Έστειλε ξανά μήνυμα στις Βρυξέλλες για τις κυρώσεις ο Αναστασιάδης

Το κόστος των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο επί των οικονομιών των κρατών μελών της Ένωσης από ότι στη ρωσική οικονομία, υπογράμμισε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως είναι για αυτό τον λόγο που αυτές πρέπει να είναι στοχευμένες, με συγκεκριμένη επίδραση, στους τομείς που στοχεύουν να επηρεάσουν. Είπε εξάλλου πως "η απόφαση της Τουρκίας να μην ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ είναι καταδικαστέα".

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους στο Προεδρικό Μέγαρο. Αναφερόμενοι στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Κροάτης Πρωθυπουργός εξέφρασαν τη στήριξή τους στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Κροατίας, οι δυο ηγέτες υπογράμμισαν τα περιθώρια που υπάρχουν για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δυο χωρών σε διάφορους τομείς και τη σημασία της ολοκλήρωσης μιας συμφωνίας μεταξύ τους για την αποφυγή της διπλής φορολογίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη πως εισηγήθηκε στον Κροάτη Πρωθυπουργό την υπογραφή ενός Μνημονίου Συναντίληψης στον ναυτιλιακό τομέα.

Στις δηλώσεις του ο κ. Πλένκοβιτς είπε πως ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις εντυπώσεις του από την επίσκεψή του στο Κίεβο την περασμένη Κυριακή. «Και οι δυο μοιραστήκαμε τις ανησυχίες μας για την απαράδεχτη επιθετικότητα της Ρωσίας που παραβιάζει όλες τις αρχές του διεθνούς δικαίου, όλες τις αξίες της διεθνούς τάξης», ανέφερε, σημειώνοντας την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε λόγω αυτού του πολέμου.

Είπε πως η Κροατία όπως και η Κύπρος θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία «και τον αγώνα της για ελευθερία και τις αξίες τις οποίες όλοι υποστηρίζουμε», σημειώνοντας τα μέτρα και τις κυρώσεις που υιοθέτησε η ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, από την πλευρά του, πως είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον κ. Πλένκοβιτς για την κατάσταση επί του εδάφους μετά την επίσκεψή του Κροάτη Πρωθυπουργού στο Κίεβο στις 8 Μαΐου.

«Και οι δυο αντιλαμβανόμαστε ότι από τις 24 Φεβρουαρίου και την επακόλουθη τεράστια ανθρωπιστική κρίση η κατάσταση χειροτερεύει με μια ανησυχητική ταχύτητα», είπε.

Πρόσθεσε πως "από την πρώτη στιγμή η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν σταθερά υποστηρίξει την Ουκρανία σε πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά και τεχνικά θέματα και θα συνεχίσει να το πράττει».

"Έχουμε επίσης τονίσει την αμέριστη στήριξή μας στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της", ανέφερε.

Είπε πως "την ίδια στιγμή υπήρξαμε ενωμένοι στην υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να ασκήσουμε πιέσεις για να αναθεωρήσει τις ενέργειές της, να τερματίσει τις εχθροπραξίες και να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μια διπλωματική λύση".

"Γνωρίζουμε ότι αυτές οι κυρώσεις αναπόφευκτα έχουν κόστος για τις δικές μας οικονομίες. Παρόλα αυτά αυτό το κόστος δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο επί των οικονομιών των κρατών μελών από ότι στη ρωσική οικονομία", σημείωσε.

Είναι για αυτό που πρέπει να είναι στοχευμένες με συγκεκριμένη επίδραση στους τομείς που στοχεύουν να επηρεάσουν, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη πως "το άλλο θέμα που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι προκειμένου η πολιτική μας να έχει τη μέγιστη επίδραση οι τρίτες χώρες που είναι συνδεδεμένες με την ΕΕ πρέπει να ευθυγραμμίζουν την εξωτερική πολιτική τους και την πολιτική ασφάλειάς τους με αυτές της ΕΕ".

Αναφέρομαι μεταξύ άλλων στην Τουρκία, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως "η απόφαση της Τουρκίας να μην ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ είναι καταδικαστέα". Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε την ανάγκη η ΕΕ να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για να υιοθετήσει τις κυρώσεις "και να εγκαταλείψει τη συμπεριφορά που εξυπηρετεί την ίδια, η οποία μεταξύ άλλων υπονομεύει την σκοπούμενη επίδραση των κυρώσεων".

Στη δήλωση του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Πλένκοβιτς, η πρώτη Κροάτη Πρωθυπουργού στην Κύπρο, αποτελεί σημείο καμπής στις διμερείς σχέσεις, προσθέτοντας ότι το επόμενο έτος θα γιορταστεί η 30η επέτειος από την εγκαθίδρυση σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Πρόσθεσε ότι ο πολιτικός διάλογος σε ανώτατο επίπεδο που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο χωρών είχε ως αποτέλεσμα οι διμερείς σχέσεις να εισέλθουν σε μια νέα φάση ιδιαίτερα στους τομείς της εκπαίδευσης, του τουρισμού, του εμπορίου και των επενδύσεων.

Επεσήμανε ακόμα ότι η κυπριακή Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στο θέμα της ολοκλήρωσης της Συμφωνίας για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Κροατίας, κάτι που θα ενισχύσει τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

Για τον τουρισμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι αύξηση απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία δύο χρόνια θα συνεχίσει να συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα αυτό.

Πρόσθεσε ότι κατά τις διμερείς διαβουλεύσεις σήμερα συμφωνήθηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών για αύξηση του όγκου του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και η εφαρμογή επενδυτικών προγραμμάτων, ενώ για τον τομέα της ψηφιακής μετάβασης, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης με την Εσθονία εκφράζοντας την επιθυμία να υπογραφεί παρόμοιο Μνημόνιο και με την Κροατία.  

Σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία, ο Πρόεδρος είπε ότι με δεδομένη την εμπειρογνωμοσύνη της Κύπρου πρότεινε στον Πρωθυπουργό της Κροατίας την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης στον τομέα αυτό μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμα ότι συζήτησαν θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας και κυρίως την κατάσταση στην Ουκρανία.

Είπε, επίσης, ότι με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας συζήτησαν θέματα που άπτονται του Μεταναστευτικού, της Κλιματικής Αλλαγής, των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και της ενεργειακής κρίσης, για την αντιμετώπιση της οποίας υπάρχει η ανάγκη για εναλλακτικές πηγές ενέργειας ως στρατηγική προτεραιότητα και για επιτάχυνση σχετικών εγχειρημάτων, σημειώνοντας ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για έργα όπως ο αγωγός EastMed και η ηλεκτρική διασύνδεση (EuroAsia, EuroAfrica interconnector).

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Κροατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη του δίδει τη δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς όπως η ενέργεια, το εμπόριο, οι επενδύσεις σε τομείς όπως οι φαρμακευτικές εταιρείες και η ψηφιακή τεχνολογία.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο Πρωθυπουργός είπε ότι Κύπρος και Κροατία μπορούν να μελετήσουν τρόπους ώστε και οι δύο χώρες να επωφεληθούν από τις δυνατότητες τους σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, τους αγωγούς και άλλες συναφείς επενδύσεις.

Δειτε Επισης

Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου