Powered by

Αρχίζει η τριήμερη μάχη του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια

Αρχίζει το απόγευμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τις ομιλίες των Αρχηγών ή/και εκπροσώπων των κομμάτων, η τριήμερη συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022.

Συγκεκριμένα, η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής θα ξεκινήσει στις 15:00 με νομοθετική εργασία και ακολούθως η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου θα παρουσιάσει σύνοψη της έκθεσης της Επιτροπής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022.

Διαβάστε εδώ: Έτσι διαβάζουν τα κόμματα τον προϋπολογισμό του 2022

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων, ξεκινώντας από το μικρότερο και καταλήγοντας στο μεγαλύτερο κόμμα.

Ειδικότερα, η σειρά των κομμάτων θα είναι Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ, ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ.

Οι αρχηγοί των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ θα έχουν στη διάθεσή τους 40 λεπτά για την ομιλία τους, ενώ οι αρχηγοί των κομμάτων ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα έχουν 30 λεπτά στην διάθεση τους για εκφώνηση της ομιλίας τους.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών, σε σχέση με τη γενική κυβέρνηση, ο προϋπολογισμός του 2022 προβλέπει έσοδα (εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών) ύψους €9.691 εκατομ., αυξημένα κατά 4,9% σε σχέση με το 2020 και δαπάνες (εξαιρουμένων των αποπληρωμών δανείων) ύψους €9.960 εκατομ., μειωμένες κατά 4% σε σχέση με το 2020.

Σε σχέση με την κεντρική κυβέρνηση, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2022 προβλέπει έσοδα (εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών) ύψους €6.731 εκατομ., αυξημένα κατά 4% σε σύγκριση με τα αναθεωρημένα έσοδα για το 2021 ύψους €6.473 εκατομ. και συνολικές δαπάνες (εξαιρουμένων των αποπληρωμών δανείων) ύψους €8.408 εκατομ., οι οποίες είναι μειωμένες κατά 0,8% σε σχέση με το 2021 που εκτιμώνται στα €8.479 εκατομ.

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή συνολικά 31 τροποποιήσεις του κρατικού προϋπολογισμού του 2022 για σκοπούς ενσωμάτωσής τους στον κυρίως προϋπολογισμό και υποβολής τους προς έγκριση από την ολομέλεια του σώματος.

Μετά την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2022 από το Υπουργικό Συμβούλιο και την κατάθεσή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, διαπιστώθηκε η ανάγκη τροποποίησης του νομοσχεδίου προκειμένου να προστεθούν ή/και αφαιρεθούν πιστώσεις στον προϋπολογισμό του 2022 και στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2022-2024, να ρυθμιστούν σειρά ζητημάτων στη βάση μεταγενέστερων αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και να διορθωθούν ορισμένα λάθη και παραλείψεις.

Οι συνολικές δαπάνες από τις προτεινόμενες τροποποιήσεις ανέρχονται στα €4.104.060 για το 2022 και στα €4.015.132 και €3.878.380 για τα έτη 2023-2024, αντίστοιχα.

Δειτε Επισης

Στα €619,1 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο 2025-Ποια η αύξηση σε έσοδα και δαπάνες
Νέα σελίδα υποστήριξης «Tax For All» και εξυπηρέτηση για θέματα φορολογίας μέσω ψηφιακού βοηθού
Η μέση διάρκεια του εργασιακού βίου στην Κύπρο και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση
Εβδομαδιαία βάση κέρδη 0,9% στο ΧΑΚ
Επαναλειτουργεί το σύστημα Tax For All στις 21 Ιουλίου...Οι νέες προθεσμίες από το Τμήμα Φορολογίας
27 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις επί θητείας Κ. Πετρίδη ως υπουργού Εσωτερικών-Όσα κατέθεσε στο Δικαστήριο
Αd hoc Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο για την φόρμουλα υπολογισμού της κρατικής χορηγίας προς Δήμους
Αντίστροφη μέτρηση για την φορολογική μεταρρύθμιση-Αυτά είναι τα έξι νομοσχέδια που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση
Προϋπολογισμός Ε.Ε.: Ποιοι κερδίζουν από την κατανομή δισεκατομμυρίων-Πόσα εξασφαλίζει η Κύπρος
Άνοδος 1,33% στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Ιούνιο