Ουραγοί στην άντληση κεφαλαίων μέσα από τους Απαλλακτικούς Κανονισμούς

Δεν γίνεται ευρεία χρήση των Απαλλακτικών Κανονισμών της ΕΕ στην Κύπρο για άντληση κονδυλίων, όπου «θα μπορούσαμε ως κράτος να έχουμε μεγάλα πλεονεκτήματα», τόνισε η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Στέλλα Μιχαηλίδου.

«Είμαστε, αν όχι πάντα οι τελευταίοι, οι προτελευταίοι στην άντληση κεφαλαίων μέσα από τους Απαλλακτικούς Κανονισμούς», είπε η κ. Μιχαηλίδου, επικαλούμενη στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η χρήση των Απαλλακτικών Κανονισμών στην Κύπρο φθάνει μόνο στο 46%, ενώ στην ΕΕ αγγίζει το 97%.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό του Γραφείου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων για το 2022 ύψους 569.000 ευρώ, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι η χρήση των κανονισμών «θα βοηθηθεί έμμεσα», μέσα από την χρήση του Κεντρικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων και Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας γιατί πλέον, όπως εξήγησε, όταν όλες οι αρμόδιες αρχές θα καταχωρούν τις ενισχύσεις όπου εκεί το σημαντικό κριτήριο είναι το σωρευτικό ποσό που είναι 200.000 ευρώ, εκτός από την γεωργία και την αλιεία, τότε εύκολα μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα όταν συμπληρώνεται το ποσό των 200.000 ευρώ θα εντοπίζεται αμέσως.

Ανέφερε ότι στις 23 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε πως θα εφαρμοστεί η πρώτη φάση του Αρχείου, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2024 και από την 1η Ιανουαρίου του 2025 θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Η κ. Μιχαηλίδου εξήγησε πως τώρα για να εντοπιστούν οι ενισχύσεις θα πρέπει να ληφθούν στοιχεία από κάθε αρμόδια αρχή «να παντρευτούν, να τα ανακαλύψουμε και να τρέχουμε να τα ανακτήσουμε κάτι που είναι χρονοβόρο και αναποτελεσματικό».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να δημιουργηθεί πρώτα κουλτούρα αλλά και συνεχής επαφή, ενημέρωση και καθοδήγηση σε σχέση με την χρήση των Απαλλακτικών Κανονισμών.  

«Στόχος του γραφείου μας είναι η εκπαίδευση, η καθοδήγηση, η γνωμοδότηση όλων των αρμόδιων αρχών για να δημιουργηθεί η κουλτούρα των Απαλλακτικών Κανονισμών για να μπορέσουμε ως κράτος μέλος να ακολουθήσουμε τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τόνισε.

Επίσης, η Έφορος αναφέρθηκε σε αναθεώρηση του περιφερειακού χάρτη όπου «συγκεκριμένες περιοχές των κρατών μελών δικαιούνται να έχουν επιπρόσθετες περιφερειακές ενισχύσεις».

Είναι αυτά για τα οποία προσπαθούμε μέσα από τις παρουσιάσεις μας να ενημερώσουμε τις διάφορες αρμόδιες αρχές ούτως ώστε κάποια άτομα που θέλουν να κάνουν νέες επενδύσεις να μπορούν να επιλέξουν ακόμη και την περιοχή για να έχουν επιπρόσθετες περιφερειακές ενισχύσεις, υπογράμμισε.

Η κ. Μιχαηλίδου είπε ακόμη ότι οι μεγάλες αποφάσεις βάσει των Απαλλακτικών Κανονισμών οι οποίες είχαν εκδοθεί από το Γραφείο Εφόρου αφορούσαν τα λεωφορεία της Αμμοχώστου ύψους 13,5 εκ. ευρώ, ενώ άλλες 4 ήταν παρατάσεις υφιστάμενων αποφάσεων του Γραφείου του Εφόρου και ενισχύσεις ύψους 2 εκ. ευρώ που ήταν συμβατές ενισχύσεις και δόθηκαν βάσει του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού σε πληγέντες από την πυρκαγιά που τηρούσαν τα κριτήρια.

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών