Τα νέα μέτρα στήριξης και η διπλή ανάγνωση από τις επιχειρήσεις

Αντιμέτωπες με το βαρύ τίμημα που πληρώνουν λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται εδώ και αρκετές εβδομάδες με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας, εξακολουθούν να βρίσκονται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους επηρεαζόμενους κλάδους, όπως είναι η εστίαση, τα κέντρα διασκέδασης, η διοργάνωση εκδηλώσεων(σ.σ. γάμοι, βαφτίσεις) κ.α.

Δεδομένου του πλήγματος που συνεχίζουν να δέχονται, η Κυβέρνηση και δη το Υπουργείο Οικονομικών, αποφάσισε νέα στοχευμένα μέτρα στήριξης, με ένα συνολικό εγκριθέν από το Υπουργικό Συμβούλιο κονδύλι, που ανέρχεται γύρω στα τρία εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε εδώ: Νέα μέτρα στήριξης, ανάσα για τις επιχειρήσεις

Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη από τον Κωνσταντίνο Πετρίδη προκάλεσαν εν μέρει ικανοποίηση στις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις, ωστόσο, τονίζουν την ανάγκη λήψης των αποφάσεων εκείνων που θα τους επιτρέψουν να επιστρέψουν εκ νέου στο δρόμο της βιωσιμότητας και της κερδοφορίας. Την ίδια ώρα, δεν απουσιάζουν από τις αντιδράσεις τους τα παράπονα και οι επικρίσεις. 

Τα κέντρα διασκέδασης 

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κέντρων Διασκέδασης Νίκος Βασιλείου, έκανε λόγο για μέτρα που κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών έδρασε άμεσα και στοχευμένα. 

Ωστόσο, ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι το πιο σημαντικό που προέχει τώρα, και το οποίο εμπίπτει και στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Υγείας, είναι να επιτραπεί ξανά ο χορός στα κέντρα διασκέδασης, αφού η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους (και αν χρειαστεί με rapid test της ίδιας μέρας) και στους χώρους υπάρχει εξαερισμός.

Διαβάστε ακόμα: 

Το νέο πεντάστερο της Πάφου ανοίγει τον Απρίλιο 

Εγκρίθηκαν και τρέχουν για να μην χάσουν το τρένο της χορηγίας

Σχολιάζοντας την εικόνα που επικρατεί αυτή την στιγμή στον κλάδο, ο Νίκος Βασιλείου υπέδειξε ότι τα κέντρα διασκέδασης πλήγηκαν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τομέα.

«Και δυστυχώς, μερικά από αυτά δεν είναι σε θέση ακόμη να επαναλειτουργήσουν λόγω οικονομικών δυσκολιών», επισήμανε, για να εκφράσει την εκτίμηση ότι θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να αντισταθμιστεί η όλη κατάσταση.

Οι επαγγελματίες εκδηλώσεων 

Σε ό,τι αφορά τους επαγγελματίες εκδηλώσεων, η εκπρόσωπος Τύπου του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Εκδηλώσεων(ΠΑΣΕΠΕΚ), Γιώτα Καπαρή, έκανε λόγο για μεγάλο πλήγμα που δέχεται ο κλάδος, αφού-όπως υπέδειξε- από τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος Απριλίου που εκκινούν ξανά εκδηλώσεις, έχουν ακυρωθεί όλες οι προγραμματισμένες και κατά συνέπεια οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

«Εκτιμούμε την προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών να προσφέρει μια οικονομική ανάσα 3 εκατ. ευρώ, όπως έχει ανακοινωθεί. Καλούμε, όμως, και το Υπουργείο Εργασίας να προβεί σε προσπάθειες για να καλύψει εργατικό κόστος που έχουν οι επιχειρήσεις μας, ώστε να μη χρειαστεί να απολυθεί κόσμος», τόνισε σε δηλώσεις της στο InBusinessNews

Όπως είπε η κ. Καπαρή, ο ΠΑΣΕΠΕΚ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους κρατικούς μηχανισμούς και αναμένει τη θετική τους ανταπόκριση. 

Οι χώροι εστίασης 

Με διαφορετικό τρόπο προσέγγισε τα νέα μέτρα στήριξης ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής(ΠΑΣΙΚΑ), με τον γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Φάνο Λεβέντη να υποστηρίζει πως η συγκεκριμένη εξαγγελία δεν αφορά όλα τα κέντρα αναψυχής που πλήγηκαν, αλλά μόνο ένα πολύ μικρό αριθμό από αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λεβέντης εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση «εξακολουθεί να αρνείται να ακούσει τις θέσεις και τα επιχειρήματά μας».  

Όπως υποστήριξε, τα κέντρα αναψυχής λειτουργούν υπό ένα ντε φάκτο καθεστώς, και αυτά που επέλεξαν να μένουν ανοικτά, έχουν περισσότερα έξοδα και λειτουργικές δαπάνες από αυτά που επέλεξαν να κλείσουν.

«Ο ΠΑΣΙΚΑ συνεχίζει τις προσπάθειες και συζητήσεις με τους αρχηγούς κομμάτων και την Κυβέρνηση με στόχο να βρεθεί μια λύση απέναντι στην αδικαιολόγητη στάση της Κυβέρνησης απέναντί μας. Αναμένουμε την άρση των περιοριστικών μέτρων, εφόσον δεν θα φέρουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, αφού άλλες χώρες με περισσότερο πληθυσμό επανήλθαν σε πλήρη κανονικότητα», πρόσθεσε μιλώντας στο InBusinessNews. 

Όσον αφορά την γενικότερη εικόνα του τομέα, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΙΚΑ την χαρακτήρισε ως απελπιστική, αφού, όπως είπε, οι οικογένειες χάθηκαν από τα κέντρα αναψυχής και η απαγόρευση εισόδου στους ανεμβολίαστους δημιουργεί περαιτέρω απαγορεύσεις.

«Το αφήγημα ότι σ΄ αυτή την φουρτούνα είμαστε όλοι μαζί είναι ένας μύθος. Κάποιοι έχουν μείνει στο καράβι, ενώ οι πλείστοι βρίσκονται στα κύματα και παλεύουν, και μόνο σε μερικούς έχουν δοθεί σωσίβια…», κατέληξε ο κ. Λεβέντης.  

Ο παράγοντας...ανεμβολίαστοι 

Εξάλλου, τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών χαιρέτησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ) Φύτος Θρασυβούλου, προσθέτοντας ωστόσο πως επιμένουν στην επέκταση των μέτρων και στους χώρους εστίασης. 

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων,ο κ. Θρασυβούλου αναφέρθηκε και στην εξαγγελία των μέτρων για τους ανεμβολίαστους, σημειώνοντας πως μετά την εφαρμογή των μέτρων για τους ανεμβολίαστους, καταγράφηκε κατακόρυφη πτώση του κύκλου εργασιών σε παγκύπρια κλίμακα μέχρι και 70%. 

Ο Φύτος Θρασυβούλου πρόσθεσε πως η Ομοσπονδία του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, σε διαβούλευση με το Υφυπουργείο Τουρισμού, αναμένει τα μέτρα στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης να είναι τέτοια που να δίδουν, όπως είπε, τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να τα αξιοποιήσουν για αναβάθμισή τους. 

Όσον αφορά τον νέο Νόμο λειτουργίας των κέντρων αναψυχής και εστίασης, ο κ. Θρασυβούλου δήλωσε ότι θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα με τον Υφυπουργό Τουρισμού. Στόχος είναι να καταλήξουν σε έναν Νόμο, που να εξυπηρετεί όλες τις κατηγορίες εστίασης και διασκέδασης, κατέληξε.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή