anner-cyta-vodafone

Τα μηνύματα του Προέδρου Αναστασιάδη στο νέο υπ. Εργασίας Κ. Κούσιο

InBusinessNews  27/06/2022 11:05
Τα μηνύματα του Προέδρου Αναστασιάδη στο νέο υπ. Εργασίας Κ. Κούσιο

Τα μηνύματα του Προέδρου Αναστασιάδη στο νέο υπ. Εργασίας Κ. Κούσιο

InBusinessNews  27/06/2022 11:05

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, η τελετή διορισμού του νέου Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κυριάκου Κούσιου, του νέου Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Πέτρου Δημητρίου και του νέου Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου, κ. Παντελή Παντελίδη.

Κατά την τελετή διαβεβαίωσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η σημερινή απόφαση, για διορισμό αξιωματούχου, είναι η πλέον δυσάρεστη από όσες έλαβα κατά την 9ετή και πλέον θητεία μου ως Προέδρου.

Και είναι δυσάρεστη γιατί, ακούσια, είμαι υποχρεωμένος εκ του Συντάγματος να προβώ σε αντικαταστάτη μιας προσωπικότητας που με τίμησε με τη φιλία της, μια καθολικά καταξιωμένης συνεργάτιδας που κόσμησε τον υπουργικό θώκο και έκαμε το όραμά μου για κράτος πρόνοιας πραγματικότητα.

Φίλε κ. Κούσιο, αγαπητέ μου Κυριάκο, εξίσου δύσκολη είναι και η δική σου αποστολή που καλείσαι να διαδεχθείς τη Ζέτα Αιμιλιανίδου σ’ ένα Υπουργείο που ταυτίστηκε με τη σφραγίδα και την πολυσχιδή δράση της, το μέτρο σύγκρισης θα είναι μια συνεχής πρόκληση.

Θέλω να σε διαβεβαιώσω πως στα νέα σου καθήκοντα, πρόσθετα με τις ικανότητες που διαθέτεις, θα έχεις και τη δική μου ολόπλευρη στήριξη.

Λαμβάνοντας υπόψιν το εγνωσμένο ήθος, την ισχυρή προσωπικότητα που διαθέτεις, αλλά, ιδιαίτερα, το πνεύμα συναίνεσης και συνδιαλλαγής που σε διακρίνει, αποφάσισα ενασκώντας  τις εκ του Συντάγματος εξουσίες μου να σε διορίσω στην θέση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Όπως καλά γνωρίζεις, φίλε Κυριάκο, από την ανάληψη της εξουσίας τέθηκε στην υψίστη βαθμίδα των προτεραιοτήτων μας, η ανασυγκρότηση των υπηρεσιών και πολιτικών της Πολιτείας, ώστε να πετύχουμε ένα κράτος πρόνοιας που θα στεκόταν αρωγός στις ανάγκες των πολιτών, αλλά, ιδιαιτέρως, όσων έχουν ανάγκη της κρατικής μέριμνας.

Χάρη στην αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα της αείμνηστης Ζέτας, μέσα από μια στοχευμένη και συγκροτημένη πολιτική έγινε κατορθωτό όχι μόνο να εξορθολογήσουμε το όλο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας αλλά και να ισχυροποιήσουμε το πλέγμα προστασίας των ευάλωτων συμπολιτών μας, μέσα από ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις όπως:

  • Την στοχευμένη επιδοματική πολιτική με την δημιουργία ενιαίας Υπηρεσίας Επιδομάτων Πρόνοιας.
  • Την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
  • Τη διασφάλιση της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης, ώστε κανένας συνταξιούχος να μη ζει κάτω από το όριο της φτώχιας.
  • Το σχέδιο αναδιάρθρωσης και Εκσυγχρονισμού των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.
  • Την  ίδρυση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.
  • Τη Δημιουργία του Σπιτιού της Γυναίκας και του Παιδιού για την παροχή πολυθεματικής στήριξης, ως επίσης σπιτιών στην κοινότητα για την αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρίες.
  • Τον καταρτισμό Εθνικών Στρατηγικών για την αναπηρία και την προστασία των παιδιών.
  • Την επαναφορά του επιδόματος μάνας, την εισαγωγή του επιδόματος πατρότητας, την εφαρμογή της σύνταξης χηρείας για άνδρες, την καθιέρωση των εκ πατρογονίας προσφύγων.
  • Την επιμήκυνση της άδειας μητρότητας, που καλύπτει και την παρένθετη μητέρα.
  • Την πρόωρη σύνταξη των θαλασσαιμικών.

Είναι σωρεία τα μέτρα που λήφθηκαν αλλά επέλεξα να αναφέρω τα σημαντικότερα.

Γνωρίζω πως πέραν των όσων έχουμε διασφαλίσει, εναπομένουν σε εκκρεμότητα κάποιοι σχεδιασμοί που έμειναν ανεκπλήρωτοι, σαν αποτέλεσμα του αδόκητου χαμού της Ζέτας, όπως η θεσμοθέτηση του εθνικού κατώτατου μισθού, η Μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος, η Νομοθετική Ρύθμιση της Γονικής Άδειας για όσους έχουν παιδιά μέχρι οκτώ χρόνων, η Νομοθετική Ρύθμιση της Τηλεργασίας και βεβαίως η προγραμματική υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου «Κύπρος το Αύριο» μέσω του οποίου προνοούνται πολιτικές και επενδυτικές δράσεις ύψους πέραν των 315 εκατομμυρίων ευρώ, που θα ενδυναμώσουν περαιτέρω το πλέγμα κοινωνικής προστασίας που κάθε σύγχρονο κράτος οφείλει να παρέχει στους πολίτες του.

Κύριε Κούσιο, φίλε Κυριάκο, δεν έχω αμφιβολία πως σε στενή συνεργασία και με τη δοκιμασμένη Υφυπουργό Πρόνοιας, τους λειτουργούς και συνεργάτες του Υπουργείου σου, αλλά και τη δική μου στήριξη θα επιτύχεις και σε αυτή την αποστολή.

Θέλω να σου ευχηθώ καλή επιτυχία και είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσεις υπό τις περιστάσεις το αντίδοτο που λείπει ως αποτέλεσμα του χαμού της Ζέτας»

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας