Powered by

Πόσο μείωσαν τις καταναλωτικές τους δαπάνες τα κυπριακά νοικοκυριά

Στην πέμπτη θέση μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. αναφορικά με την ετήσια μείωση στις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών λόγω πανδημίας το 2020 βρίσκεται η Κύπρος με μείωση της τάξης του 14,1%. Στο 8% ήταν η ετήσια μείωση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης νοικοκυριών τον ίδιο χρόνο για την ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δημοσίευσε την Παρασκευή η Eurostat, η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ετήσια μείωση που καταγράφεται από τότε που υπάρχουν μετρήσεις, η οποία οφείλεται στις επιπτώσεις της πανδημίας της COVID-19 και στις επιπτώσεις που τα περιοριστικά μέτρα στα κράτη μέλη είχαν στις καταναλωτικές δαπάνες.

Στην Κύπρο η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης είναι αρκετά μεγαλύτερη, με τη χώρα να βρίσκεται στην πέμπτη θέση.

Αν και σημειώθηκε μείωση σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στη Μάλτα (22,0%), την Κροατία (16,2%), την Ισπανία (15,8%), την Ελλάδα (15,6%) και την Κύπρο (14,1%).

Οι μικρότερες μειώσεις σε επίπεδο κρατών μελών καταγράφηκαν στη Σλοβακία (2,3%), τη Δανία (2,4%), τη Λιθουανία (2,8%) και την Πολωνία (3,3%).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών καταγράφηκαν στις κατηγορίες «εστιατόρια και ξενοδοχεία» (πτώση 38% σε σχέση με το 2019), «είδη ένδυσης και υπόδησης», «μεταφορές» και «αναψυχή και πολιτισμός» (πτώση 17% και στις τρεις).

Μειώσεις καταγράφηκαν και στις κατηγορίες «εκπαίδευση», «γενικά αγαθά και υπηρεσίες», «υγεία», και σε μικρότερο βαθμό στις κατηγορίες «επίπλωση, σπιτικός εξοπλισμός και συνήθης οικιακή συντήρηση» και «αλκοολούχα ποτά, καπνός και ναρκωτικές ουσίες».

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις κατηγορίες «τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά» (αύξηση 3%) και «επικοινωνίες» (αύξηση 2%).

Μικρή αύξηση σημειώθηκε στην κατανάλωση στην κατηγορία «στέγαση, νερό, ηλεκτρισμός, αέριο και άλλα καύσιμα».

Το 2020, πέραν του ενός τέταρτου (26%) της καταναλωτικής δαπάνης αφορούσε την κατηγορία «στέγαση, νερό, ηλεκτρισμός, αέριο και άλλα καύσιμα». Ακολουθούσαν στη δεύτερη και την τρίτη θέση οι κατηγορίες «τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά» (15%) και «μεταφορές» (12%).

Η Κύπρος ήταν μεταξύ των χωρών με το χαμηλότερο ποσοστό δαπανών στην κατηγορία «στέγαση, νερό, ηλεκτρισμός, αέριο και άλλα καύσιμα» επί των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα ποσοστά σε αυτή τη την κατηγορία καταγράφηκαν το 2020 στη Σλοβακία (30,7%), τη Φινλανδία (30,5%) και τη Δανία (28,9%) ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (15,5%), τη Μάλτα (16,8%) και την Κύπρο (18,0%).

Ακόμα, η Κύπρος βρισκόταν στην τρίτη θέση μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την αναλογία των καταναλωτικών δαπανών νοικοκυριού επί του ΑΕΠ το 2020.

Ειδικότερα, τα υψηλότερα ποσοστά των καταναλωτικών δαπανών ως μέρος του ΑΕΠ καταγράφηκαν στην Ελλάδα (70,3% του ΑΕΠ), την Κροατία (65,7%) και την Κύπρο (64,7%). Τα χαμηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (24,5%), το Λουξεμβούργο (30,8%), την Ολλανδία (41,5%) και τη Σουηδία (42,7%).

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στα μετοχικά κεφάλαια μεγάλων εταιρειών της Κύπρου-Οι μεγαλομέτοχοι 35 εισηγμένων
Σημαντικά ημερήσια και εβδομαδιαία κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ
Αμετάβλητο το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Στα €580,6 εκατ ή 1,6% του ΑΕΠ
Cyprus Forum-Cities: Καλή αλλά ακόμα με πολλές προκλήσεις η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Σ. Χαραλάμπους: Θα υπερασπιστούμε με όλα τα μέσα την ΑΤΑ-Αναμένουμε ενέργειες για εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων
Γιάννης Παναγιώτου: Ανθρωποκεντρική πολιτική για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή
Ανδρέας Μάτσας: Πρώτος στόχος για το συνδικαλιστικό κίνημα η διασφάλιση της ΑΤΑ, η φιλοσοφία της δεν αλλάζει
Τα εργασιακά στην ατζέντα για το επόμενο διάστημα και το μήνυμα Χριστοδουλίδη στους κοινωνικούς εταίρους
«Αποφασιστικότητα για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας-Στήριξη κάθε επιχείρησης που βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις»
Με οριακή άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ την Τετάρτη