Powered by

ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Τι απαντά σε έρευνα της Ε.Ε. για τα στεγαστικά δάνεια

Σε ερωτηματολόγιο έρευνας σχετικά με τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με στεγαστικά δάνεια στην Ε.Ε., καθώς και με την ενδεχόμενη λήψη μέτρων από την Κομισιόν, απάντησε ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το ερωτηματολόγιο απέστειλε ο οίκος της Γενικής Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ένωσης Κεφαλαιαγορών (ΓΔ FISMA), με εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προσθέτει ότι το ερωτηματολόγιο, ζητά τη γνώμη του Συνδέσμου σχετικά με τους τρόπους αναθεώρησης της Οδηγίας 2014/17/ΕΕ, που αφορά σε συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία.

Μέσα από αυτό, συνοψίζει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ, διερευνώνται η ύπαρξη προβλημάτων που σχετίζονται με τα στεγαστικά δάνεια στην Ε.Ε., ο βαθμός στον οποίο επηρεάζονται διαφορετικές ομάδες ενδιαφερομένων από αυτά τα προβλήματα και η πιθανότητα αυτά να επιμείνουν χωρίς περαιτέρω παρέμβαση της Κομισιόν, τα πιθανά νομοθετικά και μη νομοθετικά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν σε επίπεδο Ε.Ε., καθώς και η σκοπιμότητα (τεχνική, επιχειρησιακή, νομική, πολιτική), η αποτελεσματικότητα, η αποδοτικότητα (κόστος και οφέλη), η συνοχή και οι επιπτώσεις (συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών, νομικών και περιβαλλοντικών πτυχών καθώς και των θεμελιωδών δικαιωμάτων) των πιθανών μέτρων της Κομισιόν.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος καταλήγει ότι «η συμμόρφωση με την Οδηγία 2014/17/ΕΕ θα λύσει πολλά από τα τρέχοντα προβλήματα της Κύπρου, καθώς ένας από τους κεντρικούς στόχους της Κομισιόν είναι να αναζητά σχολαστικά τρόπους για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ένωσης και συνεπώς τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής και ανταγωνιστικής ενιαίας αγοράς στεγαστικών δανείων».

Δειτε Επισης

Πόλος έλξης για διεθνείς φοιτητές η Λευκωσία-Οι παράγοντες που την καθιστούν δημοφιλή ακαδημαϊκό προορισμό
Ουσιαστικό βήμα για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία του εθνικού VIS
Στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα στην ατζέντα
Αμελητέες ζημιές στο ΧΑΚ την Παρασκευή, εβδομαδιαία κέρδη
Κωνσταντίνος Κόμπος: Εθνικός στόχος με θετικές προεκτάσεις για την οικονομία η ένταξη στον χώρο Σένγκεν
Σωτήρης Μαρκίδης: Ο στόχος που πέτυχε για δεύτερο συναπτό έτος το Τμ. Φορολογίας-Επιστράφηκε ποσό €25 εκατ.
Σχέδιο κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας για το 2025 από το Υπουργείο Υγείας
Ετήσια αύξηση 4,3% στον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία το τετράμηνο
Διαγραφή γραμματίων δημοσίου από το ΧΑΚ-Πότε θα σταματήσει η διαπραγμάτευσή τους
Σ. Σοφοκλέους: Θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους την ανέγερση Πράσινης Τεχνικής Σχολής στον Κόρνο