Καύσιμα: 66 σεντ φόροι για κάθε λίτρο βενζίνης και πετρελαίου

Το €1,89 το λίτρο αγγίζει πλέον η ακριβότερη τιμή παγκύπρια της βενζίνης 95 οκτανίων, την ώρα που το πετρέλαιο κίνησης ξεπέρασε ήδη το φράγμα των €2.

Εξάλλου, με βάση το πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις μέσες τιμές λιανικής πώλησης των πετρελαιοειδών (Oil Bulletin) στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε., η βενζίνη πωλείται κατά μέσο όρο €1,819/λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης €1,976/λίτρο.

Διαβάστε ακόμα: 

Έτσι θα είναι η ανακαινισμένη European Medical Clinic (photos) 

Δεκάχρονα για τα Ιnvest Cyprus International Investment Awards 

Φωτοβολταϊκό πάρκο €4.5 εκατ. στα σχέδια της ΑΗΚ

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μέση τιμής πώλησης της βενζίνης και του πετρελαίου τόσο στα κράτη μέλη της Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη ξεπερνά τα €2 το λίτρο.

 

Από πού, όμως, αρχίζουν οι τιμές, εάν δεν ληφθούν υπόψη οι φορολογίες που επιβάλλονται μέχρι τα καύσιμα να φτάσουν στον καταναλωτή;

Σύμφωνα με το Oil Bulletin, η τιμή πώλησης της βενζίνης χωρίς φόρους στην Κύπρο (τη Δευτέρα 27 Ιουνίου) ήταν λιγότερο από €1,16 το λίτρο, ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης άγγιζε το €1,32 το λίτρο.

 

Οι φόροι που «φουσκώνουν» την τελική τιμή
Στις φορολογίες που καθιστούν την τελική τιμή των καυσίμων τσουχτερή περιλαμβάνεται ο φόρος κατανάλωσης, ο οποίος έχει μειωθεί κατά 7 σεντ το λίτρο ή 8,3 σεντ συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ.

Παράλληλα, συμπεριλαμβάνονται και άλλες επιβαρύνσεις, που υπολογίζονται επί της ποσότητας (δηλ. € ανά λίτρο), καθώς και ο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ).

Πιο αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της τον φετινό Μάρτιο, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή εξηγούσε ότι οι λιανικές τιμές των καυσίμων στις αντλίες αποτελούνται από:

  • το κόστος του προϊόντος
  • το κόστος λειτουργίας και τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών και πρατηρίων
  • τον φόρο κατανάλωσης και άλλες επιβαρύνσεις, που είναι σταθερά και υπολογίζονται επί της ποσότητας (δηλ. € ανά λίτρο)
  • τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ)

Στα κράτη μέλη της ΕΕ η μέση τιμή πώλησης της βενζίνης και του πετρελαίου χωρίς τους φόρους ανέρχεται στο €1,218 και €1,302 αντίστοιχα.

Στην Ευρωζώνη, η βενζίνη πωλείται κατά μέσο όρο έναντι €1,238 και το πετρέλαιο κίνησης έναντι €1,311.

Οι προϋποθέσεις για επιβολή πλαφόν
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, ο νόμος 115(Ι)/2004, παρέχει τη δυνατότητα στον υπουργό Ενέργειας να επιβάλει ανώτατες τιμές πώλησης (πλαφόν) για όλα ή μερικά από τα πετρελαιοειδή, για περίοδο μέχρι 45 ημέρες.

Το πλαφόν επιβάλλεται όταν ο υπουργός εύλογα πιστεύει ότι το ύψος των τιμών στις οποίες διατίθενται τα προϊόντα αυτά στην αγορά είναι «σε υπερβολικά πιο ψηλό επίπεδο» από ότι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες.

Βάσει του νόμου, ο υπουργός κατά τον καθορισμό των ανώτατων τιμών λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες της διεθνούς και της εγχώριας αγοράς και ιδίως τόσο τις τιμές εισαγωγής των πετρελαιοειδών, όσο και τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών πετρελαιοειδών, των διανομέων και των πρατηριούχων.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)