Ζεστό χρήμα ύψους €85 εκατ. προσεχώς στα ταμεία της Κ.Δ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε σήμερα την πρώτη αίτηση πληρωμής από την Κύπρο στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) για εκταμίευση χρηματοδοτικής στήριξης ύψους 85 εκατ. ευρώ (μετά την αφαίρεση της προχρηματοδότησης).

Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου θα χρηματοδοτηθεί με 0,9 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 0,2 δισ. ευρώ σε δάνεια. Οι πληρωμές στο πλαίσιο του ΜΑΑ βασίζονται στις επιδόσεις και εξαρτώνται από την υλοποίηση από την Κύπρο των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο κυπριακό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Αυτό το πρώτο αίτημα πληρωμής αφορά 14 ορόσημα και στόχους που καλύπτουν διάφορες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαφάνειας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της δημόσιας διοίκησης, των ψηφιακών δεξιοτήτων και των λογιστικών και άλλων ελέγχων. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τώρα το αίτημα.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα αποστείλει στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή του Συμβουλίου προκαταρκτική αξιολόγηση της εκπλήρωσης από την Κύπρο των ορόσημων και των στόχων που απαιτούνται για την εν λόγω πληρωμή.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία των αιτήσεων πληρωμής στο πλαίσιο του ΜΑΑ είναι διαθέσιμες στις σχετικές Ερωτήσεις και Απαντήσεις. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου είναι διαθέσιμες εδώ

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών