Κ. Πετρίδης στο InBusinessNews: Πολύ στοχευμένη η όποια νέα στήριξη

Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκονται από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών τα δεδομένα που δημιουργούν στην οικονομία ευρύτερα, αλλά και ειδικότερα στους επί μέρους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, τα μέτρα τα οποία εφαρμόζονται στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο InBusinessNews, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, καθιστά σαφές και διαμηνύει πως η όποια απ’ εδώ και πέρα στήριξη από πλευράς κράτους θα γίνει, αν κριθεί αναγκαία, εξαιρετικά στοχευμένα και για όσους τομείς αποδεδειγμένα το έχουν ανάγκη.   

Κρατήθηκε η οικονομία 

Συγκεκριμένα, όπως σε κάθε περίπτωση, έτσι και τα τελευταία μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας που αποφασίστηκαν και ανακοινώθηκαν χθες, διαμορφώθηκαν λαμβανομένων υπόψη των επικρατουσών οικονομικών συνθηκών, στοχεύοντας αφενός στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και αφετέρου στις κατά το δυνατό λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και στο επιχειρείν.

Διαβάστε εδώ: Ξενοδοχεία μόνο για εμβολιασμένους-Τα νέα μέτρα στην εστίαση

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως ευρισκόμενοι τα τελευταία δύο χρόνια σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και παρά τα εκάστοτε περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν, οι εφαρμοζόμενες από την Κυβέρνηση πολιτικές φαίνεται να κατάφεραν να κρατήσουν την οικονομία και την ιδιωτική κατανάλωση σε αρκετά υψηλά επίπεδα, όπως περί τούτου καταδεικνύουν και τα τελευταία στοιχεία, βάσει της χρήσης πιστωτικών καρτών, κατά τους πρώτους έντεκα μήνες του 2021.  

Αύξηση στην κατανάλωση

Ειδικότερα, οι πλείστοι τομείς παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά κατανάλωσης συγκριτικά με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019. Ενδεικτικά, ο τομέας της εστίασης παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 20%, ο τομέας των υπεραγορών αύξηση της τάξης του 40% και ο τομέας των επίπλων αύξηση της τάξης του 46%.

Ουσιαστικά, βάσει των συγκεκριμένων στοιχείων, όλοι οι τομείς πλην εκείνων για τους οποίους εφαρμόστηκαν ειδικά σχέδια, όπως και εκείνοι για τους οποίους κατά την παρούσα φάση εφαρμόζεται το σχέδιο μερικής ή ολικής αναστολής, κατέγραψαν αυξημένα ποσοστά κατανάλωσης. Κάτι που εν πολλοίς αποτυπώνει και το θετικό πρόσημο με το οποίο κινήθηκε η οικονομία το 2021.

Όσον αφορά τους τομείς που πλήγηκαν περισσότερο το 2021 συγκριτικά με το 2019, αυτοί αφορούν στις αερομεταφορές και τα ταξίδια(σ.σ. αεροπορικές εταιρείες και τουριστικοί πράκτορες), στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, στον κλάδο της ενοικίασης αυτοκινήτων και, σε μικρότερο βαθμό, στον τομέα της ψυχαγωγίας. Κλάδοι δηλαδή, για τους οποίους-όπως και για πολλούς άλλους- ετοιμάστηκαν και ήδη εφαρμόστηκαν κατά καιρούς αρκετά σχέδια στήριξης.

Υπό το πρίσμα των πιο πάνω, υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μολονότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο λήψης οποιωνδήποτε νέων μέτρων στήριξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ξεκαθαρίζει πως σε μια τέτοια περίπτωση κάτι τέτοιο θα γίνει στοχευμένα και μόνο για όσους κλάδους πραγματικά συνεχίσουν να πλήττονται από τα μέτρα και να το έχουν ανάγκη.   

«Θα δράσουμε ανάλογα»

Συναφώς, μιλώντας στο InBusinessNews, ο κ. Πετρίδης τόνισε πως το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα δεδομένα και πώς ανταποκρίνεται η αγορά, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι δεν έχουν ληφθεί δραστικά μέτρα περιορισμού της, καθώς και λαμβανομένων υπόψη των δεδομένων κατανάλωσης, όπως αυτά διαμορφώθηκαν τον τελευταίο χρόνο.

«Τα δεδομένα είναι σχετικά καλά. Όντως αυτή τη στιγμή εισερχόμαστε ξανά σε μια περίοδο αβεβαιότητας λόγω της ‘’Όμικρον’’, η οποία ελπίζουμε να επηρεάσει την αγορά όσο το δυνατό λιγότερο, όπως ευελπιστούμε να διαρκέσει επίσης όσο το δυνατό λιγότερο. Θα αναλύουμε συνεχώς τα δεδομένα και ενδεχομένως να προχωρήσουμε σε κάποια μέτρα στήριξης. Αλλά θα είναι πολύ στοχευμένα σε αυτούς που έχουν πληγεί από τα μέτρα», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Καταλήγοντας, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης υπέδειξε πως το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποδείξει την ευελιξία και την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. «Θα μελετήσουμε όλα τα δεδομένα και θα δράσουμε ανάλογα», επισήμανε στο InBusinessNews ο κ. Πετρίδης.  

Δειτε Επισης

Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις