Σ. Κληρίδης: Βιώνουμε ενδιαφέροντες καιρούς για επενδυτές

Ανάκαμψη σημείωσε το περασμένο έτος η Κύπρος, λόγω της επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας, ενώ η παραγωγή επέστρεψε στο προ πανδημίας επίπεδο και η ανεργία μειώθηκε. Ωστόσο, η ανάπτυξη φέτος αναμένεται να περιοριστεί από τις συνέπειες του πολέμου.

Οι προβλέψεις για την παγκόσμια και την κυπριακή οικονομία για την επόμενη χρονιά παρουσιάστηκαν ενώπιον του 2ου Cyprus Investors Show.

Ο  Καθηγητής Οικονομικών και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σωφρόνης Κληρίδης τίμησε με την παρουσία του το συνέδριο, στο πλαίσιο του οποίου μίλησε για την παγκόσμια οικονομική αστάθεια, την κρίση του CΟVID-19 και πώς επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει τις επενδύσεις και τις αποδόσεις.

Παρουσιάζοντας τη μεγάλη εικόνα είπε ότι μετά το δεκαετία του 70 έως τη κρίση του 2008 υπήρξε για μια εποχή αυξημένων αγορών. Στη συνέχεια η κρίση άλλαξε τα δεδομένα και ανέκοψε μια μακρά περίοδο παγκοσμιοποίησης και κυριαρχίας των αγορών. Ακολούθησε η περίοδος ανάκαμψης.

Σήμερα, είπε, πολλά κεφάλαια κυνηγούν λιγοστές επενδυτικές ευκαιρίες με αποτέλεσμα την καταγραφή μείωσης αποδόσεων. Στη συνέχεια η πανδημία προκάλεσε χτύπημα στην παραγωγή και την κατανάλωση, σχολίασε, κάνοντας αναφορά σε πρωτοφανή επενδυτικά προγράμματα, όπως το Σχέδιο Ανάκαμψης. 

Συνεπώς, είπε με την πανδημία υπήρξε μετατόπιση ζήτησης από τις υπηρεσίες στα αγαθά, αύξηση αποταμιεύσεων και αυξημένη ζήτηση αγαθών σε συνδυασμό με προβλήματα στην παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα που οδήγησαν σε ελλείψεις αγαθών.

Αναφορά έκανε και στον πληθωρισμό με την έναρξη του πολέμου. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε ακόμα περισσότερο την κατάσταση», είπε.

Ακολούθησε αναφορά στη νομισματική πολιτική. «Οι Κεντρικές Τράπεζες υιοθέτησαν εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική που μάλλον βοήθησε αλλά πιθανότητα προκάλεσε ταυτόχρονα φούσκες περιουσιακών στοιχείων», ήταν η εκτίμηση του καθηγητή.

Δύσκολη χαρακτήρισε, εξάλλου, τη συγκυρία για τις Κεντρικές Τράπεζες, αφού προσπαθούν να μειώσουν τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουν ύφεση. Ο Καθηγητής ανέφερε τέλος ότι το 2023 αναμένεται να σημειωθεί εν τέλει η ύφεση.

"Το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης μαζί με την αύξηση των επιτοκίων, οδηγούν σε αύξηση του κόστους δανεισμού, ειδικά για χώρες με μεγάλο χρέος", είπε χαρακτηριστικά "δείχνοντας" Ελλάδα και Κύπρο. 

Παρόλα αυτά ο ομιλητής είπε πως βιώνουμε ενδιαφέροντες καιρούς για επενδυτές, καθώς η αβεβαιότητα εμπεριέχει κινδύνους αλλά προσφέρει και ευκαιρίες.

Δειτε Επισης

Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης