Olympic-Aegean: Νέες προσπάθειες συγχώνευσης

Νέα απόπειρα συγχώνευσης των Olympic Air και Aegean Airlines βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr που επιβεβαιώνει η αεροπορική αγορά. Παρά το μπλόκο της Κομισιόν, τέλη Ιανουαρίου 2011, στη σχεδιαζόμενη τότε «συνένωση», τα επιτελεία των δύο αερομεταφορέων φέρεται ότι ποτέ δεν εγκατέλειψαν το εγχείρημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εκατέρωθεν συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο και δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν ανακοινώσεις, μέσω του χρηματιστηρίου, το αμέσως προσεχές διάστημα.

Η πολυετής ελληνική ύφεση που έχει μειώσει δραματικά την εσωτερική ζήτηση και η ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου που έχει αυξήσει το πτητικό κόστος είναι δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα των εγχώριων αεροπορικών εταιρειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, η συνολική κίνηση από την Αθήνα μειώθηκε κατά περίπου 8,1% στις γραμμές εσωτερικού και 13,9% στις γραμμές εξωτερικού.

Με άλλα λόγια, λόγω του υφεσιακού κλίματος, η συγχώνευση καθίσταται αναγκαία περισσότερο από ποτέ, καθώς η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει δύο κύριους αερομεταφορείς (που, ήδη μετά την ματαίωση της συνένωσης, προχώρησαν σε διαφορετικό καταμερισμό της αεροπορικής αγοράς).

Εξάλλου, τα μειωμένα οικονομικά μεγέθη του πρώτου εξαμήνου όχι μόνο των Aegean και Olympic αλλά και άλλων αεροπορικών, όπως η Cyprus Airways, αποδεικνύουν τις «αναταράξεις» που υφίστανται οι αερομεταφορείς.

Ο σκόπελος της Κομισιόν

Ερώτημα παραμένει πώς τα νομικά επιτελεία των δύο αερομεταφορεών θα καταφέρουν να «μεταπείσουν» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναγκαιότητα της συγχώνευσης. Πριν από 20 μήνες η Ε.Ε. είχε απαγορεύσει τη συγχώνευση των δύο αεροπορικών με το σκεπτικό ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα οδηγούσε σε αύξηση της τιμής των εισιτηρίων για τα 2/3 των ταξιδιωτών από και προς την Αθήνα.

Οι εταιρείες είχαν προτείνει, ως αντισταθμιστικά οφέλη -που δεν έγιναν δεκτά από την Κομισιόν- την παραχώρηση χρονοθυρίδων προσαπογείωσης (slots) σε ελληνικά αεροδρόμια, ενώ είχαν δεσμευθεί εγγράφως ότι για δύο χρόνια οι τιμές των εισιτηρίων στα δρομολόγια εσωτερικού θα παραμείνουν σταθερές.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, Olympic Air και Aegean Airlines -έχουν προσφύγει κατά της απόφασης της Κομισιόν- αναμένεται να επανέλθουν με νέα πρόταση, η οποία τελεί υπό επεξεργασία.

Αντίστοιχη, άλλωστε, τακτική υιοθετεί η ιρλανδική Ryanair, η οποία επιδιώκει να εξαγοράσει την Aer Lingus, εγχείρημα που απαγορεύθηκε το 2007 από την Κομισιόν, επειδή ο νέος αερομεταφορέας θεωρήθηκε ότι θα δημιουργούσε μονοπωλιακές συνθήκες σε 35 προορισμούς από και προς την Ιρλανδία.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει σε ξένα μέσα ενημέρωσης ο επικεφαλής της Ryanair, O’Leary, το πακέτο «μέτρων θεραπείας» είναι «επαναστατικό» και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διαβεβαιώσεις από πολυάριθμες αεροπορικές εταιρείες για την εκτέλεση πτητικού έργου στα δρομολόγια που σήμερα υλοποιούνται μόνο από τις Ryanair και Aer Lingus.

Όπως έχει αναφέρει ο O’Leary, οι καινούργιες εταιρείες θα ξεκινήσουν συζητήσεις με την Κομισιόν, προτού αναλάβουν την εκτέλεση πτήσεων στους επίμαχους προορισμούς. Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται να μην δημιουργηθεί μονοπώλιο, αιτία για την οποία η Κομισιόν μπλόκαρε το 2007 το «γάμο» των Ryanair και Aer Lingus.

Σημειώνεται ότι από το 2004, από τις 11 απόπειρες συγχωνεύσεων ευρωπαϊκών αερομεταφορέων, μόνον αυτές, των ιρλανδικών και ελληνικών αερομεταφορέων δεν στέφθηκαν με επιτυχία.

Πηγή:www.capital.gr

Δειτε Επισης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε το «φράγμα» των 1.440 μονάδων–Νέο ρεκόρ 13 ετών
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% φέρνει άλλες «αναβαθμίσεις» το 2024
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ-Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
S&P: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας διατηρώντας το ΒΒΒ-
Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο