Κάτω κατά 13 εκατ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον Αύγουστο

Κατά επιπλέον €13 εκατομμύρια μειώθηκαν στο τέλος Αυγούστου του 2021 οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ), σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, με τον δείκτη ΜΕΧ να παραμένει στο 17,4%, λόγω της μείωσης των συνολικών χορηγήσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), στο τέλος Αυγούστου του 2021 οι ΜΕΧ διαμορφώθηκαν στα €4.966 εκατομμύρια, σε σύγκριση με €4.979 εκατομμύρια τον Ιούλιο του 2021.

Οι συνολικές χορηγήσεις μειώθηκαν στα €28.457 εκατ. στο τέλος Αυγούστου του 2021, από €28.528 εκατ. στο τέλος Ιουλίου του 2021.

Επιπλέον, ο δείκτης κάλυψης (συνολικές σωρευμένες προβλέψεις των τραπεζών έναντι των συνολικών ΜΕΧ), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤΚ, ανήλθε στο 47,3% στο τέλος Αυγούστου του 2021, σε σύγκριση με 47,0% στο τέλος Ιουλίου του 2021.

Από τις συνολικές χορηγήσεις, τα €14.769 εκ. αφορούν δάνεια επιχειρήσεων, από τα οποία τα €2.072 εκ. είναι ΜΕΧ, εκ των οποίων τα €1.712 εκ. αφορούν ΜΕΧ μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από αυτά

Όσον αφορά τα δάνεια των νοικοκυριών, αυτά ανήλθαν στο τέλος Αυγούστου του 2021 στα €11.598 εκ. εκ των οποίων τα €2.664 εκ. αφορούν ΜΕΧ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤΚ, οι συνολικές χορηγήσεις που αναδιαρθρώθηκαν ανέρχονταν στο τέλος Αυγούστου του στα €4.140 εκ. ή στο 14,5% των συνολικών χορηγήσεων (€4.133 εκ. στο τέλος Ιουλίου του 2021), από τα οποία €2.376 εκ. εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις.

Στον καθορισμό των ΜΕΧ τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν υποχρέωση να εφαρμόζουν τον ορισμό, που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, σύμφωνα με τον οποίο όταν μια μη εξυπηρετούμενη χορήγηση αναδιαρθρώνεται δεν μεταφέρεται αυτόματα στις εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, αλλά παραμένει υπό παρακολούθηση στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων για πρόσθετη περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών, ακόμη και αν ο δανειολήπτης ακολουθεί χωρίς καθυστερήσεις το νέο συμφωνημένο πρόγραμμα αποπληρωμής.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον σχετικό ορισμό, ένα μέρος των αναδιαρθρωμένων χορηγήσεων παραμένει ως μη εξυπηρετούμενο έστω και αν ο δανειολήπτης τηρεί το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής.

Δειτε Επισης

Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023
Ανήλθε στα €0,98 δις και αυξήθηκε κατά €80 εκατ. το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις