Προετοιμάζεται να εκδώσει πράσινο ομόλογο η Κύπρος

Στην έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου ή ομολόγου βιωσιμότητας φαίνεται πως θα προχωρήσει το συντομότερο η Κύπρος, στοχεύοντας να συγκεντρώσει τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της υπηρεσίας διαχείρισης χρέους, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, οι προτάσεις για μια τέτοια συμφωνία έχουν συζητηθεί, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται την έγκριση της κυβέρνησης. 

«Αυτό είναι κάτι που εξετάζουμε, αλλά αυτό είναι κάτι που χρειάζεται σημαντικό χρόνο για να γίνει», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το γραφείο διαχείρισης χρέους θα πρέπει να δημιουργήσει την υποδομή για την έκδοση και παρακολούθηση ενός πράσινου ομολόγου. «Θα συμβεί, αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με το χρονοδιάγραμμα».

Τα πράσινα ομόλογα είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά την οποία αξιοποιούν οι δανειολήπτες για να χρηματοδοτήσουν έργα ωφέλιμα για το περιβάλλον.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η Κύπρος θα αναζητήσει ένα μέγεθος έκδοσης τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων ευρώ και θα μπορούσε επίσης να επιλέξει ένα ομόλογο βιωσιμότητας, τα έσοδα του οποίου μπορούν να δαπανηθούν, τόσο σε πράσινα όσο και σε κοινωνικά έργα, αντί για ένα πράσινο ομόλογο.

«Ένα ζήτημα που αφορά τις μικρές χώρες είναι ότι είναι δύσκολο να βρεθούν αρκετά έργα για να έχουμε μια έκδοση αναφοράς μόνο από το πράσινο, επομένως εξετάζουμε άλλες δυνατότητες».

Το Λουξεμβούργο ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή κυβέρνηση που εξέδωσε ομόλογο βιωσιμότητας το 2020, ενώ η Ανδόρα και η Σλοβενία ​​ακολούθησαν πέρυσι.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για την αγορά πράσινων ομολόγων, καθώς η ζήτηση για περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πράσινα περιουσιακά στοιχεία έχει αυξηθεί. Η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσαν το ντεμπούτο τους πράσινα ομόλογα τα τελευταία δύο χρόνια.

Το ενδιαφέρον παραμένει υψηλό, με τη Δανία να εκδίδει το πρώτο πράσινο ομόλογο αυτόν τον μήνα και την Ελλάδα και την Αυστρία μεταξύ των χωρών που αναμένεται να ακολουθήσουν.

Δειτε Επισης

Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023
Ανήλθε στα €0,98 δις και αυξήθηκε κατά €80 εκατ. το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις