Powered by

Με αυτές τις θέσεις για κατώτατο μισθό στο Προεδρικό οι εργοδότες

Για τον λόφο του Προεδρικού, όπου θα παρακαθίσουν σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά το ζήτημα της θέσπισης εθνικού κατωτάτου μισθού, ανηφορίζουν σήμερα οι εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Διαβάστε εδώ: Σπρώχνει για κατώτατο μισθό ο Αναστασιάδης-Σύσκεψη στο Προεδρικό

Η σύσκεψη πραγματοποιείται στη σκιά του πρόσφατου θανάτου της τέως υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, η οποία-ως γνωστό- είχε δώσει τεράστια ώθηση στην εν λόγω μεταρρύθμιση και ευελπιστούσε σε επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών μέχρι το τέλος της περασμένης άνοιξης. Ωστόσο, το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε και που οδήγησε τελικά στον θάνατό της, πάγωσε τις συζητήσεις μεταξύ Κυβέρνησης και κοινωνικών εταιρών.

Διαβάστε εδώ:

Συνεχίζουν να… τσιμπούν οι τιμές διαμερισμάτων και σπιτιών

Νέο concept καταλύματος adult only στην καρδιά της Λεμεσού (pics)

Πεντάστερο ξενοδοχείο και δύο πύργοι της Αρχιεπισκοπής στην Πάφο

Αναλαμβάνοντας καθήκοντα την περασμένη βδομάδα, ο νέος υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος οριοθέτησε το θέμα του κατωτάτου μισθού ως προτεραιότητα και έθεσε ως στόχο την εισαγωγή του θεσμού πριν από την ολοκλήρωση της παρούσας διακυβέρνησης.

Διαβάστε εδώ: Ανέλαβε καθήκοντα και θα τρέξει για τον κατώτατο μισθό ο Κούσιος

Υπενθυμίζεται ότι η θέσπιση εθνικού κατωτάτου μισθού αποτελεί προεκλογική δέσμευση και περιλαμβάνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα του Νίκου Αναστασιάδη, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιδεικνύει ζωηρό προσωπικό ενδιαφέρον αναφορικά με την υλοποίησής της. Είναι στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκάλεσε την σημερινή σύσκεψη, σε μια προσπάθεια ακριβώς επανεκκίνησης της όλης προσπάθειας και αποσκοπώντας λειτουργήσει υποβοηθητικά ώστε τα εμπλεκόμενα μέρη να φθάσουν σε ακτίνα συμφωνίας.

Προσεκτικοί για το ύψος

Μιλώντας στο InBusinessNews, o Αιμίλιος Μιχαήλ, Διευθυντής Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, Κοινωνικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΚΕΒΕ, ανέφερε ότι ψηλά στην ατζέντα της σύσκεψης είναι το ύψος του κατώτατου και ενδεχομένως του καθορισμού του.

«Συζητήσαμε τα θέματα παλαιότερα, και παρόλο που το ΚΕΒΕ ήταν εναντίον του κατώτατου, εντούτοις μπήκαμε στη συζήτηση και είδαμε όλα τα θέματα. Έμεινε να συζητήσουμε το ύψος του κατώτατου μισθού», ανέφερε.

Η θέση του ΚΕΒΕ είναι πως βάση για του ύψους του εθνικού κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι ο αριθμός που θα δοθεί από την Στατιστική Υπηρεσία και να ξεκινάει από το μισό. Απ’ εκεί και πέρα, θα  πρέπει να δοθεί μία περίοδος προσαρμογής στις επιχειρήσεις, περίπου πέντε με έξι μήνες.

«Σταδιακά να πάει στο 60% και να ξεκινήσουμε 50%. Θα υπάρχει μία τριμελής επιτροπή, όπου θα εξετάζει το ύψος του ανάλογα τις οικονομικές συνθήκες που βρισκόμαστε. Σε κάθε στάδιο, θα μπορεί να πηγαίνει προς τα πάνω ή κάτω. Θα λαμβάνει τρία σημεία, την ανεργία/απασχόληση, το κόστος/πληθωρισμό και χρηματοοικονομικούς παράγοντες», εξήγησε ο κ. Μιχαήλ.

Ωστόσο, το ΚΕΒΕ προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενδεχομένως να κληθεί να αντιμετωπίσει μερίδα επιχειρήσεων.

«Εάν το ύψος του κατώτατου μισθού είναι σε ψηλά επίπεδα, τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στις επιχειρήσεις, καθότι υπάρχουν επιχειρήσεις, όπου είναι 10-20 άτομα. Αν μπορεί η επιχείρηση να περάσει το αυξημένο κόστος στις τιμές, τότε θα δημιουργηθεί πληθωρισμός, αν δεν μπορεί, θα έχει πρόβλημα πλεονασμού» εξήγησε ο κ. Μιχαήλ.  

«Θα πρέπει», πρόσθεσε, «να είναι μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων των επιχειρήσεων. Οπότε θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το ύψος».

Υπάρχουν πολλά ζητήματα

Επιστολή με τις δικές της θέσεις έχει αποστείλει και η ΟΕΒ, όπως όλοι κοινωνικοί εταίροι. Κατά τη σημερινή σύσκεψη θα… αποκαλυφθούν, ενώπιον τους οι άξονες κάθε πλευράς, αλλά κυρίως τα ζητήματα που θέλει να θίξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μιλώντας στο InBusinessNews ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, ανέφερε πως κατά την σύσκεψη θα ενημερωθούν όλοι οι εταίροι πλήρως για τα ζητήματα που έχει υπόψη του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Εκτός από γενικές αρχές δεν έχουμε συζητήσει κάτι άλλο. Πρέπει να βρούμε τις φόρμουλες αναθεώρησης, τα κριτήρια, τις ημερομηνίες εφαρμογής κλπ. Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν. Χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, που όλοι οι διεθνείς οργανισμοί εντοπίζουν», τόνισε.

Όσον αφορά το ύψος του κατώτατου, ο κ. Αντωνίου είπε ότι «η συζήτηση για τον εθνικό διάμεσο πρέπει να γίνει με βάση τη Στατιστική Υπηρεσία. Ξεκινάς με ένα ποσοστό χαμηλότερο, και στόχος είναι να φτάσεις στο 60%», επισήμανε.

Δειτε Επισης

Και άλλες μετοχές του «Ρόδον» στον Balram Chainrai-Ανεβάζει την συμμετοχή του στο ξενοδοχείο ο επενδυτής
Πλησιάζει το 90% η παρουσία της E.V.H. Investments στην Salamis
Κωνσταντίνος Ντάλτας: Ισχυρό το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΔΕΚ-Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε
Μιχάλης Ζαβός: Ανησυχία για μη επαγγελματίες developers που δημιουργούν προβλήματα στην κυπριακή κτηματαγορά
Ο Μάριος Τσιακκής αποτιμά...Οι σημαντικοί σταθμοί, η εξέλιξη του ΚΕΒΕ και το απόσταγμα μιας διαδρομής 38 χρόνων
Ξεκινά τον Ιανουάριο με τον στόχο «Ηλέκτρα» το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κ.Δ.-«Αισιόδοξες οι γεωλογικές δομές»
Καθοριστικό τετ α τετ Παπαναστασίου με Σκυλακάκη για GSI-Ξεκαθαρίζει για μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ.
Η παγκόσμια οικονομία το 2024 και οι προοπτικές για το 2025-Η μάχη με τον πληθωρισμό και οι πιθανοί κίνδυνοι
Κ. Παρμακλής: Η μεγάλη αλλαγή που θα δώσει ώθηση στην οικοδομική βιομηχανία και οι προκλήσεις για τον ΕΟΑ Λευκωσίας
Κωνσταντίνος Κωνσταντή: Αισιόδοξες προοπτικές για τον τομέα των ακινήτων, αλλά ανησυχούμε για πολλά