Ψηφίστηκε νόμος για το επίδομα ασθενείας δικαιούχων σύνταξης

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα νόμο σύμφωνα με τον οποίο πρόσωπα τα οποία συνεχίζουν να εργάζονται πέραν του 63ου έτους της ηλικίας τους και δεν έχουν ασκήσει το δικαίωμά τους σε θεσμοθετημένη σύνταξη που έχουν αποκτήσει μεταξύ του 63ου έτους της ηλικίας τους και της συντάξιμης ηλικίας των 65 ετών, να δικαιούνται επίδομα ασθενείας.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως τροποποιήθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας με διαγραφή δύο επιπρόσθετων ασφαλιστικών προϋποθέσεων για παροχή του εν λόγω δικαιώματος, ψηφίστηκε σε νόμο από την ολομέλεια της Βουλής στις 22 Απριλίου 2021 και ακολούθως αναπέμφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 11 Μαΐου 2021, αναπομπή η οποία απορρίφθηκε από την ολομέλεια της Βουλής στις 20 Μαΐου 2021.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της υπέβαλε σχετική Αναφορά του ψηφισθέντος νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο, προκειμένου αυτό να αποφανθεί αναφορικά με τη συνταγματικότητα των προνοιών του. Ακολούθως, το Ανώτατο Δικαστήριο, με σχετική απόφασή του στις 20 Ιουλίου 2022, η οποία χρονικά εκδόθηκε μεταγενέστερα της κατάθεσης του νέου υπό συζήτηση νομοσχεδίου, έκρινε ότι ο ψηφισθείς νόμος είναι αντίθετος και ασύμφωνος προς τις διατάξεις του Συντάγματος και καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών και ως εκ τούτου δεν δύναται να τεθεί σε ισχύ.

Σε τοποθέτησή του στην Επιτροπή ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, εξέφρασε ικανοποίηση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που ήρθε ύστερα από έκκληση της ΕΔΕΚ για να καλυφθεί ένα κενό. Ανέφερε ότι κυρίως την περίοδο της πανδημίας, ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων που είχαν νοσήσει, δεν μπορούσαν να έχουν επίδομα ασθενείας λόγω του ότι υπερέβησαν το 63ο έτος της ηλικίας τους και ζήτησε ο νόμος να έχει αναδρομική ισχύ. Ζήτησε να εκδοθεί διάταγμα από πλευράς Κυβέρνηση για να καλύψει αναδρομικά τα άτομα αυτά, ώστε να μην υπάρχει αυτή η αδικία για τους ανθρώπους που δεν έχουν αφυπηρετήσει στο 63ο έτος της ηλικίας του, ώστε να μην έχουν την αποκοπή του 12%.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς και Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, είπε ότι το θέμα αυτό θα τεθεί σε προγραμματισμένη συνάντηση της Επιτροπής με τον Υπουργό Εργασίας. Το νομοσχέδιο, ανέφερε, επιλύει μερικώς το πρόβλημα που υπάρχει και την αδικία που υφίστανται όσοι συμπληρώνουν το 63ο έτος της ηλικίας τους, ωστόσο επιλέγουν να εργάζονται ως τα 65 λόγω της αποκοπής. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση περιλαμβάνει στο νομοσχέδιο όρους και προϋποθέσεις που αποτελούν δυσμενή διάκριση για την ομάδα αυτών των εργαζομένων, ενώ παραμένει το θέμα της πρόσβαση στο ανεργιακό και της αποκοπής του 12%.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι επιλύεται μερικώς ένα σοβαρό θέμα, και ζήτησε να επανεξεταστεί το αίτημα Σιζόπουλου ώστε να καλυφθεί αναδρομικά. Όσον αφορά το ανεργιακό, είπε ότι από τη στιγμή που αναγνωρίζονται ως εργαζόμενοι, πρέπει να έχουν όλα τα δικαιώματα ενός εργαζόμενου ατόμου, για να ισχύει η αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτών. Ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ υπερψηφίζει το νομοσχέδιο.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας, είπε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου έρχεται να διορθώσει κάτι που είχε φέρει έγκαιρα η Κυβέρνηση ενώπιόν τους και μίλησε για τις συνέπειες του να ψηφίζεται κάτι αντισυνταγματικό. Πρόσθεσε ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και θα συνεχίσουν τις προσπάθειες με διάλογο για το ανεργιακό και για εξέταση του γενικότερου θέματος της αποκοπής του 12%.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι στηρίζουν την πρόταση και πρόσθεσε ότι αυτή η αδικία θα μπορούσε να επιλυθεί με παρόμοιο τρόπο με τη σύνταξη χηρείας για τους άντρες, με καθορισμό από την Κυβέρνηση ώστε να είναι νόμιμο και συνταγματικό.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά αναφέρθηκε στην επιβολή της αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης από την προηγούμενη κυβέρνηση, αναφέροντας ότι τότε έμεινε πίσω το θέμα αυτό.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου απάντησε ότι μετά δέκα χρόνια ο ΔΗΣΥ συνεχίζει να φορτώνει τα πάντα στην προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ για ό,τι γίνεται τώρα λέει πως φταίει η Βουλή, χωρίς να αναλαμβάνει ποτέ καμιά ευθύνη. Πρόσθεσε ότι όταν βρισκόταν η Τρόικα στην Κύπρο, ο ΔΗΣΥ ήταν τροϊκανότερος των τροϊκανών και επέμενε να επεκταθεί το όριο αφυπηρέτησης, όταν το ΑΚΕΛ έδινε μάχη για να διασφαλιστεί το δικαίωμα στον κόσμο να μην βγαίνει σε σύνταξη στα 65 του και έκανε ένα συμβιβασμό για να μπορεί κάποιος να φεύγει στα 63 με το «πέναλτι» του 12%.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθυμιος Διπλαρος είπε ότι το να αποκαλείς τροϊκανούς αυτούς που έδιωξαν την Τρόικα πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμενόταν είναι αστείο. Την Τρόικα την έφερε το ΑΚΕΛ όχι ο ΔΗΣΥ, πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι με την αποκοπή του 12% ή όχι, δύο άτομα μέχρι τα 80 τους θα έχουν πάρει ακριβώς το ίδιο ποσό.

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»