Προμηνύονται ανΑΤΑράξεις… Θερμό φθινόπωρο στα εργασιακά

Ιδιαιτέρως θερμός προμηνύεται ο Σεπτέμβριος σε ό,τι αφορά τα εργασιακά ζητήματα στον απόηχο της θεσμοθέτησης του εθνικού κατωτάτου μισθού, όπως αυτός ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα από τον υπουργό Εργασίας.

Μπορεί οι ανακοινώσεις Κυριάκου Κούσιου σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό να έθεσαν επί της ουσίας τέλος σε ένα πολύκροτο όπως εξελίχθηκε σίριαλ, ωστόσο, μια σειρά άλλων καίριων ζητημάτων παραμένουν σε εκκρεμότητα και πρόκειται στο αμέσως προσεχές διάστημα να αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Είναι στο πλαίσιο αυτό που μόλις προχθές ο αρμόδιος υπουργός απέστειλε επιστολή στις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, διά της οποίας τους ζητούσε να προτείνουν τα θέματα τα οποία επιθυμούν να τεθούν στο τραπέζι του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος ενόψει της νέας σύγκλυσής του, το πιθανότερο εντός Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα: 

Φωνές εργολάβων για ΦΠΑ: Να μην γίνεται θύμα ο Κύπριος αγοραστής 

Νέο τριώροφο κτήριο για το ιδιωτικό νοσοκομείο Λητό στο Παραλίμνι

Καυτή πατάτα, όπως διαφαίνεται, αναμένεται να αποτελέσει το ζήτημα της ΑΤΑ, το οποίο οι συντεχνίες ήγειραν με επιστολή τους προς την τέως υπουργό Εργασίας, μακαριστή Ζέτα Αιμιλιανίδου, αξιώνοντας ουσιαστικά την πλήρη αποκατάσταση του θεσμού.

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι ωστόσο από  την άλλη η προσέγγιση των εργοδοτικών οργανώσεων, με το ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ να τάσσονται υπέρ της πλήρους κατάργησής της.

Ενδεικτικές οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου(ΚΕΒΕ) Μάριου Τσιακκή στο InBusinessNews,  ο οποίος ερωτηθείς σχετικά, διαμήνυσε πως θέση του Επιμελητηρίου είναι ότι η ΑΤΑ πρέπει να καταργηθεί, καθώς αναπαράγει τον πληθωρισμό.

«Πρέπει να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι χωρίς τη λογική της ΑΤΑ», τόνισε ο κ. Τσιακκής, υποδεικνύοντας πως «αν σε μια περίοδο έχεις 10% πληθωρισμό και μεγαλώνεις τους μισθούς δημιουργείς περισσότερο πληθωρισμό». «Δηλαδή, πολεμάς τον πληθωρισμό με πληθωρισμό; Είναι λάθος», υπογράμμισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, και μιλώντας επίσης στο InBusinessNews, η Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), Λένα Παναγιώτου, υπογράμμισε πως η θέση της ΟΕΒ είναι γνωστή και για ακόμη μία φορά η Ομοσπονδία τονίζει ότι η ΑΤΑ πρέπει να καταργηθεί.

«Έχει καταργηθεί σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.», επισήμανε η κ. Παναγιώτου, για να προσθέσει: «Οι αυτοματισμοί της αύξησης του μισθολογίου χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα, δεν πρέπει να υπάρχουν. Υπάρχει μία συμφωνία που λήγει τέλος του χρόνου και σίγουρα θα τεθεί από τον υπουργό Εργασίας. Για εμάς είναι ένας αναχρονιστικός θεσμός που πρέπει να καταργηθεί».

Η ΟΕΒ, σύμφωνα την Λένα Παναγιώτου, έχει ξεκινήσει να καταγράφει τα κύρια ζητήματα τα οποία θα καταθέσει ενώπιων του αρμόδιου υπουργού, στο πλαίσιο της συνόδου του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.

Όπως είπε, ένα από αυτά θα είναι το ζήτημα εργοδότησης προσωπικού από τρίτες χώρες. «Επεξεργαζόμαστε τις εισηγήσεις μας. Σίγουρα θα είναι το θέμα διαδικασίας εργοδότησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες. Είναι κάτι που απασχολεί τις επιχειρήσεις,  η έλλειψη δηλαδή του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού. Περσινή έρευνα της ΟΕΒ είχε δείξει υπάρχει μεγάλο πρόβλημα», εξήγησε.

«Υπάρχουν επίσης», συνέχισε η Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων της ΟΕΒ, «τα διαχρονικά αιτήματα της ΟΕΒ, τα οποία θα ιεραρχήσουμε. Ένα από αυτά είναι και το θέμα της ρύθμισης των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες».

Σε διαβούλευση με τα μέλη του, έχοντας ήδη καταγράψει μια σειρά ζητημάτων, βρίσκεται την ίδια ώρα και το ΚΕΒΕ, σε σχέση με τα θέματα τα οποία θα θέσει στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα.

Ανησυχίες για τον κατώτατο μισθό

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ΚΕΒΕ, όπως ανέφερε στο InBusinessNews o Μάριος Τσιακκής, γίνονται αποδέκτες ανησυχιών από τα μέλη τους αναφορικά με τον κατώτατο μισθό.   

«Κοινοποιήσαμε την εγκύκλιο στα μέλη μας από την πρώτη στιγμή. Ήδη, κάποια μέλη μας ανησύχησαν. Πήραμε μηνύματα από κάποιες εταιρείες, ότι εκ πρώτης όψεως δημιουργούνται κάποια ζητήματα. Αναμένουμε να μας δώσουν περαιτέρω στοιχεία και αν υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου υπάρχουν εξόφθαλμα προβλήματα θα τα δούμε με τον υπουργό Εργασίας», εξήγησε ο κ. Τσιακκής.

Σε συνεχή επικοινωνία για λήψη απαντήσεων από την Ομοσπονδία τους βρίσκονται και τα μέλη της ΟΕΒ.

«Έχουμε ξεκινήσει να ενημερώνουμε τα μέλη μας από την πρώτη στιγμή και κοινοποιήσαμε την εγκύκλιο σε όλους τους εργοδότες. Λάβαμε απορίες, διευκρινήσεις, και τις κωδικοποιούμε, ώστε να προχωρήσουμε σε μία εκστρατεία ενημέρωσης το επόμενο διάστημα για να γίνει ομαλά η μετάβαση μέχρι τις αρχές του χρόνου», επισήμανε η κ. Παναγιώτου.

Σύμφωνα με την ίδια, οι επιχειρηματίες έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους κυρίως σχετικά με το ύψος του εθνικού κατώτατου μισθού και το πώς θα επηρεαστεί γενικότερα το μισθολόγιο, ενώ με βάση τις προβλέψεις για αύξηση του πληθωρισμού, τα ερωτήματα εντείνονται.

«Γίνονται οι μαθηματικές πράξεις για να δούμε τα πραγματικά δεδομένα», σχολίασε η Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων της ΟΕΒ.

Δειτε Επισης

Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης