Πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης ο πληθωρισμός στην Κύπρο

Στο 3,4% βρισκόταν ο ετήσιος δείκτης πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο όταν βρισκόταν στο 3,0% και σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020 όταν βρισκόταν στο -0,3%, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που δημοσιοποίησε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο ετήσιος δείκτης πληθωρισμού βρισκόταν στο 3,6% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με 3,3% τον Αύγουστο και σε σύγκριση με -1,9% τον περσινό Σεπτέμβριο.

Ο ετήσιος δείκτης πληθωρισμού στην Κύπρο βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου επίσης βρισκόταν στο 3,6%, σε σύγκριση με 3,2% τον Αύγουστο και σε σύγκριση με 0,3% πέρσι τον Σεπτέμβριο.

Οι χαμηλότεροι ετήσιοι δείκτες πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν στην Μάλτα (0,7%), την Πορτογαλία (1,3%) και την Ελλάδα (1,9%). Οι υψηλότεροι δείκτες πληθωρισμού καταγράφηκαν στην Εσθονία και τη Λιθουανία (6,4%) και στην Πολωνία (5,6%).

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο ετήσιος δείκτης πληθωρισμού σημείωσε μείωση σε ένα κράτος μέλος, παρέμεινε σταθερός σε ένα και ανέβηκε στα υπόλοιπα.

Τον Σεπτέμβριο, η μεγαλύτερη συνεισφορά στον ετήσιο δείκτη πληθωρισμού στην ευρωζώνη προήλθε από την ενέργεια (+1,63 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ ακολουθούν οι υπηρεσίες (+0,72 ποσοστιαίες μονάδες), τα βιομηχανικά αγαθά πέραν της ενέργειας (+0,57 ποσοστιαίες μονάδες) και ο τομέας των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού (+0,44 ποσοστιαίες μονάδες).

Δειτε Επισης

Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024