anner-cyta-vodafone

Καμπανάκι Αννίτας: Απαράδεκτο να εκκρεμούν 18 προϋπολογισμοί ημικρατικών

InBusinessNews  27/01/2022 18:52
Καμπανάκι Αννίτας: Απαράδεκτο να εκκρεμούν 18 προϋπολογισμοί ημικρατικών

Καμπανάκι Αννίτας: Απαράδεκτο να εκκρεμούν 18 προϋπολογισμοί ημικρατικών

InBusinessNews  27/01/2022 18:52

Με αυστηρό μήνυμα για την ανάγκη έγκαιρης υποβολής των προϋπολογισμών τους για το 2022, η Βουλή ενέκρινε τη διενέργεια δαπάνης από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου για τον Φεβρουάριο του 2022.

Στην ομόφωνη απόφασή της Ολομέλειας για την έγκριση του δωδεκατημορίου Φεβρουαρίου σημειώνεται ότι δεν έγινε κατορθωτή η κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων ή η μελέτη και έγκριση των προϋπολογισμών αυτών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2021, ωστόσο είναι αναγκαία η συνέχιση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα πιο πάνω νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου.

Για τους λόγους αυτούς η Βουλή παρέχει την εξουσιοδότησή της για τη διενέργεια δαπάνης για τον μήνα Φεβρουάριο του έτους 2022 ποσού που δεν υπερβαίνει το τμήμα του συνολικού ποσού που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του έτους 2021 κάθε νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου, το οποίο αναλογεί στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Η εξουσιοδότηση αυτή δίνεται με τον όρο ότι δε θα διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για νέες υπηρεσίες ή σκοπούς και ότι δε θα πληρωθεί καμιά νέα θέση μέχρι την τελική έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του προϋπολογισμού κάθε νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου για το έτος 2022.

Αυστηρό μήνυμα Προέδρου Βουλής και Βουλευτών
Αυστηρό μήνυμα έστειλαν προς κάθε υπεύθυνο η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου όσο και η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και άλλοι Βουλευτές.

Η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι είναι εντελώς απαράδεκτο ότι εκκρεμούν 18 προϋπολογισμοί ημικρατικών οργανισμών μεταξύ των οποίων της ΑΗΚ, της Αρχής Λιμένων, του ΡΙΚ, του Ταμείου Δημοσίων Δαπανών, του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, του Οργανισμού Νεολαίας, του ΟΑΥ, της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων και της ΡΑΕΚ.

Είπε ότι πρόκειται για την τελευταία έκκληση που γίνεται από το Σώμα και ότι η Βουλή δεν έχει καμιά αρμοδιότητα και ευθύνη να καλεί για την κατάθεση των προϋπολογισμών. Πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει ποιοι φέρουν την ευθύνη για αυτή την καθυστέρηση, ωστόσο δεν πρόκειται να στερηθεί το δικαίωμα της Βουλή να ασκήσει αποτελεσματικά το ρόλο της και προειδοποίησε ότι είμαστε ενώπιον του να μείνουν κάποιοι άνθρωποι απλήρωτοι.

Η κ. Ερωτορκίτου σημείωσε ότι κατά τη σημερινή κατάθεση στην Ολομέλεια έχει κατατεθεί μόνο ένας προϋπολογισμός ημικρατικού οργανισμού, ενώ εκκρεμούν 18 προϋπολογισμοί. Σημείωσε ότι με την ψήφιση του δωδεκατημορίου για τον Φεβρουάριο τελειώνει η οποιαδήποτε συνταγματική δυνατότητα της Βουλής για χρηματοδότηση αυτών των οργανισμών.

Πρόσθεσε ότι απηύθυναν επιστολή στον ΥΠΟΙΚ την προηγούμενη εβδομάδα για το θέμα. Παράλληλα σημείωσε ότι αυτό που συμβαίνει είναι περιφρόνηση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Είπε επίσης ότι δεν μπορούν να εξεταστούν σε τέσσερις συνεδρίες προϋπολογισμοί εκατοντάδων εκατομμυρίων. Αναφέροντας ότι δεν γνωρίζει που υπάρχει ευθύνη, σημείωσε ότι κάποιοι θέτουν σε πολύ αμφίβολο κλίμα τη λειτουργία των προϋπολογισμών. Παράλληλα είπε ότι δεν πρόκειται η Επιτροπή Οικονομικών να μην βάλει σε προτεραιότητα αυτά που πρέπει να εκτελέσει επειδή δεν υπάρχουν έγκαιρα κατατεθειμένοι προϋπολογισμοί ημικρατικών οργανισμών.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι κάποια στιγμή η Βουλή θα πρέπει να τραβήξει κόκκινες γραμμές, να αναλάβουν αυτοί που πρέπει την ευθύνη και ότι το Σώμα είναι το τελευταίο που πρέπει να αναλάβει την ευθύνη.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδη εισηγήθηκε το θέμα να συζητηθεί στη σύσκεψη αρχηγών και ίσως να ακολουθηθεί η πρακτική του “name and shame” αφού διαπιστωθεί αν για την καθυστέρηση ευθύνονται τα συμβούλια των οργανισμών ή το αρμόδιο Υπουργείο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς πρόσθεσε ότι αντίστοιχα μπορεί και οι λειτουργοί του Υπουργείο Οικονομικών να βρέθηκαν στην ανάγκη να κάνουν ενδελεχείς ελέγχους και να μην είναι σε θέση να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ- Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης  είπε ότι την τελική ευθύνη έχει ο αρμόδιος Υπουργός που εποπτεύει το αντίστοιχο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι το Σώμα θα πρέπει να λάβει επιτέλους αποφάσεις για κάτι που γίνεται διαχρονικά. Πρόσθεσε πως φαίνεται ότι αυτοί που διοικούν τους οργανισμούς νιώθουν ότι δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη.

Πράσινο σε τέσσερις ακόμα προϋπολογισμούς
Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε κατά τη συνεδρία της σήμερα, τους προϋπολογισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου και του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία για το 2022.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ο προϋπολογισμός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ύψους €13.184.361 εγκρίθηκε με 48 ψήφους υπέρ και 1 αποχή.

Στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής της ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης αναφέρθηκε στα πρόστιμα 31 εκατομμυρίων ευρώ, που επέβαλε η αρχή, αναφέροντας ότι τα 20,5 εκατομμύρια ευρώ παραμένουν ανείσπρακτα. Το μισό ποσό περίπου, όπως είπε, το χρωστά η Τράπεζα Κύπρου, μέλη Δ.Σ. Τραπεζών, ανώτατοι αξιωματούχοι κ.ο.κ.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι στην Επιτροπή Οικονομικών δόθηκαν εξηγήσεις ότι αυτά τα ανείσπρακτα πρόστιμα βρίσκονται σε διαδικασία αμφισβήτησης ενώπιον των δικαστηρίων. Ωστόσο, όπως είπε, το θέμα παρακολουθείται.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης, είπε ότι τα πρόστιμα αυτά θα διευθετηθούν μέσω διακανονισμών, ενώ η Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να χαθεί οποιοδήποτε ποσό.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ- Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης, σημείωσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ξεκινά διαδικασίες για εποπτεία των κρυπτονομισμάτων.

Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ)
Ομόφωνα με 49 ψήφους υπέρ, εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΚΟΑΠ ύψους €12.350.86.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς επεσήμανε την ανάγκη για απλούστευση των διαδικασιών που ακολουθούνται από τον Οργανισμό, με λιγότερη γραφειοκρατία και πιο γρήγορες πληρωμές. Επίσης ανέφερε πως ενώ το 2020 ο ΚΟΑΠ είχε 700 χιλιάδες ευρώ έσοδα από τόκους, το 2021 πλήρωσε 190 χιλιάδες σε τόκους και 99 χιλιάδες σε τραπεζικά τέλη. Ανέφερε ότι λεφτά που προβλέποντας για τους αγρότες καταλήγουν σε τέλη και χρεώσεις των τραπεζών. Ζήτησε επίσης να διαμορφωθεί ένα σχέδιο από την Κυβέρνηση για να βοηθήσει στη δανειοδότηση αγροτών από τις τράπεζες.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης επεσήμανε την ανάγκη για μείωση των καθυστερήσεων και της γραφειοκρατίας και χαιρέτισε τη δημιουργία περιφερειακού γραφείου του ΚΟΑΠ στην Πόλη Χρυσοχούς, ενώ ζήτησε την επίσπευση δημιουργίας γραφείου στην περιοχή της Σολιάς. Ζήτησε επίσης να δοθούν ισχυρά κίνητρα στους κτηνοτρόφους για παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος για το χαλλούμι και κίνητρο σε απόδημους να καλλιεργούν κτήματα στην ύπαιθρο ώστε να μην εγκαταλειφθούν.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης χαιρέτισε τη δημιουργία περιφερειακού γραφείου στην Πόλη Χρυσοχούς, ενώ είπε ότι ο ΚΟΑΓ υστερεί στον τομέα της διαφώτισης για να γνωρίζει ο κόσμος τα προγράμματα που εξαγγέλλονται.  

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης έκανε λόγο για τεράστιο κενό στην ενημέρωση των αγροτών και των παραγωγών. Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να δουν συλλογικά το σύστημα ασφάλισης των αγροτών για να αλλάξει άμεσα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι θα επιθυμούσε να ανοίξει ο ΚΟΑΠ ηλεκτρονικά γραφεία στο διαδίκτυο για να εξυπηρετεί ολόκληρη την Κύπρο με μειωμένο κόστος και καλύτερες υπηρεσίες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος ανέφερε ότι στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής του 2023-27 θα υπάρχει η ψηφιακή μεταρρύθμισης και θα απλουστευθούν όλες οι διαδικασίες.


Αρχή Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού
Επίσης η Βουλή ψήφισε επίσης ομόφωνα με 50 ψήφους υπέρ τον προϋπολογισμό της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού ύψους €40.531.000.

Κέντρο Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία
Με 50 ψήφους υπέρ και μία αποχή η Βουλή ενέκρινε το Ειδικό Ταμείο του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με

Αναπηρία ποσού ύψους €148.900.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι υπερψηφίζουν τον προϋπολογισμό, ο οποίος ωστόσο είναι πολύ μικρός για να ανταποκριθεί στις ανάγκες, ενώ σημείωσε ότι η διαδικασία του ιατροσυμβουλίου που χρειάζεται είναι χρονοβόρα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι το ταμείο αυτό κινδυνεύει να εξαφανιστεί και ότι τα κονδύλια που συμπεριλαμβάνονται μάς προσβάλουν ως κράτος. Το θέμα, ανέφερε θα συζητηθεί διεξοδικά στην Επιτροπή Εργασίας.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης έκανε λόγο για εξαιρετικά πενιχρό ταμείο και είπε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων αυτών χωρίς δύσκολες διαδικασίες.ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας