Powered by

Αλλαγές στην επιδότηση επιτοκίων για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια

Τροποποιήσεις επί των δύο Σχεδίων Επιδότησης Επιτοκίων για νέα Στεγαστικά και Επιχειρηματικά Δάνεια, αποφάσισε τo Υπουργικό Συμβούλιο σε σημερινή του συνεδρία, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις από την πανδημία COVID-19 και του πολέμου στην Ουκρανία. 


Πιο αναλυτικά, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε:

(α) Την παράταση της περιόδου εκταμίευσης των δανείων που παραχωρήθηκαν στη βάση του Σχεδίου Επιδότησης Επιτοκίων για νέα Στεγαστικά Δάνεια, από δύο σε τρία χρόνια, με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία έγκρισης των δανείων.

 

 

(β) Τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης των δανείων που παραχωρήθηκαν στη βάση των δύο Σχεδίων Επιδότησης Επιτοκίων για νέα Στεγαστικά και Επιχειρηματικά Δάνεια, με αναδρομική ισχύ, νοουμένου ότι ισχύουν τα πιο κάτω:

  • δεν παραχωρήθηκε νέο ποσό δανειοδότησης μέσω της αναδιάρθρωσης,
  • δεν αυξήθηκε το ύψος του επιτοκίου του αναδιαρθρωμένου δανείου,
  • δεν έχουν τύχει νέας, δεύτερης αναδιάρθρωσης εντός της περιόδου των τεσσάρων ετών επιδότησης του επιτοκίου τους, 
  • η περίοδος επιδότησης του επιτοκίου δεν υπερβαίνει τα τέσσερα έτη από την ημερομηνία της 1ης εκταμίευσης του αρχικού δανείου.



Τα Σχέδια Επιδότησης Επιτοκίων για νέα Στεγαστικά και Επιχειρηματικά Δάνεια αποτελούσαν μέρος του έκτακτου πακέτου μέτρων του Μαΐου 2020, για στήριξη της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία, στόχοι των οποίων ήταν η στήριξη των νοικοκυριών για σύναψη δανείων για σκοπούς ιδιοκατοίκησης και η βελτίωση των προοπτικών παροχής ρευστότητας σε επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων και αυτοτελώς εργαζομένων που αντιμετωπίζουν αιφνίδια έλλειψη ρευστότητας,  μέσα στις ιδιαίτερα δύσκολες και έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του COVID -19.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στα 2 Σχέδια έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2021 και η διαδικασία υλοποίησης τους είναι σε εξέλιξη.

Σε σχέση με τα 2 Σχέδια Επιδότησης των Επιτοκίων σε νέα Στεγαστικά και Επιχειρηματικά Δάνεια, οι συνολικές υποβληθείσες αιτήσεις ανήλθαν στις 10.058 για συνολικό ποσό δανείων ύψους €1,7 δις περίπου. Πιο συγκεκριμένα, 8.960 δάνεια για ποσό €1,36 δις περίπου αφορούν νέα Στεγαστικά Δάνεια και 1090 δάνεια για ποσό €295 εκατομμυρίων αφορούν νέα Επιχειρηματικά Δάνεια.

Δειτε Επισης

Ουσιαστικό βήμα για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία του εθνικού VIS
Στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα στην ατζέντα
Αμελητέες ζημιές στο ΧΑΚ την Παρασκευή, εβδομαδιαία κέρδη
Σωτήρης Μαρκίδης: Ο στόχος που πέτυχε για δεύτερο συναπτό έτος το Τμ. Φορολογίας-Επιστράφηκε ποσό €25 εκατ.
Σχέδιο κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας για το 2025 από το Υπουργείο Υγείας
Ετήσια αύξηση 4,3% στον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία το τετράμηνο
Διαγραφή γραμματίων δημοσίου από το ΧΑΚ-Πότε θα σταματήσει η διαπραγμάτευσή τους
Σ. Σοφοκλέους: Θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους την ανέγερση Πράσινης Τεχνικής Σχολής στον Κόρνο
Γιάννης Γεωργούλας: Ουσιαστικά βήματα σε ψηφιακή πολιτική, έρευνα και καινοτομία-Δημιουργικός ο ρόλος του ΔΗΣΥ
Πήραν αναβολή οι πολλαπλές συντάξεις... Στην τελευταία συνέδρια της Ολομέλειας πριν τις διακοπές το θέμα