Ετήσια μείωση 4,1% στον οικονομικό δείκτη (ΣΠΟΔ)

Καθοδική πορεία, σε ετήσια βάση, ακολούθησε και το Νοέμβριο του 2022 ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, αντανακλώντας «σε μεγάλο βαθμό την συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας που αναπόφευκτα επηρεάζει και τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας».

Στήριξη στην κυπριακή οικονομία δίδουν οι πωλήσεις ακινήτων, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, ο όγκος λιανικών πωλήσεων καθώς και οι αφίξεις τουριστών.

Συγκεκριμένα, Ο ΣΠΟΔ της Κύπρου, τον οποίο καταρτίζει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατέγραψε ετήσια μείωση 4,1% το Νοέμβριο του 2022, μετά από ετήσιες μειώσεις 3,8% τον Οκτώβριο και 3,8% το Σεπτέμβριο του 2022 (με βάση τα πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΚΟΕ, πτώση κατέγραψαν οι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο και στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο του 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, με το οικονομικό κλίμα να σημειώνει την μεγαλύτερη επιδείνωση στον τομέα των υπηρεσιών τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρωζώνη.

Ταυτόχρονα, στον αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ, όπως αναφέρει το ΚΟΕ, εξακολουθεί να συμβάλλει η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου Μπρεντ, καταγράφοντας ετήσια άνοδο και τον Νοέμβριο του 2022.

Επιπρόσθετα, αναφέρει πως στην πτώση του Δείκτη το Νοέμβριο συμβάλλει και ο όγκος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προσαρμοσμένος με βάση τη θερμοκρασία, ο οποίος έχει σχετικά υψηλότερη βαρύτητα στον Δείκτη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εγχώριες συνιστώσες του ΣΠΟΔ.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με το ΚΟΕ του Πανεπιστημίου Κύπρου, η επιτάχυνση που καταγράφεται στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης των υπόλοιπων εγχωρίων συνιστωσών του ΣΠΟΔ τον Νοέμβριο συγκρατεί την περαιτέρω πτώση του Δείκτη.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως τα συνολικά πωλητήρια έγγραφα ακινήτων, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, ο όγκος λιανικών πωλήσεων καθώς και οι αφίξεις τουριστών, συμβάλλουν στην βραχυπρόθεσμη στήριξη της κυπριακής οικονομίας.

Δειτε Επισης

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία