Καύσιμα: «Αόρατες» μειώσεις τιμών μετά από έξι μήνες

Με το σταγονόμετρο ήρθαν οι πρώτες μειώσεις στις τιμές των καυσίμων, οι οποίες καταγράφουν ράλι αυξήσεων από την αρχή της χρονιάς.

Διαβάστε ακόμη: 

Την ώρα που η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο αναπομπής των νόμων που αφορούν τη μη επιβολή ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022 επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο επιβαρύνονται τα πετρελαιοειδή και την επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022 στην αναπροσαρμογή της τιμής των καυσίμων, οι μειώσεις που καταγράφηκαν πρόσφατα δεν είναι σε καμία περίπτωση αισθητές, αφού προς το παρόν κυμαίνονται από μόλις 1-2 σεντ.
 

Διαβάστε εδώ: Πλαφόν στα καύσιμα και τροποποίηση ΦΠΑ στο ρεύμα

Αμελητέες οι μειώσεις
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Λιανικών Τιμών Καυσίμων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, η φθηνότερη τιμή στην αμόλυβδη 95 οκτανίων φτάνει την Παρασκευή, 15 Ιουλίου, το €1,755 το λίτρο, με τη μέση τιμή παγκύπρια να κυμαίνεται κοντά στο €1,81 και την ακριβότερη να ξεπερνά το €1,88.

Την περασμένη εβδομάδα, η φθηνότερη τιμή της βενζίνης ήταν €1,767 το λίτρο, η ακριβότερη €1,881 και η μέση τιμή €1,828.

Όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης, η μέση τιμή παγκύπρια στις 15 Ιουλίου ανήλθε στο €1,973 το λίτρο (από €1,989 στις 9 Ιουλίου), η φθηνότερη τιμή στο €1,898 (από €1,919), ενώ η ακριβότερη τιμή έμεινε αμετάβλητη στο €2,030 το λίτρο.


Διαβάστε εδώ: Εξετάζει αναπομπή νόμων για τα καύσιμα η κυβέρνηση
 

Σερί αυξήσεων πό τον Ιανουάριο
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ανοδική πορεία στην τιμή της βενζίνης άρχισε από την έναρξη του 2022.

Με βάση το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις μέσες τιμές λιανικής πώλησης των πετρελαιοειδών (Oil Bulletin) στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε., η μέση τιμή πώλησης της βενζίνης 95 οκτανίων στην Κύπρο στις 3 Ιανουαρίου 2022 ήταν €1,315.

Έκτοτε, δεν καταγράφηκε οποιαδήποτε μείωση.

 

Αντίθετα, οι καταναλωτές έφτασαν να πληρώνουν περίπου 50 σεντ περισσότερα τη βενζίνη σε σχέση με τον Ιανουάριο, καθώς η μέση τιμή στις 11 Ιουλίου σε όλη την Κύπρο άγγιξε το €1,83 το λίτρο.

 

Εξάλλου, σε σχέση με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία στο τέλος Φεβρουαρίου (€1,426) η βενζίνη υπολογίζεται ότι πωλείται περίπου 40 σεντ πιο ακριβά.

Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο κίνησης πωλείται ακόμα ακριβότερα από την βενζίνη. Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο του 2022 που η μέση τιμή ήταν €1,415 το λίτρο, υπολογίζεται ότι πλέον το πετρέλαιο πωλείται κατά σχεδόν 60 σεντ πιο ακριβά.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους