Υφ. Καινοτομίας: Σημαντικές δράσεις για προσέλκυση επενδύσεων

Ξεχωριστή είναι η σημασία που το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής αποδίδει στην ανάδειξη της Κύπρου ως περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας και καινοτομίας.

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος Υφυπουργός Κυριάκος Κόκκινος κατά την παρουσίαση του έργου του Υφυπουργείου για τα έτη 2020-21, μέσω του νέου πλαισίου κινήτρων που έχει υιοθετήσει η πολιτεία, αλλά και μέσω δράσεων, όπως η αναβάθμιση των τεχνολογικών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών καθώς και των δεξιοτήτων που εργατικού δυναμικού, το Υφυπουργείο στοχεύει στην προσέλκυση εταιρειών επιστημών, υψηλής τεχνολογίας και νεοφυών επιχειρήσεων, η οποία και αναμένεται να συμβάλει, τόσο στην ανάπτυξη της οικονομίας όσο και στη δημιουργία νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Εξίσου σημαντική κρίνεται και η προσπάθεια διευκόλυνσης της εγκατάστασης υποδομών data center, μέσω της κατασκευής ενός Green Data Center Park, στο οποίο θα παρέχεται σε ενδιαφερόμενους γη και εγκαταστάσεις.

Έρευνα και Καινοτομία (Ε&Κ)

Έμφαση, σύμφωνα με τον Κυριάκο Κόκκινο, δίνεται και στη διεύρυνση και ενδυνάμωση του τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, ώστε να μεγιστοποιηθεί ο κοινωνικοοικονομικός της αντίκτυπος και να υποστηριχθεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Όπως υπέδειξε ο αρμόδιος Υφυπουργός, τα τελευταία δύο χρόνια έχει δοθεί σημαντική ώθηση στα θέματα αυτά, με την Κύπρο να κατατάσσεται ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη πρόοδο σύμφωνα με το European Innovation Scoreboard 2021, καθώς και πρώτη εντός της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την κατά κεφαλή απορρόφηση κονδυλίων από το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».

Τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΙδΕΚ

Τα χρηματοδοτικά προγράμματα που προκηρύσσει το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), ο εκτελεστικός βραχίονας του Υφυπουργείου για θέματα Ε&Κ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κόκκινος, έχουν επιφέρει σημαντικά οφέλη για την οικονομία, οδηγώντας σε ενίσχυση του οικοσυστήματος και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σημειώνεται πως τον περασμένο Απρίλιο, το ΙδΕΚ προκήρυξε τα προγράμματα ΓΕΦΥΡΑ, τέσσερα νέα προγράμματα με προϋπολογισμό €15 εκατομμυρίων, ενώ για την περίοδο 2021-2027, πέραν των €150 εκ. θα διατεθούν για ενίσχυση της ερευνητικής αριστείας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, καθώς και για την προώθηση λύσεων για διευκόλυνση της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης.

Ελκυστικές ευκαιρίες αναδύονται και μέσα από το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για Ε&Κ της ΕΕ, Ορίζοντας Ευρώπη, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους €95,5 δισεκατομμυρίων, για τη διεκδίκηση των οποίων το ΙδΕΚ παρέχει υπηρεσίες στήριξης μέσω των Εθνικών Σημείων Επαφής.

Παράλληλα, το Υφυπουργείο στηρίζει έμπρακτα την πορεία των έξι Κέντρων Αριστείας προς τη βιωσιμότητα, καθώς και τη βέλτιστη αξιοποίηση των δημόσια χρηματοδοτούμενων ερευνητικών υποδομών από ολόκληρο το οικοσύστημα.

 

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή