Ετήσια άνοδος 1,7% για τη βιομηχανική παραγωγή το ενδεκάμηνο του 2022

Άνοδο 1,7% παρουσίασε σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή στην Κύπρο την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, 2022, ωθούμενη κυρίως από την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η Στατιστική Υπηρεσία, οι σημαντικότερες ετήσιες αυξήσεις κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 παρατηρήθηκαν στις οικονομικές δραστηριότητες παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών με 26,3%, στην κατασκευή επίπλων και επισκευής/εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού με 18,2% συλλογής, επεξεργασίας και παροχής νερού με 9,6% και παραγωγής προϊόντων διύλισης πετρελαίου, χημικών ουσιών και προϊόντων και φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων με 7,5%.

Σημαντικές μειώσεις στην παραγωγή κατέγραψαν οι δραστηριότητες της κατασκευής ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού με 43,5%, παραγωγής βασικών μετάλλων και κατασκευής μεταλλικών προϊόντων με 6,0% και βιομηχανίας ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα με 5,3%.

Εξάλλου, τον Νοέμβριο ο δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής ανήλθε στις 131,8 μονάδες (βάση 2015=100), σημειώνοντας αύξηση 1,9% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2021.

Στον τομέα της μεταποίησης παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 3,3% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2021. Αύξηση καταγράφηκε επίσης στον τομέα μεταλλείων και λατομείων (8,5%). Αρνητική μεταβολή παρατηρήθηκε στους τομείς παροχής νερού και ανάκτησης υλικών (5,1%) και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (4,3%).

Δειτε Επισης

«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο
Περνούν από τη ΒΟΥΛΗση στην πράξη-Η πρόταση νόμου που κόβει τα δωδεκατημόρια των ημικρατικών