Α. Γιασεμίδης: Εδραιωμένο κέντρο για επενδυτικά ταμεία πλέον η Κύπρος

Τα οφέλη από τη μεγέθυνση και ανάπτυξη του τομέα των επενδυτικών ταμείων είναι πολλά και αξιοσημείωτα, διαμήνυσε ο πρόεδρος του CIFA Ανδρέας Γιασεμίδης, τονίζοντας πως παρά τη ραγδαία ανάπτυξη του τομέα στη χώρα μας, ο Σύνδεσμος παραμένει προσγειωμένος και συγκεντρωμένος στους στόχους που είχε θέσει εξαρχής, και δη στο να καταστεί η Κύπρος ένα από τα κορυφαία κέντρα για επενδυτικά ταμεία στην Ευρώπη και διεθνώς.

Σε ομιλία του κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων Κύπρου(CIFA), ο κ. Γιασεμίδης εξέφρασε την πεποίθηση πως τα επενδυτικά ταμεία μπορούν να αποτελέσουν ένα εναλλακτικό πυλώνα χρηματοδότησης επιχειρήσεων και αναπτυξιακών έργων, ενώ προέβη σε ιδιαίτερη αναφορά για την πρόσφατη απόφαση της MUFG Investor Services να δημιουργήσει τη νέα της ευρωπαϊκή βάση στην Κύπρο.

O πρόεδρος του CIFA έκανε λόγο για συνεχές ενδιαφέρον από διαχειριστές επενδυτικών ταμείων από το εξωτερικό, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος θεωρείται πλέον ένα εδραιωμένο κέντρο για επενδυτικά ταμεία. «Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού για τις συλλογικές επενδύσεις, EFAMA, του οποίου ο CIFA είναι μέλος, η Κύπρος έχει γρήγορα αναπτυχθεί σε κέντρο για διασυνοριακά επενδυτικά ταμεία, στα πρότυπα παραδοσιακών κέντρων παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο. Επιπρόσθετα, τα κυπριακά επενδυτικά ταμεία μπορούν να εγγραφούν στις κορυφαίες διεθνείς πλατφόρμες Clearstream Vestima, Bloomberg και Thomson Reuters», υπέδειξε ο Ανδρέας Γιασεμίδης.   

Παραθέτοντας τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Γιασεμίδης ανέφερε πως στο τέλος του 2021 τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν σε 11.6 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας μία άνοδο της τάξης του 39.7% κατά τη διετία της πανδημίας. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντική αύξηση 47.6% παρουσίασε και ο αριθμός των αδειοδοτημένων επενδυτικών οργανισμών.

«Με δεδομένο ότι η ανάπτυξη της στρατηγικής και των επενδύσεων των οργανισμών αυτών χρειάζεται κάποιο χρόνο ώστε να ωριμάσει και να αρχίσει να υλοποιείται, είμαστε αισιόδοξοι ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη του τομέα», υπογράμμισε, για να σημειώσει τον μεσοπρόθεσμο στόχο που τίθεται από τον CIFA για αύξηση των περιουσιακών στοιχείων των επενδυτικών ταμείων σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ και να εκφράσει την πίστη του πως με σκληρή δουλειά, σοβαρότητα και κοινή προσπάθεια, όχι απλώς μπορεί να επιτευχθεί, αλλά και να υπερκαλυφθεί.

Ο Ανδρέας Γιασεμίδης σημείωσε πως σε μία περίοδο που οι επενδύσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, πέραν του 20% του ενεργητικού των επενδυτικών ταμείων ή κεφάλαια πέραν των 2.5 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν επενδυθεί σε διάφορους τομείς της εγχώριας οικονομίας όπως η ναυτιλία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εκπαίδευση και η τεχνολογία. «Με όλες τις προβλέψεις να θέλουν τα δανειστικά επιτόκια να κινούνται ανοδικά τα επόμενα χρόνια, τα επενδυτικά ταμεία μπορούν να αποτελέσουν ένα εναλλακτικό πυλώνα χρηματοδότησης επιχειρήσεων και αναπτυξιακών έργων», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του CIFA έστειλε το μήνυμα πως παρά τα πασιφανή οφέλη που προκύπτουν από την ανάπτυξη του τομέα, όπως είναι-μεταξύ άλλων- η δημιουργία νέων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας σε ένα τομέα διαφορετικό του παραδοσιακού τομέα παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αφού υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στη διεθνή αγορά για προσέλκυση των τρισεκατομμυρίων που διαχειρίζονται τα επενδυτικά ταμεία.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως ο Σύνδεσμος παρακολουθεί διαρκώς τις διεθνείς εξελίξεις, υποβάλλει εισηγήσεις προς την αρμόδια εποπτική Αρχή, αλλά και στο νομοθετικό σώμα, ώστε να  βελτιωθεί και να ενισχυθεί η κυπριακή πρόταση για τα επενδυτικά ταμεία. «Είναι εδώ που χρειαζόμαστε τη στήριξη σας αγαπητά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων», διαμήνυσε, «ώστε οι απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις να ψηφίζονται έγκαιρα για να διατηρούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα ως προορισμός».

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων
Στα ταμεία του κράτους €608 εκ. από ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Τμήμα Φορολογίας