Γιατί έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης μέσα στη διεθνή κρίση η Κύπρος

Χαμόγελα ικανοποίησης στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και όχι μόνο, προκάλεσαν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την περασμένη Τετάρτη η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Κύπρος κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, κατέγραψε αύξηση 6,1% του ΑΕΠ.

Όπως συναφώς σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, η Κύπρος σημείωσε την 5η μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε., 2,2% πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., για να τονίσει πως η οικονομία της χώρας παραμένει ανθεκτική εν μέσω διεθνούς κρίσης.

Διαβάστε εδώ: Ανθεκτική εν καιρώ διεθνούς κρίσης η κυπριακή οικονομία

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Προκαταρκτική Εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 υπολογίζεται επίσης στο 6,1%. Συμπίπτει δηλαδή, με το σχετικό ποσοστό που έδωσε η Eurostat.

Διαβάστε εδώ: Σε ποιους τομείς οφείλεται ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ

Πώς καταφέρνει όμως η Κύπρος να αποδεικνύεται ανθεκτική σε ό,τι αφορά την οικονομία της, καταγράφοντας θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εν καιρώ παγκόσμιας οικονομικής κρίσης;

Επί του ερωτήματος αυτού, όπως και σε άλλα συναφή, κλήθηκαν από το InBusinessNews να τοποθετηθούν δύο επιφανείς οικονομολόγοι. Ο διοικητικός σύμβουλος της KPMG Κύπρου Τάσος Γιασεμίδης και ο οικονομικός αναλυτής και CEO του CIM, Γιάγκος Χατζηγιάννης.

Διαβάστε ακόμα: 

Ο πύργος της Quality που επαναπροσδιορίζει τον εργασιακό χώρο (video)

Τζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου: Έτσι κτίζεται μια δεμένη ομάδα

Κοινή συνισταμένη και των δύο, η άποψη πως η επανεκκίνηση του τομέα του τουρισμού και της εστίασης μετά από  δύο χρόνια στασιμότητας, είναι αυτή που κατά κύριο λόγο συντείνει στο να καταγράφει η κυπριακή οικονομία θετικά πρόσημα. Οι κ.κ. Γιασεμίδης και Χατζηγιάννης αναφέρονται ταυτόχρονα στο τι πρέπει να προσεχθεί, σημειώνοντας πως ένα δυνατό crash test για την κυπριακή οικονομία θα είναι ο προσεχής χειμώνας.   

  • Τάσος Γιασεμίδης: Προβληματίζει ο πληθωρισμός και ΜΕΔ

Σύμφωνα με τον κ. Γιασεμίδη, οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης σίγουρα ενισχύουν τη δημοσιονομική θέση της χώρας, νοουμένου ότι υπάρχει σταθερότητα, ενώ ταυτόχρονα, γίνεται αντιληπτό ότι η περσινή χαμηλή βάση σύγκρισης δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, αφού οι δραστηριότητες ήταν περιορισμένες.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ένας σημαντικός παράγοντας αύξησης στο ΑΕΠ της χώρας είναι η πορεία του τομέα των ξενοδοχείων και της εστίασης, ο οποίος μετά από τη περσινή χρονιά, η οποία ήταν από τις δυσκολότερες, αρχίζει να ανακάμπτει», υπέδειξε σχετικά.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν

«Σίγουρα αποτελεί θετικό στοιχείο το ότι η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει θετικό ρυθμό ανάπτυξης μέσα από τις συγκεκριμένες συγκυρίες», ανέφερε ο κ. Γιασεμίδης.

Ωστόσο, τόνισε ότι ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης θα πρέπει να αξιολογηθεί σε συνδυασμό και με άλλους οικονομικούς δείχτες, όπως του πληθωρισμού και του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, η πορεία των οποίων, όπως είπε χαρακτηριστικά, προβληματίζει.

«Επιπλέον βλέπουμε και τις αποδόσεις των ομολόγων στις διεθνείς αγορές, οι οποίες συνήθως προεξοφλούν γεγονότα, να αυξάνονται», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Γιασεμίδης σχολίασε την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικές προκλήσεις και πολλές φορές υπάρχει μια καθυστέρηση διασποράς της κρίσης.

«Οι περισσότεροι αναλυτές τονίζουν ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για την Ευρώπη, οπότε θα πρέπει να δούμε τις αντοχές της κυπριακής οικονομίας», διευκρίνισε.

Τέλος, ο κ. Γιασεμίδης έστειλε το μήνυμα ότι αν και το μέτρο σύγκρισης της οικονομικής ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλό, το γεγονός παραμένει θετικό, καθώς δείχνει μια οικονομική μεγέθυνση για την Κύπρο. Ωστόσο, επεσήμανε ότι σημαντικό είναι να αξιολογηθεί και η πορεία των επόμενων τριμήνων και όχι σε σχέση μόνο με την περσινή περίοδο, αλλά και με προηγούμενες περιόδους οικονομικής κανονικότητας.

  • Γιάγκος Χατζηγιάννης: Θετική ένδειξη, αλλά να δούμε πώς θα κλείσει η χρονιά

Σχολιάζοντας την αύξηση του ΑΕΠ, ο οικονομικός αναλυτής και CEO του CIM, Γιάγκος Χατζηγιάννης, ανέφερε ότι είναι μια θετική ένδειξη και ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη της οικονομίας θα φανεί μεσοπρόθεσμα.

Όπως είπε, σε πρώτο στάδιο είναι μια ανάλυση των αριθμών, αλλά και μια ένδειξη για το πού κινείται η κυπριακή οικονομία αυτό το διάστημα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Από την άλλη, σημείωσε ότι η περσινή χρονιά δεν ήταν καλή και ο κύριο λόγος που φέτος η Κύπρος κατέγραψε ανάπτυξη είναι ο τουρισμός. Πρόσθεσε ότι, θα πρέπει να δούμε πως θα κινηθεί ο τομέας ως το τέλος του χρόνου, αφού τα έσοδα του κράτους είναι αυξημένα λόγω των αφίξεων.

Τι επιδεινώνει το οικονομικό κλίμα

Ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε τους αρνητικούς παράγοντες που επιδεινώνουν το οικονομικό κλίμα.

«Πληθωρισμός, πόλεμος στην Ουκρανία, αύξηση των επιτοκίων -ως συνεπακόλουθο του πληθωρισμού- επιδεινώνουν αυτή τη στιγμή το οικονομικό κλίμα. Άρα, χρειάζεται προσοχή και θα πρέπει να δούμε πώς προχωρούμε μετά το καλοκαίρι, γιατί τώρα μας δίνει ώθηση ο τουρισμός, και ειδικότερα να δούμε πώς θα εισέλθουμε στο 2023», εξήγησε σχετικά.

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για τα μειωμένα εισοδήματα που θα έχουν οι πολίτες, λόγω του πληθωρισμού.

Ανθεκτική η Κύπρος

Ερωτηθείς για το πώς η Κύπρος καταφέρνει να σημειώνει αύξηση στο ΑΕΠ εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι οφείλεται στον τουρισμό που είναι και ο πιο σημαντικός πυλώνας στην συνεισφορά του ΑΕΠ και με την «αναζωογόνησή» του φάνηκε αμέσως ο αντίκτυπος.

«Επίσης, η Κύπρος είναι μια μικρή οικονομία και οι μικρές οικονομίες χαρακτηρίζονται από ευελιξία», πρόσθεσε.

Συν τοις άλλοις, ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που δημιουργούν πρόβλημα διεθνώς είναι οι κυρώσεις στο φυσικό αέριο από Ρωσία, που όπως υπέδειξε ο κ. Χατζηγιάννης, η Κύπρος δεν είναι εξαρτώμενη από τη Ρωσία, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η ένδειξη του 6,1% ανάπτυξης του ΑΕΠ μπορεί να αντισταθμιστεί με τους πολλούς αρνητικούς παράγοντες. Συνεπώς, το σημαντικό είναι να δούμε πώς θα κλείσει η χρονιά και στο τέλος της μέρας τι αντίκτυπο θα έχει στην πραγματική οικονομία», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»