Ν. Χριστοδουλίδης: Μπορεί να καταστεί hub τεχνολογίας η Κύπρος

Η Κύπρος είναι εφικτό να καταστεί διεθνές κέντρο τεχνολογίας, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο του debate που διεξήγαγε το Techisland στο ξενοδοχείο Parklane Spa & Resort στη Λεμεσό.

Το debate φιλοξένησε τους τρεις βασικούς υποψήφιους για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέα Μαυρογιάννη, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη.

Διαβάστε εδώ: Debate TechIsland: Όλα όσα είπαν Αβέρωφ, Μαυρογιάννης, Χριστοδουλίδης

Κάνοντας αρχικά μια σύντομη ανασκόπηση της παρούσας κατάστασης στην οικονομία σε συνάρτηση με την συνδρομή του ΙΤ τομέα για ανάπτυξή της, ο υποψήφιος μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, ώστε να προσελκύσουμε κι άλλες εταιρείες του κλάδου.

Όσο για το όραμα του αυτό είναι, όπως είπε, "να αυξήσουμε τις υπηρεσίες που μπορούμε να παρέχουμε, να υπάρξουν πρωτοβουλίες, να ενώσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα με την οικονομία, να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στο νομοθετικό σύστημα ιδίως για την επίλυση του προβλήματος των καθυστερήσεων και να αντιμετωπίσουμε τα θέματα διαφθοράς".

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι οι εταιρείες IT είναι βαρύνουσας σημασίας για την οικονομία και πως η Κύπρος μπορεί να γίνει διεθνές τεχνολογικό κέντρο και είναι κρίσιμο να αναγνωριστεί η δουλειά που έχει γίνει μέσω της σχετικής στρατηγικής. Ωστόσο, πρέπει να δούμε «με ολιστική προσέγγιση την κατάσταση και να εκσυγχρονίσουμε υπηρεσίες και να παρέχουμε υποδομές». Πρέπει να δουλέψουμε μαζί οι εμπλεκόμενοι φορείς προς διάφορες κατευθύνσεις, πρόσθεσε.

Εκτενής αναφορά έγινε στο debate για το ζήτημα μετεγκατάστασης και διακίνησης των ξένων επιχειρηματιών.

Σχολιάζοντας την μη ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως είναι σε εξέλιξη η διαδικασία και είναι πιθανό να ενταχθούμε στην εν λόγω συμφωνία. Μέχρι τότε ωστόσο, διαπίστωσε πως πρέπει να γίνουν πολλά για ψηφιοποίηση της Κύπρου. «Ακόμη ένα θέμα είναι το πλαίσιο της μπλε κάρτας μέσω της οποίας θα μετακινούνται στην Ε.Ε», συπλήρωσε.

Όσο αφορά στις οικογένειες των εργαζομένων που στελεχώνουν τις εταιρείες, ο υποψήφιος Πρόεδρος συνέστησε όπως δοθούν κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα για παροχή στέγης στις οικογένειες αυτές, να συγκεντρώσουμε όλα τα σχέδια της κυβέρνησης σε ένα,  και να δοθούν κίνητρα για οικολογικά κτίρια, καθώς και σε νέες και νέους που ψάχνουν στέγη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην έλλειψη ταλέντων στο τομέα, πρόβλημα με το οποίο έρχονται συχνά αντιμέτωπες οι εταιρείες τεχνολογίας. Σχετικά με αυτό ο κ. Χριστοδουλίδης πρότεινε να ενισχύσουμε την επικοινωνία του ιδιωτικού τομέα με την εκπαίδευση.

«Να υπάρξουν προγράμματα για επέκταση δεξιοτήτων και προώθηση της τεχνολογικής κουλτούρας σε όλα τα σχολεία και η εισαγωγή μαθημάτων όπως η ρομποτική κ.α. Ο προσανατολισμός των μαθητριών και μαθητών είναι σημαντικό να γίνεται από νωρίς. Επίσης μπορούμε σε συνεργασία με εταιρείες όπως techisland να υπάρξουν internships για να γίνουν μέρος της εν λόγω αγοράς», είπε.

Τέλος, σε ερώτηση για το τι θα μπορούσε να γίνει με τη μη ύπαρξη αρκετών απευθείας πτήσεων στην Κύπρο και τα θέματα συνδεσιμότητας, ο ίδιος είπε πως είναι σημαντικό να επιλυθεί το πρόβλημα και η απάντηση είναι μέσω κινήτρων στις ιδιωτικές εταιρείες.

"Το γνωρίζω πολύ καλά γιατί υπήρξα Υπουργός Εξωτερικών", ανέφερε χαριτολογώντας.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους