Αυξημένος κατά €4.6 εκατ. ο προϋπολογισμός του Υφ. Κοινωνικής Πρόνοιας

InBusinessNews  25/11/2022 16:46
Αυξημένος κατά €4.6 εκατ. ο προϋπολογισμός του Υφ. Κοινωνικής Πρόνοιας

Αυξημένος κατά €4.6 εκατ. ο προϋπολογισμός του Υφ. Κοινωνικής Πρόνοιας

InBusinessNews  25/11/2022 16:46

Αυξημένος κατά €4,6 εκ. σε σχέση με το 2022 είναι ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για το 2023.

Σύμφωνα με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, ο τελικός συνολικός Προϋπολογισμός του Υφυπουργείου για το έτος 2023 (Τακτικές Δαπάνες, Αναπτυξιακές Δαπάνες και συγχρηματοδοτούμενα έργα), ανέρχεται σε €620.5 εκ. Οι κοινωνικές παροχές  αποτελούν περίπου το 90% των προϋπολογιζόμενων δαπανών.

Μιλώντας ενώπιον των μελών της της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, στα οποία παρουσίασε τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου της για την περίοδο 2023-2025, η κ. Ανθούση αναφέρθηκε σε αύξηση σε βάθος τριετίας στον προϋπολογισμό, σε ποσοστό 4,66%, 0,95% και 0,82% για τα έτη 2023, 2024 και 2025, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την Αναστασία Ανθούση 87,3% των προϋπολογιζόμενων δαπανών για το 2023 αφορά σε κοινωνικές παροχές.

Όπως ανέφερε κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών «στόχος του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου είναι η ενδυνάμωση του κράτους πρόνοιας και η στήριξη των ευάλωτων πολιτών», για να σημειώσει πως «η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη έθεσε ως πρώτιστο στόχο της τη δημιουργία ενός ουσιαστικού, αποτελεσματικού και ισχυρού κράτους πρόνοιας, με υψηλού επιπέδου, προσβάσιμες, φιλικές, προσιτές και εξατομικευμένες υπηρεσίες, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της συνεχώς μεταβαλλόμενης κοινωνίας και των πολιτών».

Είπε ότι προς επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου ολοκληρώνεται με τη μεταφορά του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης από 1η Ιανουαρίου του 2023 η σύσταση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Επιπροσθέτως, η κ. Ανθούση ανέφερε πως στο εξής όλες οι υπηρεσίες για τη στήριξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων θα βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα μιας Αρχής, με σκοπό η προσέγγιση να είναι ολοκληρωμένη, ουσιαστική, άμεση και στοχευμένη προς όσους την έχουν πραγματική ανάγκη.

Οι στρατηγικές επιδιώξεις του Υφυπουργείου

Αναφερόμενη στις στρατηγικές επιδιώξεις του Υφυπουργείου, η κ. Ανθούση είπε πως  παραμένουν ο εκσυγχρονισμός της οργάνωσης, των μεθόδων και των αρχών εργασίας, καθώς και η αύξηση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των Τμημάτων και των Υπηρεσιών του, μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών και της βελτίωσης της προσβασιμότητας των πολιτών, με τη βοήθεια του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Στα €620.5 εκατομμύρια ο τελικός συνολικός προϋπολογισμός του 2023

Παρουσιάζοντας το προϋπολογισμό του 2023 στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, είπε ο Προϋπολογισμός του Υφυπουργείου της (Τακτικές και Αναπτυξιακές Δαπάνες) ανέρχεται σε περίπου €547.4 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση ύψους €4.6 εκ. σε σύγκριση με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του 2022, ο οποίος είχε καθοριστεί στα €542.8 εκατομμύρια.

Σημείωσε ακόμα ότι με τη μεταφορά του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες από 1η Ιανουαρίου του 2023, στον συνολικό Προϋπολογισμό για το 2023 προστίθεται ποσό ύψους €49.8 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση ύψους €2 εκ. σε σύγκριση με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του Τμήματος για το 2022 (€47.8 εκ.).

«Ως αποτέλεσμα της πιο πάνω μεταφοράς, το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού για το 2023 ανέρχεται σε €597.3 εκ. Στα πιο πάνω προστίθεται ποσό €23 εκ. που προέρχονται από συγχρηματοδοτούμενα έργα με διαχειριστική Αρχή την Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και συνεπώς ο τελικός συνολικός Προϋπολογισμός του Υφυπουργείου για το έτος 2023 (Τακτικές Δαπάνες, Αναπτυξιακές Δαπάνες και συγχρηματοδοτούμενα έργα), ανέρχεται σε €620.5 εκ.», είπε πιο  συγκεκριμένα.

Περίπου €631.5 εκ. μέχρι το 2025

Μιλώντας με ορίζοντα τριετίας και συγκεκριμένα από το 2023 μέχρι το 2025, η κ. Ανθούση είπε πως ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας υπολογίζεται να ανέλθει μέχρι το 2025 σε περίπου €631.5 εκ., με την πρόσθετη αύξηση να ανέρχεται σε άλλα €11 εκ..

«Συγκριτικά αναφέρω ότι το 2022, ο Προϋπολογισμός ανήλθε στα €550 εκ. και η μέχρι στιγμής απορρόφηση βρίσκεται στο 74%», επεσήμανε η Υφυπουργός Πρόνοιας.

Εξάλλου, σημείωσε ότι από πλευράς Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας έχουν απορροφηθεί περίπου €334 εκ. (ποσοστό 76%), και από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας €70.5 εκ. (ποσοστό 70%), ενώ το ποσοστό υλοποίησης των έργων που συγχρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους βρίσκεται στο 45% με ποσό €2.7 εκατομμύρια.

Στο 90% των προϋπολογιζόμενων δαπανών οι κοινωνικές παροχές, μείωση κατά €15 εκ. στο ΕΕΕ

Σε δηλώσεις της, μετά το πέρας της συνεδρίας, η κ. Ανθούση υπογράμμισε πως ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου της για το 2023 είναι αυξημένος, με τις κοινωνικές παροχές να αποτελούν περίπου το 90% των προϋπολογιζόμενων δαπανών.

Όπως ανέφερε «μέσα από τις διάφορες δράσεις, οι οποίες είτε άρχισαν και θα ολοκληρωθούν το 2023, είτε θα ξεκινήσουν εντός του επόμενου έτους, φαίνεται ότι υπάρχει μια ολιστική στήριξη στις ευάλωτες ομάδες μέσα από δημιουργία δομών και ολοκλήρωση νομοθετικών πλαισίων».

Παράλληλα, είπε ότι αποδεικνύεται πως με μια δυνατή οικονομία υπάρχουν και οι δείκτες της στοχευμένης επιδοματικής πολιτικής, με μείωση του προϋπολογισμού κατά €15 εκ. στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) ακριβώς λόγω του ότι υπάρχει μειωμένο ποσοστό ανεργίας.

«Τα χρήματα αυτά», εξήγησε, «έχουν μεταφερθεί σε άλλες δράσεις, όπως είναι η επιδότηση των βρεφοπαιδοκομικών σταθμών στο πλαίσιο του Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών ηλικίας μέχρι 4ων ετών».  

Σε ότι αφορά στα αποτελέσματα των στοχευμένων πολιτικών, η κ. Ανθούση είπε πως αποτυπώνονται σε έρευνα που δημοσίευσε τον Οκτώβριο του 2022 η Στατιστική Υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην Κύπρο βρίσκεται κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, ανέφερε πως «το Υφυπουργείο θα συνεχίσει να έχει στοχευμένες δράσεις και η επιδοματική πολιτική θα είναι συμπληρωματική των άλλων δράσεων, ώστε να είναι δίπλα στον πολίτη, στα παιδιά, στις ευάλωτες ομάδες».

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας