CIF: Το πρώτο βήμα σε ένα νέο μονοπάτι αρετής και διαφάνειας

Η ενθάρρυνση των εργαζομένων να αναφέρουν αδικοπραγίες, παρέχοντάς τους ευέλικτα μέσα για να το κάνουν και προστατεύοντάς τους αποτελεσματικά όταν το κάνουν, δεν αποτελεί απλά δικαίωμα αλλά και υποχρέωση του καθενός μας ως απαραίτητο εργαλείο για την καταπολέμηση της διαφθοράς τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι εργαζόμενοι είναι συνήθως οι πρώτοι που αναγνωρίζουν και δέχονται τις αδικίες στο χώρο εργασίας και γίνονται μάρτυρες συμβάντων διαφθοράς. Η ενδυνάμωσή και προστασία τους να μιλήσουν χωρίς φόβο άμεσων ή έμμεσων αντιποίνων μπορεί να βοηθήσει τις αρχές να εντοπίσουν, αλλά ακόμη πιο σημαντικό, να αποτρέψουν τις παραβιάσεις. Στον δημόσιο τομέα, η προστασία των πληροφοριοδοτών μπορεί να διευκολύνει τον εντοπισμό της παθητικής δωροδοκίας, της κατάχρησης δημόσιων πόρων, της σπατάλης, της απάτης και άλλων μορφών διαφθοράς. Στον ιδιωτικό τομέα, βοηθά τις αρχές να εντοπίσουν περιπτώσεις ενεργητικής δωροδοκίας και άλλων πράξεων διαφθοράς που διαπράττονται από εταιρείες και βοηθά επίσης τις επιχειρήσεις να αποτρέψουν και να εντοπίσουν τη δωροδοκία σε εμπορικές συναλλαγές.

Έτσι, ως Cyprus Integrity Forum, χαιρετίζουμε την ψήφιση έστω και με καθυστέρηση της Νομοθεσίας για την Προστασία των Πληροφοριοδοτών Δημοσίου Συμφέροντος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που ο Οργανισμός μας ήταν ενεργός πρωτεργάτες στη αρχική συγγραφή του εν λόγω νομοθετήματος μέχρι και την οριστικοποίηση και ψήφιση του.

Αυτό που ευελπιστούμε και θα  ενεργήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση τώρα, είναι να δούμε ΑΜΕΣΑ αυτή την νομοθεσία αυτή να μετουσιώνεται σε πράξη αφού πιστεύουμε ακράδαντα ότι η προστασία των πληροφοριοδοτών, αποτελεί καθήκον για το κάθε Κράτος αναφορικά με τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και την απαραίτητη για τη χώρα μας προώθηση μιας κουλτούρας δημόσιας λογοδοσίας και ακεραιότητας.

Η Κύπρος σήμερα έκανε το πρώτο βήμα σε ένα νέο μονοπάτι αρετής και διαφάνειας.  Ας τη βοηθήσουμε όλοι μαζί να διαβεί με επιτυχία αυτή την πορεία!

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»