Σε αρμονία με τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης οι επισημάνσεις της Ε.Ε.

Στις 24 Νοεμβρίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τη φθινοπωρινή δέσμη μέτρων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την Ετήσια Επισκόπηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης, γνωμοδοτήσεις σχετικά με τα Σχέδια Δημοσιονομικών Προγραμμάτων των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ για το 2022, συστάσεις πολιτικής για τη ζώνη του ευρώ και την πρόταση της Επιτροπής για κοινή έκθεση για την απασχόληση.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι η δέσμη μέτρων βασίζεται στις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις 2021, στις οποίες επισημαίνεται ότι η ευρωπαϊκή οικονομία μεταβαίνει από την ανάκαμψη στη βιώσιμη ανάπτυξη, αντιμετωπίζοντας όμως τώρα νέες προκλήσεις.

Επισημαίνει παράλληλα πως οι γνωμοδοτήσεις για τα Σχέδια Δημοσιονομικών Προγραμμάτων των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, βασίζονται στις συστάσεις δημοσιονομικής πολιτικής που ενέκρινε το Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2021. Λαμβάνουν υπόψη τη συνεχιζόμενη εφαρμογή, το 2022, της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Όπως σημειώνεται στην Ανακοίνωση, ο δημοσιονομικός προσανατολισμός της ζώνης του ευρώ προβλέπεται να είναι επεκτατικός κατά την περίοδο 2020-2022.

Σε σχέση με το Σχέδιο Δημοσιονομικού Προγράμματος της Κύπρου, όπως υποδεικνύει το Υπουργείο Οικονομικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η δημοσιονομική πολιτική της Κύπρου για το 2022 θα είναι υποστηρικτική σε σχέση με την οικονομική δραστηριότητα, όπως ήταν και οι Συστάσεις του Συμβουλίου.

Η Σύσταση σχετικά με την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ, παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές στα κράτη μέλη της ευρωζώνης σχετικά με τα θέματα που επηρεάζουν τη λειτουργία της στο σύνολό της, επισημαίνει. 

Η Έκθεση του Μηχανισμού Επαγρύπνησης, εξηγεί το Υπουργείο Οικονομικών, είναι ένα μέτρο ελέγχου για τον εντοπισμό πιθανών μακροοικονομικών ανισορροπιών. Η φετινή Έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις για 12 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Σε σχέση με την Κύπρο, εντοπίζονται μακροοικονομικές ανισορροπίες σε σχέση με το εμπορικό ισοζύγιο, την καθαρή διεθνή επενδυτική θέση, καθώς και με το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε επίσης την 11η Έκθεση Μεταμνημονιακής Εποπτείας για την Κύπρο, που μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η οικονομική δραστηριότητα άρχισε να ανακάμπτει από το πρώτο εξάμηνο του 2021, κυρίως λόγω της εγχώριας ζήτησης, αν και η τουριστική δραστηριότητα εξακολουθεί να παραμένει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Η δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και τα σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, αν και αναμένεται σαφής βελτίωση για τα επόμενα χρόνια. Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι ο τραπεζικός τομέας έχει αντεπεξέλθει αρκετά ικανοποιητικά εν μέσω της πανδημίας.

Καταλήγοντας, το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως οι πιο πάνω επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνάδουν σε μεγάλο βαθμό με τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας ότι η οικονομία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκαμψης, ότι σταδιακά τα δημόσια οικονομικά θα παρουσιάσουν βελτίωση, καθώς και ότι ο τραπεζικός τομέας παραμένει εύρωστος παρά τις προκλήσεις.

Δειτε Επισης

Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας