«Σημαντικός για την οικονομία ο τομέας των επενδυτικών ταμείων»

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στον τομέα των επενδυτικών ταμείων για να ενισχυθεί και να εκμοντερνιστεί ώστε να βοηθήσει και ο ίδιος ο τομέας την Κύπρο να μπει σε μια νέα εποχή, προέβη ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του CIFA, ο υπουργός Οικονομικών προέβη σε αναδρομή στο παρελθόν και τις πρώτες προσπάθειες θεσμοθέτησης του τομέα ώστε να δοθεί νέα προοπτική στη χώρα για διαφοροποίηση του οικονομικού της μοντέλου και εκμοντερνισμό της κεφαλαιαγοράς για να συνεισφέρει στην ανάπτυξη.

«Δέκα χρόνια μετά πρέπει να είμαστε περήφανοι γιατί η αγαστή συνεργασία των αρμόδιων φορέων έχει συνεισφέρει τα μέγιστα με στοιχεία να αγγίζουν σχεδόν τα 12 δις εκατομμύρια ευρώ», επεσήμανε ο υπουργός. Ως αποτέλεσμα δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας και δεν είναι τυχαίο, παρατήρησε, που ακόμα και στην κρίση της πανδημίας η μείωση του ΑΕΠ ήταν πολύ λιγότερη από άλλες χώρες, διότι έχουν γίνει άλματα μεταξύ κυβέρνησης, εποπτικών αρχών και ιδιωτικού τομέα. «Ως κυβέρνηση είναι στο DNA μας μας αυτή η συνεργασία και που πρέπει να συνεχιστεί», ήταν η χαρακτηριστική του δήλωση.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης έκανε λόγο για έναν τομέα που έχει αναπτυχθεί,  αλλά δεν έχει κορεστεί. Τον χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό γιατί «μπαίνουμε σε μια νέα οικονομική εποχή που έχει αλλάξει τα χαρακτηριστικά που ξέραμε μέχρι σήμερα». 

Όπως είπε, τις τελευταίες δεκαετίες η ευμάρεια βασίστηκε πάνω στην φθηνή ενέργεια και μπαίνουμε σε μια εποχή όπου η πράσινη μετάβαση είναι ένα στοίχημα που χρειάζεται δισεκατομμύρια χρηματοδότησης.

«Χρειάζονται πολλαπλές επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα και θα πρέπει να έχουν εναλλακτικές μορφές δανεισμού και χρηματοδότησης. Ειδικά ως μια χώρα μικρή με τους περιορισμούς που έχουμε στην πρόσβαση σε άλλες αγορές ο ρόλος του τομέα αυτή την εποχή θα είναι ακόμη πιο μεγάλος. Να προσελκύσουμε ESG funds για να μας βοηθήσουνε σε αυτή τη μετάβαση»,  είπε, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου θα βγει στις αγορές με το πράσινο ομόλογο.

«Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την ανάπτυξη του τομέα και αυτό μεταφράζεται στην εμπιστοσύνη των επενδυτών», ανέφερε καταληκτικά.

Δειτε Επισης

Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος