ΥΠΟΙΚ: Βελτίωση δημόσιων οικονομικών, αλλά έπεται επιβράδυνση

InBusinessNews  06/12/2022 08:11
ΥΠΟΙΚ: Βελτίωση δημόσιων οικονομικών, αλλά έπεται επιβράδυνση

ΥΠΟΙΚ: Βελτίωση δημόσιων οικονομικών, αλλά έπεται επιβράδυνση

InBusinessNews  06/12/2022 08:11

Βελτιωμένα είναι τα δημόσια οικονομικά της Κύπρου λόγω της υψηλής ανάπτυξης, αν και αναμένεται επιβράδυνση τους επόμενους μήνες η οποία θα επηρεάσει δυσμενώς και τα δημόσια οικονομικά, σύμφωνα με την 13η Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας, σύμφωνα με ανακοίνωση για τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη στη σύνοδο του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Στα συμπεράσματα της Έκθεσης της Επιτροπής και των Θεσμών, αναφέρεται ότι η κυπριακή οικονομία ξεπέρασε τις προσδοκίες ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο του 2022, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία και στη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών η οποία αποδίδεται στην υψηλή ανάπτυξη, που όμως αναμένεται να επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες και να επηρεάσει δυσμενώς και τα δημόσια οικονομικά.

Όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα αναφέρεται ότι το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) παρέμεινε σταθερό μετά τη σημαντική μείωση του περασμένου έτους, ενώ ο αντίκτυπος του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα. Η έκθεση τονίζει, όμως, ότι η συνεχιζόμενη αναστολή εφαρμογής του πλαισίου για τις εκποιήσεις έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο για περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ.

4395470557096557 image

Σε παρέμβασή του ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα συμπεράσματα που παρουσιάζονται στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των θεσμών, καθώς αυτά συγκλίνουν με αυτά της Κυβέρνησης.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η κυπριακή οικονομία ξεπέρασε τις προσδοκίες ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο του 2022. Οι δημοσιονομικές επιδόσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες με το δημόσιο χρέος να σημειώνει τη μεγαλύτερη μείωση ως ποσοστό του ΑΕΠ σε επίπεδο Ε.Ε, υποστηριζόμενες από ισχυρή ανάπτυξη σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Το 2023 αναμένεται επιβράδυνση της οικονομίας λόγω των επιπτώσεων από την αύξηση των επιτοκίων και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν ισχυρές συλλογικές προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) στον τραπεζικό τομέα και έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος με τα ΜΕΔ να μειώνονται περισσότερο από 100% του ΑΕΠ. Ο Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε τη δέσμευση της Κυβέρνησης για συνέχεια της μείωσης των ΜΕΔ με σαφείς πολιτικές, κάποιες οι οποίες συμπεριλαμβάνονται και στο Ταμείο Ανάκαμψης. 

Καταλήγοντας, ο Υπουργός σημείωσε ότι κύριος στόχος της πολιτικής της Κύπρου παραμένει η διασφάλιση της μακροοικονομικής σταθερότητας, της περαιτέρω μείωσης του Δημόσιου χρέους και των ΜΕΔ, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας