Έξοδος Ελλάδας ισοδυναμεί με παγκόσμια καταστροφή

Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει μια παγκόσμια οικονομική κρίση τρομερών διαστάσεων και θα πρέπει να αποφευχθεί με οποιοδήποτε κόστος, τονίζει σε μελέτη της που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, μια αξιόπιστη γερμανική δεξαμενή σκέψης.

Η κεντροδεξιά Κυβέρνηση της Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ επέκρινε έντονα την επαναλαμβανόμενη αποτυχία της Ελλάδας να ανταποκριθεί στους σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στα τέλη του 2009, αλλά πρόσφατα τόνισε ότι θέλει την Αθήνα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

"Μια ελληνική έξοδος από το ευρώ ενέχει τον κίνδυνο" μιας ευρωπαϊκής και διεθνούς ακόμη ανεξέλεγκτης οικονομικής επιδείνωσης "και θα μπορούσε να προκαλέσει μια παγκόσμια οικονομική κρίση", αναφέρει το Ίδρυμα "Bertelsmann", επικαλούμενο τη μελέτη που εκπονήθηκε από την "Prognos AG".

"Οι 42 πιο σημαντικές οικονομίες θα καταγράψουν συνολικές οικονομικές απώλειες 17,2 τρισεκατομμύρια ευρώ (με βάση το χειρότερο σενάριο)", σημειώνει η δεξαμενή σκέψης.

Η έξοδος της Ελλάδας συνεπάγεται κόστος για την ίδια τη χώρα, η οποία ήδη διέρχεται το πέμπτο έτος οικονομικής ύφεσης, συνολικού ύψους 164 δισεκατομμυρίων ευρώ ή 14.300 ευρώ ανά κάτοικο, μέχρι το 2020, αναφέρει η μελέτη, η οποία αναλύει τα κόστη με βάση διάφορα σενάρια.

Το "Grexit" θα δημιουργήσει πίεση στις άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης - Πορτογαλία, Ισπανία και ακόμη για Ιταλία - να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα, μια εξέλιξη που θα δημιουργούσε "μια δραματική διεθνή ύφεση ".

"Οι 42 πιο σημαντικές οικονομίες θα καταγράψουν συνολικές οικονομικές απώλειες 17,2 τρισεκατομμύρια ευρώ (με βάση το χειρότερο σενάριο)", σημειώνει η δεξαμενή σκέψης.

"Στην παρούσα κατάσταση πρέπει οπωσδήποτε να προληφθεί η έκρηξη" μιας ανεξέλεγκτης "πυρκαγιάς", δήλωσε ο Aart de Geus, πρόεδρος του Ιδρύματος "Bertelsmann".

Δειτε Επισης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε το «φράγμα» των 1.440 μονάδων–Νέο ρεκόρ 13 ετών
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% φέρνει άλλες «αναβαθμίσεις» το 2024
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ-Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
S&P: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας διατηρώντας το ΒΒΒ-
Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο