Περαιτέρω επιδείνωση της Κύπρου στο Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς

Περαιτέρω επιδείνωση καταγράφει η Κύπρος στο Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας και για το 2021, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που στάληκε την Τρίτη στα ΜΜΕ από το Cyprus Integrity Forum.

Σύμφωνα με τον Δείκτη, ο οποίος επιμετρά το επίπεδο αντίληψης διαφοράς στο δημόσιο τομέα 180 χωρών σύμφωνα με ειδικούς και επιχειρηματίες, το 2021 η Κύπρος βρίσκεται στην 52η θέση, δείχνοντας σταθερή κάθοδο σε σχέση με το 2020 και το 2019 που βρισκόταν στην 57η και 58η θέση αντίστοιχα. Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς (ΔΑΔ) χρησιμοποιεί μια κλίμακα από το 0 έως το 100, όπου το 0 αναφέρεται σε ένα εξαιρετικά διεφθαρμένο κράτος και το 100 σε ένα αδιάφθορο κράτος.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι για το 2021, οι πρώτες χώρες στην παγκόσμια κατάταξη της έρευνας, άρα αυτές με τα χαμηλότερα επίπεδα διαφθοράς, είναι η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Φιλανδία. Οι τελευταίες χώρες στην παγκόσμια κατάταξη της έρευνας, με τα υψηλότερα επίπεδα διαφθοράς, είναι η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, η Συρία, η Υεμένη και η Βενεζουέλα.

"Τα αποτελέσματα του ΔΑΔ έχουν σημαντικό αντίκτυπο για τη χώρα μας αφού λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από ξένους επενδυτές οι οποίοι μελετούν το ΔΑΔ και αποφεύγουν τις χώρες όπου η κατάταξη τους είναι χειρότερη από την προηγούμενη χρονιά. Πρόσφατες έρευνες έχουν επίσης βρει ότι και οι τουρίστες μελετούν τον συγκεκριμένο δείκτη και αποφεύγουν χώρες όπου η διαφθορά βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα με βάση αυτό το δείκτη", αναφέρει το Cyprus Integrity Forum.

Προστίθεται ότι τα αποτελέσματα "είναι σαφώς άσχημα για τη φήμη και υπόληψη της Κύπρου και θα πρέπει να προβληματίσουν την κοινωνία και κατά κύριο λόγο το Κράτος". 

Το Cyprus Integrity Forum  σημειώνει ότι κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη η λήψη μέτρων για μείωση της διαφθοράς και προώθηση της διαφάνειας, εφόσον η διαφθορά επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ανάπτυξη.  

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, τους τελευταίους μήνες έγιναν κάποια μικρά βήματα με την υλοποίηση κάποιων εισηγήσεων της Επιτροπής Γκρέκο και πρόσφατα με την αργοπορημένη ψήφιση του Νόμου Προστασίας Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος.  

"Αυτό όμως δεν θα έχει κανένα απολύτως αντίκτυπο στον εν λόγω δείκτη εάν δεν γίνουν άλματα βελτίωσης που θα φέρουν και την αξιοπιστία στους διαφόρους εταίρους μας. Επομένως, αν επιθυμούμε να αυξήσουμε την εισροή ξένων επενδύσεων και άλλους τομείς της οικονομίας στη χώρα μας, ακόμα και του τουρισμού, η κουλτούρα μας πρέπει να αλλάξει άμεσα", καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών