποδειχθεί μεγαλύτερο εκείνου της Siemens.

Κάτι που επιβεβαιώνεται σήμερα από το γεγονός ότι υπήρξε μεγαλύτερη απώλεια χρημάτων για το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και μεγαλύτερη ηθική απαξία, παρατήρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Σε μια περίοδο, συμπλήρωσε, που ο συμπολίτης μας δεν μπορεί να βρει φάρμακα, κάποιοι τα υπερκοστολογούσαν. Μια υπερκοστολόγηση που είχε εν συνεχεία, επίπτωση στις τιμές των φαρμάκων σε άλλες 29 χώρες, πρόσθεσε. Συνεπώς, η υπόθεση έχει ηθικές, οικονομικές και διεθνείς πλευρές, τόνισε.

Ερωτηθείς από το «Πρακτορείο FM» για τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Κοντονής είπε χαρακτηριστικά, «όλοι μας έχουμε μείνει εμβρόντητοι από την έκταση». Ενώ στο ερώτημα περί παραγραφής, επανέλαβε πως, ναι, κάποια αδικήματα σίγουρα έχουν παραγραφεί, υπάρχουν όμως και άλλα, που χαρακτηρίζονται «διαρκή» και δεν έχουν παραγραφεί (δωροδοκία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Παραλλήλως, ο αρμόδιος υπουργός κατέθεσε την προσωπική του άποψη ότι η επίμαχη δικογραφία για την Novartis μπορεί να συσχετισθεί με το έργο της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, οι εργασίες της οποίας είναι σε εξέλιξη.

Χαρακτήρισε «αστειότητες» τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως «όσοι μιλάνε, θα πρέπει να ξέρουν ότι φτάσαμε εδώ, μετά από εισαγγελική έρευνα ενός έτους. Καμία πολιτική δίωξη», επεσήμανε. Έριξε μάλιστα στο σημείο αυτό το «γάντι» στους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης, λέγοντας ότι εκείνοι που υμνούσαν τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, τώρα θα πρέπει να αποδείξουν ότι σέβονται τις διαδικασίες.

Αναφορικά με τις απειλές του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη ότι θα στείλει κόσμο στη φυλακή, ο κ. Κοντονής απάντησε: «Καμιά φορά μπορεί να συμβεί το αντίθετο». Κατά την άποψη δε, του κ. Κοντονή, είναι πολύ νωρίς να προβαίνουν σε τέτοιου τύπου δηλώσεις οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Κλείνοντας τη συνέντευξή του προς το ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο Στ. Κοντονής δήλωσε ότι η κυβέρνηση κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να χυθεί άπλετο φως σε όλες εκείνες τις υποθέσεις που έχουν ταλανίσει την ελληνική κοινωνία, θυμίζοντας ότι από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής έγιναν γνωστά τα δάνεια με «αέρα». Και όλα αυτά στην «πλάτη» του φορολογούμενου πολίτη, κατέληξε.

ΝΔ: Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη
Η ΝΔ μιλούσε από χθες για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. «Η κοινή γνώμη παρακολουθεί ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους.

Οι ίδιοι, μάλιστα, υποστήριξαν ότι ο φάκελος της έρευνας θα διαβιβαστεί με εντολή του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι δικογραφίες διαβιβάζονται αμελλητί. Δηλαδή αμέσως και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή, πόσο μάλλον αξιολογική κρίση, της εκτελεστικής εξουσίας».

Δυο πρώην πρωθυπουργοί και έξι υπουργοί
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τη Δευτέρα από την πλευρά της κυβέρνησης, οι πληροφορίες αναφέρουν τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου, και των υπουργών Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελου Βενιζελου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδου και Γιώργου Κουτρουμάνη.

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης παρέδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας το πρώτο μέρος της δικογραφίας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Κατά συνέπεια η Βουλή θα κληθεί να αποφανθεί για το ενδεχόμενο εμπλοκής των πολιτικών αυτών προσώπων σε τυχόν αξιόποινες πράξεις. Η παραπομπή στη Βουλή προφανώς δεν συνιστά απόδειξη ενοχής.

Παράλληλα, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της NOVARTIS για δωροδοκία, ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Η έρευνα που αφορά την εμπλοκή μη πολιτικών αλλά και πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis καθώς και για το ενδεχόμενο νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) συνεχίζεται από τους εισαγγελείς διαφθοράς.

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την υπόθεση Novartis
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα τον ενημέρωσαν για τις εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή ο φάκελος να διαβιβαστεί σήμερα, Τρίτη, στη Βουλή και να κινηθούν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως Ελληνικού κράτους» μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, προτρέποντας μάλιστα όσους μιλούν για πολιτικές διώξεις να μην μιλούν γιατί εκτίθενται.

Για την υπόθεση της Novartis βρέθηκε χθες στον Άρειο Πάγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος, όπως αναφέρει ανακοίνωση Τύπου, συναντήθηκε με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με την υπόθεση, μετά τα δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η Ελληνική Δικαιοσύνη.

«Η εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες» προσθέτει η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει: «Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η Ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Novartis επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά.

» Η Εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες. Επίσης, ο Υπουργός ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σε σχέση με την κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά την έρευνα τα ξημερώματα του Σαββάτου και τις ενέργειες της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, πάντως διευκρινίστηκε ότι «ουδέποτε έλαβα μέρος η ίδια ή οι επίκουροι εισαγγελικοί λειτουργοί σε σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στον Αρειο Πάγο».

Δηλώσεις για την υπόθεση της Novartis έκανε αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τους κ. Κοντονή και Παπαγγελόπουλο να χαρακτηρίζουν τέραστιο το σκάνδαλο της Novartis.

«Πριν ένα χρόνο είχα αναφέρει ότι το σκάνδαλο NOVARTIS τόσο όσο από οικονομικής όσο και ηθικής πλευράς θα συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία πολύ περισσότερο από το σκάνδαλο της Siemens» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος τόνισε ότι την Τρίτη ο φάκελος της υπόθεσης θα σταλεί στη Βουλή.

Ο κ. Κοντονής συμπλήρωσε επίσης ότι «το σκάνδαλο με το φάρμακο είναι τεράστιο διότι, σε μία περίοδο κρίσης, υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες που λειτουργούσαν με παράνομο τρόπο και με υπερκοστολογήσεις.

Γι’ αυτό το λόγο εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη σε ποσοστά διπλάσιας φαρμακευτικής δαπάνης της ΕΕ», ενώ σημείωσε ότι η εντολή του Αλέξη Τσίπρα ήταν να κινηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο και τον κανονισμό της Βουλής.

Η απάντηση NOVARTIS 
Mετά τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, η εταιρία στην Ελλάδα εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η εταιρεία συνεργάζεται με τις Αρχές και λαμβάνει σοβαρά κάθε ισχυρισμό για πιθανά παραπτώματα».

«Έχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές μας πρακτικές στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις Αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Novartis δεσμεύεται με τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής επιχειρηματικής συμπεριφοράς και κανονιστικής συμμόρφωσης, σε όλες τις πτυχές της εργασίας. Λαμβάνουμε κάθε ισχυρισμό για πιθανό παράπτωμα εξαιρετικά σοβαρά και εξετάζουμε διεξοδικά όλες τις αναφορές» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
 

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές
Αλλάζουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες και προσελκύουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια