Powered by

Τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις και τις μεγαλύτερες μειώσεις

Μηνιαίες και ετήσιες αυξήσεις που σοκάρουν καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2022 στις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών, προϊόντων και υπηρεσιών.

Ωστόσο, εμφανής είναι η μείωση στο κόστος ειδών πρώτης ανάγκης, δημιουργώντας πρόσκαιρη ανάσα στις τσέπες των καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως προκύπτει από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ο πληθωρισμός κυμάνθηκε κοντά στο 8%.

Σε έντυπα η μεγαλύτερη αύξηση

Με βάση στοιχεία του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, η μεγαλύτερη αύξηση τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχέση με τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς καταγράφηκε στις τιμές των διαφόρων εντύπων (22,82%), ενώ σε ετήσια βάση η αύξηση άγγιξε το 46%.

Η μηνιαία αύξηση στην τιμή αρνίσιου και κατσικίσιου κρέατος έφτασε στο 12,44% και η ετήσια στο 16,75%.

Αυξημένο κατά 6,05% ήταν τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχέση με τον Νοέμβριο το κόστος στα ψυγεία, τους καταψύκτες και ψυγειοκαταψύκτες, με τα είδη κήπου να σημειώνουν άνοδο 5,36%.

Στις συσκευές επεξεργασίας τροφίμων η μηνιαία αύξηση ήταν 4,70%, ενώ στη ζάχαρη το κόστος αυξήθηκε κατά 4,65%.

Αξίζει να αναφερθεί, ωστόσο, ότι η τιμή της ζάχαρης τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχέση με τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς σημείωσε άλμα 75,83%.

Αυξήσεις καταγράφουν σε μηνιαία βάση και άλλες βασικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως άλλα στερεά καύσιμα (4,55%), υπηρεσίες ελαιοχρωματιστή (4,11%), ελαιόλαδο (3,77%), κακάο και σοκολάτα σε σκόνη (3,24%).

Μειώθηκαν οι τιμές λαχανικών

Μειωμένες κατά 28,33% ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο οι τιμές των φρέσκων λαχανικών εκτός πατατών και άλλων βολβών.

Κατά 18,87% μειώθηκαν οι τιμές των λαχανικών και κατά 10,92% των υγρών καυσίμων.

Ωστόσο, σε ετήσια βάση, οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν σχεδόν κατά 30%.

Στις πατάτες το κόστος μειώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο κατά 9,64%, ενώ στο αλεύρι και στα άλλα δημητριακά υποχώρησε κατά 8,99%.

Όσον αφορά την τιμή του πετρελαίου, η μηνιαία μείωση φτάνει το 8,63% και η ετήσια αύξηση το 18,63%.

Κατά 8,42% μειώθηκε το κόστος των υπηρεσιών καταλυμάτων, ενώ κατά 6,36% υποχώρησαν οι τιμές των φρέσκων φρούτων.

Δειτε Επισης

Χωρίς προϋπολογισμό οι ΕΟΑ, δαπανούν βάσει του δικαίου της ανάγκης, με τη σύμφωνη έγκριση ΥΠΕΣ και ΥΠΟΙΚ
Τo νομοσχέδιο για την εφαρμογή Εθνικού Μηχανισμού Ελέγχου Άμεσων Ξένων Επενδύσεων που ενέκρινε το Υπουργικό
Σχέδιο ενίσχυσης εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων γεωργών ενέκρινε το Υπουργικό-Ο προϋπολογισμός και το ανώτατο ποσό
Μερική διαγραφή κυβερνητικών χρεογράφων από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Θεσπίζεται με σφαγίδα Υπουργικού ο Εθνικός Μηχανισμός Ελέγχου Άμεσων Ξένων Επενδύσεων-«Πρόκειται για θεσμική τομή»
Τζ. Κωνσταντίνου Παναγιώτου: Η διαφθορά στην Κύπρο και αυτό που έρχεται να καταπολεμήσει δραστικά η πρόταση του ΔΗΣΥ
Χάσμα και ολοταχώς προς αδιέξοδο για την ΑΤΑ-Κρατά ζωντανή στον... αναπνευστήρα την προοπτική ο Παναγιώτου
Χωρίς σημαντική μεταβολή έκλεισε την Τρίτη το ΧΑΚ
Αύξηση εσόδων και συγκράτηση δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι τον Μάιο-Τα στοχεία του Γενικού Λογιστηρίου
Tιμολόγηση με βάση χρήση στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές περιοχές ζητά από την Κυβέρνηση η Επιτροπή Εμπορίου