Αλλάζουν μορφή τα ευρώ-Ξεκίνησε ο επανασχεδιασμός των χαρτονομισμάτων

Την έναρξη της διαδικασίας επανασχεδιασμού των χαρτονομισμάτων του ευρώ με στόχο να ληφθούν τελικές αποφάσεις το 2024, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η ΕΚΤ σχεδιάζει να καταγράψει τη γνώμη των πολιτών για τη νέα μορφή των χαρτονομισμάτων, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιοποιήσει την οπτική ομάδας εμπειρογνωμόνων από διάφορους τομείς.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η διαδικασία θα ξεκινήσει με τη δημιουργία στοχευμένων ομάδων εργασίας (focus groups) για καταγραφή των απόψεων των πολιτών από όλες τις χώρες της ευρωζώνης για τον μελλοντικό σχεδιασμό των χαρτονομισμάτων.

Στη συνέχεια, η συμβουλευτική ομάδα που απαρτίζεται από έναν εμπειρογνώμονα από διαφορετικούς τομείς από κάθε χώρα της ευρωζώνης, θα υποβάλει στο ΔΣ της ΕΚΤ κατάλογο με προτάσεις για τη νέα θεματική των χαρτονομισμάτων.

Ενδεικτικά, ο σχεδιασμός των σημερινών χαρτονομισμάτων βασίζονται στην θεματική «Εποχές και ρυθμοί» και απεικονίζει παράθυρα, πύλες και γέφυρες.

Τα μέλη της συμβουλευτικής ομάδας επελέγησαν βάσει προτάσεων των Κεντρικών Τραπεζών της κάθε χώρας και προέρχονται από διαφορετικούς τομείς όπως ιστορία, φυσικές και κοινωνικές επιστήμες, εικαστικές τέχνες και τεχνολογία.

Μετά την κατάθεση της «βραχείας λίστας» των προτάσεων από τη συμβουλευτική επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ζητήσει τη γνώμη των πολιτών, και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για τον σχεδιασμό των νέων χαρτονομισμάτων, τα αποτελέσματα του οποίου επίσης θα τεθούν στη κρίση του κοινού.

Το ΔΣ της ΕΚΤ θα λάβει αμέσως μετά την τελική απόφαση, θα δώσει το πράσινο φως για την παραγωγή νέων χαρτονομισμάτων και θα αποφασίσει τις πιθανές ημερομηνίες έκδοσης.

«Τα χαρτονομίσματα του ευρώ ήρθαν για να μείνουν», αναφέρει σε σχετική δήλωση η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτηρίζοντας τα «χειροπιαστό και ορατό σύμβολο της ενότητας στην Ευρώπη».

«Είκοσι χρόνια μετά, έφτασε η ώρα να επανεξετάσουμε την εμφάνιση των χαρτονομισμάτων και να τα φέρουμε πιο κοντά στους Ευρωπαίους κάθε ηλικίας και προέλευσης» πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τονίζει στην ανακοίνωσή του πως σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα για τις συνήθειες των καταναλωτών σε ό,τι αφορά τις πληρωμές στη ζώνη του ευρώ (SPACE), τα μετρητά εξακολουθούσαν το 2019 να αποτελούν το δημοφιλέστερο μέσο πληρωμών στη λιανική αγορά με φυσική παρουσία.

Αναφορικά με το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν αυξηθεί οι πληρωμές χωρίς τη χρήση μετρητών, η ΕΚΤ σημειώνει πως η ζήτηση για μετρητά έχει αυξηθεί λόγω του ρόλου τους ως μέσου αποθήκευσης αξίας. Επίσης σημειώνεται πως λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα ώστε τα μετρητά να συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα και στο μέλλον, ακόμα και μετά την πιθανή εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ.

«Η διαδικασία επανασχεδίασης των τραπεζογραμματίων ευρώ θα εξελίσσεται παράλληλα με την έρευνα που διεξάγουμε για το ψηφιακό ευρώ. Και τα δύο έργα αποσκοπούν στην εκπλήρωση της αποστολής μας να παρέχουμε στους Ευρωπαίους ένα ασφαλές και προστατευμένο νόμισμα» ανέφερε σχετικά το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέττα.

Την Κύπρο στην συμβουλευτική επιτροπή για τη θεματολογία των νέων χαρτονομισμάτων εκπροσωπεί ο επίτιμος καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δημήτριος Μιχαηλίδης.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης