anner-cyta-vodafone

Χάσμα απόψεων και νέα εντατική προσπάθεια για τον κατώτατο μισθό

InBusinessNews  05/07/2022 11:41
Χάσμα απόψεων και νέα εντατική προσπάθεια για τον κατώτατο μισθό

Χάσμα απόψεων και νέα εντατική προσπάθεια για τον κατώτατο μισθό

InBusinessNews  05/07/2022 11:41

Νέα εντατική προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας σε ό,τι αφορά τη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού αρχίζουν κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι, όπως αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό και την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Στόχος της σύσκεψης ήταν μέσα από τη συζήτηση των κοινωνικών εταίρων, εργοδοτών και εργοδοτουμένων, να εντοπιστούν τα σημεία σύγκλισης, αλλά και οι διαφωνίες, προκειμένου να καταστεί δυνατόν το συντομότερο να ολοκληρωθεί η διαβούλευση για την εισαγωγή του κατώτατου μισθού, η οποία παρατάθηκε λόγω αρχικά του προβλήματος υγείας και στη συνέχεια λόγω της απώλειας της Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Στη σύσκεψη παρακάθισαν εκ μέρους των εργοδοτικών οργανώσεων ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης και ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου. Παρακάθησαν επίσης εκ μέρους των συντεχνιών ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, η γενική γραμματέας της ΠΕΟ Σωτήρουλα Χαραλάμπους και ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου.

Όπως διαφάνηκε από τη σύσκεψη, οι διαφωνίες μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων εξακολουθούν να υφίστανται και αυτό που αποφασίστηκε να γίνει είναι να καταβληθεί νέα προσπάθεια με στόχο την γεφύρωση του υφιστάμενου χάσματος και την καταλήξη στην κατά το δυνατό πιο συναινετική φόρμουλα.   

Συγκεκριμένα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, επέκριναν τις εργοδοτικές οργανώσεις ότι διαφοροποίησαν το πλαίσιο, όπως είχε καθοριστεί κατά τις συζητήσεις με την εκλιπούσα Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων αντέτειναν ότι οι ίδιοι ποτέ δεν είχαν δηλώσει ότι το θέμα είχε κλείσει και ότι στη σημερινή συνάντηση διαφάνηκαν οι διαφορές απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Πλέον, αναμένεται ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα συναντηθούν με τον Υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο μέσα στον Αύγουστο.

Εντοπίστηκαν διαφορές 

Χαρακτηριστικές υπήρξαν οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου μετά τη σύσκεψη, ο οποίος ανέφερε ότι επειδή κατά τη συζήτηση εντοπίστηκαν κάποιες διαφορές μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και των συντεχνιών, ο Πρόεδρος ζήτησε να συνεχίσει ο διάλογος υπό την αιγίδα του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο πλαίσιο, όμως, ενός  αυστηρού χρονοδιαγράμματος.

Ο κ. Πελεκάνος εξέφρασε την πεποίθηση πως παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορές στις εκτιμήσεις εργοδοτών και συντεχνιών, όπως συμπερασματικά προκύπτει από τη σημερινή συζήτηση, με επίδειξη καλής θέλησης από τα εμπλεκόμενα μέρη, ο διάλογος μπορεί να ολοκληρωθεί  και να γεφυρωθούν αυτές οι διαφορές.

«Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε πως η απόφαση της Κυβέρνησης είναι σύντομα να καθιερωθεί Εθνικός Κατώτατος Μισθός», τόνισε.

Ερωτηθείς αν οι εργοδοτικές οργανώσεις έφεραν νέες προτάσεις στο τραπέζι, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε ότι δεν ήταν παρών σε προηγούμενες συναντήσεις, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «κατά τη σημερινή συνάντηση κατατέθηκαν οι απόψεις όλων των παρευρισκόμενων, υπάρχουν σημεία όπου υπάρχουν διαφορές όπως και σημεία όπου υπάρχουν συγκλίσεις. Θα πρέπει να αναμένουμε τις επόμενες μερικές εβδομάδες να ολοκληρωθεί ο διάλογος υπό την αιγίδα του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αμέσως μετά θα μπορούμε να προχωρήσουμε στις οποιεσδήποτε αποφάσεις ως Κυβέρνηση».

Σε ερώτηση πότε τοποθετεί χρονικά την υιοθέτηση απάντησε «τους επόμενους μήνες».

Στις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, εστίασαν οι εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, χωρίς ωστόσο να αμφισβητούν τον στόχο της θέσπισης ενός κατώτατου μισθού.

Διαφορές απόψεων

«Διαφάνησαν διαφορές απόψεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων», ανέφερε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, προσθέτοντας ότι συμφωνήθηκε ότι το αργότερο εντός Αυγούστου θα κλείσει το θέμα, οπότε ο Υπουργός ανέλαβε να συγκαλέσει νέες συνεδρίες των κοινωνικών εταίρων για να σμικρυνθούν οι διαφορές και να υπάρξει μία συναίνεση το αργότερο μέχρι τέλος Αυγούστου.

O κ. Αγκαστινιώτης είπε πως «ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η βάση πάνω στην οποία θα υπολογιστεί ο κατώτατος μισθός θα είναι οι υπολογισμοί της Στατιστικής Υπηρεσίας όσον αφορά τον διάμεσο μισθό και όχι του EU SILC».

Όπως είπε, ο διάμεσος μισθός καθορίστηκε από τη Στατιστική Υπηρεσία στα €1.573, με το ποσοστό να κυμαίνεται στο 50% με 60% του διάμεσου μισθού, με τον κ. Αγκαστινιώτη να σημειώνει ότι η ευρωπαϊκή οδηγία διαλαμβάνει ο υπολογισμός να ξεκινά από χαμηλό ποσοστό, προκειμένου να υπάρχει ευχέρεια αναθεώρησης.

Σημειώνεται ότι στις μέχρι τώρα συζητήσεις είχε περιληφθεί και η μεθοδολογία της ευρωπαϊκής έρευνας EU-SILC, βάσει της οποίας ο διάμεσος μισθός είχε καθοριστεί στα €1.727 που είναι κατά 9% ψηλότερος από τον αντίστοιχο της εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

«Έχει συζητηθεί η μεθοδολογία ποιος διάμεσος μισθός θα χρησιμοποιηθεί σαν βάση και ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι θα ληφθούν υπόψη σαν βάση οι υπολογισμοί της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κύπρου που είναι τα €1.573», είπε ο κ. Αγκαστινιώτης, προσθέτοντας πως η μεθοδολογία αυτή ικανοποιεί το ΚΕΒΕ.

Χρειάζεται προσπάθεια

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, είπε ότι χρειάζεται προσπάθεια για να βρούμε συναινετικές λύσεις, προσθέτοντας πως υπάρχουν στοιχεία προβληματίζουν και τις δύο πλευρές και την εργατική και την εργοδοτική, αλλά και που αφορούν τα δημόσια οικονομικά.

Σε παρατήρηση ότι είχε δοθεί η εντύπωση ότι ο διάλογος ήταν πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, ο κ. Αντωνίου είπε πως οι δικές τους δηλώσεις «ουδέποτε είχαν αυτό το χρώμα ή αυτό το περιεχόμενο».

Και η πραγματικότητα, πρόσθεσε, δεν έχουμε δει τις προτάσεις των συντεχνιών ούτε οι συντεχνίες έχουν δει τις δικές μας προτάσεις, είπε, υπενθυμίζοντας ότι οι θέσεις των δύο πλευρών, ήταν έτοιμες να υποβληθούν στις 16 Μαΐου, όταν η εκλιπούσα Υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου βρισκόταν στο νοσοκομείο στην Αθήνα.

Είπε ότι ο «κανιβαλισμός» δεν θα βοηθήσει τον στόχο της θέσπισης του κατώτατου μισθού, προσθέτοντας ότι ο στόχος «είναι να βάλουμε ένα κατώτατο μισθό συμφωνημένο» και πρόσθεσε ότι αυτό έχει τεράστια διαφορά.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αντωνίου διερωτήθηκε ποιος διάλογος έχει γίνει επί της ουσίας «πέραν «από το περίγραμμα γενικών αρχών στις οποίες συμφωνήσαμε, όταν οι συντεχνίες δεν έχουν τις θέσεις των εργοδοτών και οι εργοδότες τις θέσεις των συντεχνιών».

«Αν αυτό νομίζετε ότι αυτό μπορεί να περιγράφει ότι τελειώσαμε το διάλογο, τότε δεν χρησιμοποιούμε την ίδια ορολογία», κατέληξε.

«Βήματα προς τα πίσω»

Ο γ.γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι μετά τη σημερινή σύσκεψη θα πρέπει να αποδείξει ότι «δεν είναι εξωγήινος».

Κράτησε ως θετικό την επανάληψη της πρόθεσης του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα ολοκληρώσει τη διαδικασία για τη θέσπιση κατώτατου μισθού.

Ο κ. Μάτσας τόνισε πως «δεν πρόκειται να συνδράμουμε στην επανεκκίνηση της συζήτησης από την αρχή, σεβόμαστε και τη μνήμη και τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ζέτα σε όλο το διάστημα της Υπουργίας της και το γεγονός, θα το επαναλάβω με ένταση, ότι μέσα από το διάλογο μέσα από τις ξεκάθαρες εισηγήσεις και τοποθετήσεις έφερε το θέμα της θέσπισης του κατώτατου μισθού μισό βήμα πριν την ολοκλήρωσή του».

«Σήμερα, πρόσθεσε, έχουμε κάνει βήματα προς τα πίσω», είπε και συμπλήρωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι διαφοροποιείται ή υπάρχει πρόθεση διαφοροποίησης του πλαισίου που είχε δημιουργηθεί με τη συμβολή των ίδιων των κοινωνικών εταίρων από τη Ζέτα».

«Δεν μπορεί να πάμε πίσω»

Η γ.γ. της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, είπε πως ο διάλογος για τον κατώτατο μισθό δεν ξεκινά σήμερα, υπενθυμίζοντας ότι διάλογος διεξάγεται εδώ και πολύ καιρό.

Είπε ότι ο διάλογος αφορά στην απόδοση αξιοπρεπών όρων απασχόλησης στους εργαζόμενους που δεν έχουν ρυθμιζόμενους όρους απασχόλησης, για να προσθέσει ότι «δεν μπορεί να πάμε πίσω από αυτό το οποίο είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός και αυτό δεν έχει καμία σχέση με φόρμουλες και ποσοστά».

«Κατώτατος μισθός, ο οποίος θα διαιωνίζει μισθούς φτώχειας και θα τυποποιεί και θα θεσμοθετεί με βούλα διατάγματος ή νόμου μια ομάδα εργαζομένων, οποιαδήποτε και αν είναι αυτή, ότι θα ζει με μισθούς που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, σε καμία περίπτωση η ΠΕΟ δεν πρόκειται να αποδεχθεί», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι στις συζητήσεις με τη Ζέτα Αιμιλιανίδου οι γενικές γραμμές είχαν τεθεί. «Ναι υπήρχαν ζητήματα, τα οποία έπρεπε να συζητηθούν και να ρυθμιστούν. Αλλά οι γενικές γραμμές για το ποιος ήταν ο στόχος σε σχέση με τον κατώτατο μισθό, τα κριτήρια αυτά είχαν τεθεί», κατέληξε.

«Ανατρέπεται η συζήτηση»

Ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου, είπε από την πλευρά του είπε ότι ο κοινωνικός διάλογος δεν έχει ξεκινήσει σήμερα, αλλά διεξάγεται εδώ και ένα χρόνο, στον οποίο τέθηκαν οι βασικές παράμετροι και η φιλοσοφία η οποία θα διέπει τον εθνικό κατώτατο μισθό στη λογική η οποία υπαγόρευε η κοινοτική οδηγία και πρόσθεσε όλοι οι κοινωνικοί εταίροι είχαν συμφωνήσει με τα βασικά σημεία της μελέτης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

«Επομένως αυτό που αναμέναμε σήμερα ήταν η ολοκλήρωση της συζήτησης έτσι ώστε σύντομα να ανακοινωθεί ένας αξιοπρεπής γενικός κατώτατος μισθός», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μας παίρνει πίσω, ο κατώτατος μισθός πρέπει να μας παίρνει μπροστά, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κατανοήσουν σήμερα θέσεις οι οποίες ουσιαστικά οδηγούν σε κατώτατο μισθό, ο οποίος είναι χαμηλότερος ακόμη και από αυτόν του 2012».

Σε ερώτηση αν οι εργοδοτικές οργανώσεις υπαναχώρησαν, ο κ. Αναστασίου είπε ότι «οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν θέσει θέματα, τα οποία ουσιαστικά ανατρέπουν την όλη συζήτηση, η οποία είχε διεξαχθεί μέχρι σήμερα και τις βασικές παραδοχές οι οποίες είχαν γίνει σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό». «Εμείς για πρώτη αφορά ακούσαμε καινούργια θέματα εκ μέρους των εργοδοτών», κατέληξε.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας