Η τεχνολογία επαναπροσδιορίζει το οικονομικό μας μοντέλο

Αισιόδοξοι ότι η τεχνολογία δύναται να αποτελέσει ενισχυτικό πυλώνα της οικονομίας τα επόμενα χρόνια, εμφανίζονται οι υπ. Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης και υφ. Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος.

Μιλώντας στο InBusinessNews, οι δύο αξιωματούχοι σχολίασαν τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε από τον οργανισμό IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας™, για λογαριασμό του οργανισμού TechIsland, η οποία μελέτησε τον αντίκτυπο και την προοπτική του τεχνολογικού τομέα στην κυπριακή οικονομία.

Κοινή θέση των δύο είναι ότι η τεχνολογία έχει όλα τα φόντα να καταστεί εκ των βασικών πυλώνων της οικονομίας με υψηλή προστιθέμενη αξία, καθώς παρουσιάζει μεγαλύτερη βιωσιμότητα σε σχέση με παραδοσιακές προσεγγίσεις και μπορεί να δημιουργήσει γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης σε πολύ περιορισμένο χρόνο. 

Διαβάστε εδώ: Απαίτηση των πολιτών ο επανακαθορισμός του οικονομικού μας μοντέλου

Κ. Πετρίδης: Πιο ανθεκτική η κυπριακή οικονομία χάρη και στην τεχνολογία
Σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών, η απεξάρτηση της κυπριακής οικονομίας από τους παραδοσιακούς της πυλώνες, όπως ο τουρισμός και τα χρηματοοικονομικά,  είναι ο κύριος λόγος που κατά τη διάρκεια της πανδημίας επέδειξε μία ανθεκτικότητα μεγαλύτερη απ' όσο αναμενόταν, με μία περιορισμένη, σχετικά, ύφεση της τάξεως του 5% το 2020 και μια σημαντική ανάπτυξη το 2021.

Όπως επεσήμανε ο κ. Πετρίδης, σημείο καμπής της οικονομίας αποτέλεσε η κρίση του 2013, αφού το οικονομικό μοντέλο της χώρας έπαψε σταδιακά να εξαρτάται από τους πυλώνες που στηριζόταν παραδοσιακά και να διευρύνεται σε τομείς όπως η τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η έρευνα και καινοτομία και η υψηλή τεχνολογία.

Σχολιάζοντας τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην οικονομία του τόπου, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι «ο συγκεκριμένος τομέας μπορεί να καταστεί από τους πιο βασικούς πυλώνες της οικονομίας τα επόμενα χρόνια, αφού έχει ήδη δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα υποβοηθούμενο από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου και από συγκεκριμένες κυβερνητικές πολιτικές προς τον σκοπό αυτόν, με τη χώρα ήδη να φιλοξενεί έναν σχετικά μεγάλο αριθμό τέτοιων εταιρειών». Η τεχνολογία, σύμφωνα πάντα με τον υπ. Οικονομικών, θα δημιουργήσει αρκετές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Μιλώντας για το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου του, ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι το Υπουργείο Οικονομικών, συντονίζοντας όλα τα αρμόδια κυβερνητικά υπουργεία και υπηρεσίες, υλοποιεί ένα ολιστικό, καλά μελετημένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο εστιάζει στην ανάπτυξη των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

«Έχουμε μελετήσει προγράμματα κινήτρων από πάρα πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πεποίθησή μας είναι ότι το κυπριακό πρόγραμμα είναι το πιο ανταγωνιστικό πρόγραμμα κινήτρων που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμπεριέχει σημαντικότατα φορολογικά κίνητρα και αίρει περιορισμούς εργοδότησης εξειδικευμένου προσωπικού από τρίτες χώρες στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, λόγω της έλλειψης τέτοιου προσωπικού στην Κύπρο.

Δίνει κίνητρα σε αυτό το προσωπικό, το οποίο θα επιλέξει να εργαστεί, να ζήσει και να συνεισφέρει στην Κύπρο. Κίνητρα τα οποία αφορούν στην πιο γρήγορη απόκτηση ιθαγένειας, ανοίγοντας την αγορά εργασίας και στους συζύγους του προσωπικού αυτού. Έχουμε, μάλιστα, θεσπίσει στο Υπουργείο Εμπορίου και μια εξειδικευμένη μονάδα διευκόλυνσης της εγκατάστασης και επέκτασης τέτοιων εταιρειών στην Κύπρο. Είναι ένα ολοκληρωμένο και λεπτομερές σχέδιο, που έτυχε διαβούλευσης και με τους εκπροσώπους των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και το οποίο προσδοκώ ότι με την εφαρμογή του από την πρώτη του χρόνου θα δώσει αυτή τη νέα δυναμική ώθηση που χρειάζεται ο τομέας, ούτως ώστε να αναπτυχθεί σύντομα  και σε μεγάλο βαθμό στην Κύπρο», κατέληξε. 

Κ. Κόκκινος: Η τεχνολογία με τη διευρυμένη της έννοια κινεί οικονομίες
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι η τεχνολογία δύναται να αποτελέσει ενισχυτικό πυλώνα της οικονομίας, καθώς παρουσιάζει μεγαλύτερη βιωσιμότητα σε σχέση με παραδοσιακές προσεγγίσεις, όπως η επένδυση στον τουρισμό. Ένα πυλώνα που, όπως ανέφερε, βρισκόταν σε στάδιο κορεσμού ακόμη και πριν από την πανδημία.

«Η τεχνολογία, όχι μόνο με την έννοια της πληροφορικής, αλλά με τη διευρυμένη της έννοια, κινεί οικονομίες. Είναι ενσωματωμένη σε κάθε επιχείρηση και η χρήση της εντατικοποιείται. Για παράδειγμα, πλέον δεν μπορεί να υπάρξει τράπεζα χωρίς ψηφιακές υπηρεσίες ή τουρισμός χωρίς οι πολίτες να δύνανται να επιλέγουν έναν προορισμό με τη χρήση της τεχνολογίας. Οι τεχνολογίες περιβάλλοντος και οι τεχνολογίες υγείας, είναι, μεταξύ άλλων, τομείς που θα πρέπει να εστιάσουμε», ανέφερε ο κ. Κόκκινος. 

Σχολιάζοντας τα βήματα που πρέπει να κάνουμε ως κράτος για προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων, ο Κυριάκος Κόκκινος εκτίμησε ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις για μέτρα διευκόλυνσης των επενδύσεων σε θεσμικό επίπεδο και όχι μόνο, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη διαθεσιμότητα ανθρώπινου δυναμικού, εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά.

Για το λόγο αυτό, τόνισε, μεγαλύτερο κεφάλαιο επένδυσης αποτελεί το upskilling του εργατικού δυναμικού για να έχουμε το απαιτούμενο προσωπικό, τόσο αριθμητικά, όσο και ποιοτικά, για να εξυπηρετηθεί ο τομέας της τεχνολογίας.

Κλείνοντας, επανέλαβε ότι η πολιτεία έχει χαράξει το δρόμο για διευκόλυνση εδραίωσης του τομέα της τεχνολογίας. «Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση και θα έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία τα επόμενα χρόνια», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές