Ν. Αναστασιάδης: Νέο καθεστώς κινήτρων για προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας

Την ανακοίνωση από πλευράς Κυβέρνησης, κατά τους επόμενους μήνες, νέου καθεστώτος κινήτρων για την προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, το οποίο θα διευκολύνει την εγκατάσταση και την πρόσληψη εργαζομένων, και θα προσφέρει φορολογικά κίνητρα και ταχείες διαδικασίες αδειοδότησης, προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συμπληρώνει άλλες πρωτοβουλίες που ανέλαβε πρόσφατα η Κυβέρνηση, όπως η εισαγωγή διαδρομής απασχόλησης για ειδικευμένους υπηκόους τρίτων χωρών που ειδικεύονται στον τομέα της πληροφόρησης και των επικοινωνιών και η δημιουργία μηχανισμού ταχείας ενεργοποίησης επιχειρήσεων με στόχο την απλούστευση των υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να εδραιώσουν την παρουσία τους στην Κύπρο.

Σε χαιρετισμό του στην 9η τελετή απονομής των Invest Cyprus International Investment Awards, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως με την πάροδο των ετών η Κύπρος έχει εξελιχθεί σε βασικό προορισμό για διεθνείς επιχειρήσεις και επενδύσεις στην περιοχή, με σημαντικές δυνατότητες να καταστεί κόμβος παγκόσμιας κλάσης.

Όπως υπέδειξε, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Διαχείρισης για το Παγκόσμιο Κέντρο Ανταγωνιστικότητας 2020, η ικανότητα της Κύπρου να προσελκύει και να διευκολύνει τις ξένες άμεσες επενδύσεις και η προσαρμοστικότητα των πολιτικών της, έχουν αποφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

«Ειδικότερα», τόνισε, «η Κύπρος έχει ανακηρυχθεί η πιο βελτιωμένη χώρα, ανεβαίνοντας έντεκα θέσεις και καταλαμβάνοντας την 30ή θέση παγκοσμίως».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος γενικότερα στην κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, υπογράμμισε πως οι προσπάθειες αποφέρουν καρπούς, καθώς η οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, αυξήθηκε κατά 12,8 % το δεύτερο τρίμηνο του 2021, υπερβαίνοντας τις αρχικές προσδοκίες και επιδεικνύοντας θετικές προοπτικές για τα προσεχή τρίμηνα.

Λέγοντας ότι «το σύνθημά μας στην Κύπρο είναι ότι με κάθε πρόκληση, υπάρχει μια ευκαιρία», ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε πως στο πλαίσιο αυτό, η ευρύτερη στρατηγική της Κυβέρνησης για την οικονομική ανάκαμψη περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη βασικών οικονομικών τομέων.

Όπως επισήμανε, η Κυβέρνηση έχει προβεί σε μια ολιστική προσέγγιση και έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω του σχεδίου η «Κύπρος για το αύριο», με συνολικό προϋπολογισμό 4,4 δις ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει τα κύρια ευρωπαϊκά ταμεία, δηλαδή το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Ταμείο Συνοχής.

Ειδική μνεία έκανε στην Εθνική Υπηρεσία Προώθησης που θα συσταθεί μέσω του σχεδίου «Κύπρος για το Αύριο», με την οποία, όπως τόνισε, αναμένεται ότι πολυάριθμα χρηματοδοτικά προγράμματα και προγράμματα θα βελτιώσουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και ρευστότητα, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Ταυτόχρονα, τα προγράμματα επιχορηγήσεων για την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και η δημιουργία ενός κεντρικού γραφείου μεταφοράς γνώσεων αναμένεται να αυξήσουν τις επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία», υπογράμμισε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στα Invest Cyprus International Investment Awards, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον Invest Cyprus για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία και επαίνεσε το περιοδικό GOLD για τη σκληρή δουλειά του, στην πραγματοποίηση του θεσμού.

«Το γεγονός ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται για ένατη χρονιά καταδεικνύει ότι έχει καθιερωθεί ως μια άκρως επωφελής ετήσια εκδήλωση, υποστηρίζοντας το όραμά μας για την καθιέρωση της Κύπρου ως σύγχρονου και ανταγωνιστικού επιχειρηματικού κέντρου», σημείωσε.

«Θα ήθελα να συγχαρώ», κατέληξε, «όχι μόνο όλους τους νικητές των φετινών βραβείων, αλλά και κάθε επενδυτή που υπήρξε ένας πραγματικά πολύτιμος σύμμαχος στο όραμά μας να μετατρέψουμε την Κύπρο σε έναν παγκοσμίου κύρους επιχειρηματικό κέντρο και επενδυτικό προορισμό.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη εκτίμησή μου στους επίτιμους καλεσμένους της αποψινής βραδιάς, σε όλους εσάς, για τη συνεχή εμπιστοσύνη σας, τη θετική σας συμβολή και την ισχυρή υποστήριξή σας.

Η Κυβέρνησή μου είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε βοήθεια που κρίνεται αναγκαία για τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών σας σχεδίων και των επενδυτικών πρωτοβουλιών σας».

Δειτε Επισης

Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού