Δίνει ανάσα με μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα η Κυβέρνηση

InBusinessNews  03/03/2022 12:50
Δίνει ανάσα με μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα η Κυβέρνηση

Δίνει ανάσα με μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα η Κυβέρνηση

InBusinessNews  03/03/2022 12:50

Σε λήψη μέτρων με στόχο να περιοριστούν οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στους καταναλωτές προχωρά η Κυβέρνηση.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η Κυβέρνηση προωθεί στη Βουλή με την μορφή του κατεπειγόντως νομοσχέδιο για μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των αυξήσεων που παρατηρούνται στις τιμές των καυσίμων διεθνώς λόγω και της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, προωθείται η παράταση ισχύς των υφιστάμενων εκπτώσεων στον ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στα μέγιστα δυνατά επίπεδα τα οποία επιτρέπονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς και παράταση των περιόδων εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κατά 5% και 9% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο κ. Πετρίδης.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η μείωση του φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και το πετρέλαιο κατά 7 σεντ το λίτρο, η οποία μείωση αυξάνεται στα 8,3 σεντ το λίτρο συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ. Παράλληλα, μειώνεται και ο φόρος κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 6,4 σεντ συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ. 

Με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, η Κύπρος καθίσταται η χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους χαμηλότερους συντελεστές σε φόρο κατανάλωσης και το μέγιστο επίπεδο το οποίο επιτρέπεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, θα κατατεθεί σήμερα σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος για άμεση ψήφιση. Το εν λόγω νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ως προς το δημοσιονομικό σκέλος αυτών των προτάσεων που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι αυτό κυμαίνεται σε επιπλέον 40 εκατ. ευρώ περίπου, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμα 150 εκατ. ευρώ σε άλλα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας που αφορούν σε αντικατάσταση συσκευών σε ευάλωτες ομάδες, έργα που αφορούν σε αναβάθμιση ενεργειακής επάρκειας (φωτοβολταϊκά) για τα νοικοκυριά.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας