Εκτροχιάζονται οι σχέσεις CPT και Υπουργείου Μεταφορών

Σε επικίνδυνες για τις δημόσιες συγκοινωνίες της Κύπρου διαδρομές κινούνται οι σχέσεις Cyprus Public Transport(CPT) και Υπουργείου Μεταφορών. Αφορμή, το θέμα της ανάθεσης του συμβολαίου για τα υπεραστικά λεωφορεία, το οποίο ενώ αρχικά κέρδισε η CPT, στη συνέχεια από πλευράς Υπουργείου Μεταφορών η σύμβαση ανατέθηκε σε άλλο παροχέα. Επισημαίνεται πως αύριο Πέμπτη, η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Μεταφορών θα συνεδριάσει για να λάβει την τελική απόφαση ως προς το σε ποιον θα ανατεθεί το συμβόλαιο.

Διαβάστε ακόμη: 

Τρέχουν με φόρα τα νέα οικιστικά έργα

Έξι εταιρείες και μια προσωπικότητα ανεβαίνουν στο βάθρο

Πού έδωσε νέα δάνεια η Τράπεζα Κύπρου

Το χρονικό της διελκυστίνδας

Η όλη διελκυστίνδα έχει ως αφετηρία το 2019 όταν η CPT είχε κερδίσει τον διαγωνισμό για τα υπεραστικά λεωφορεία, με την εταιρεία να προχωρά άμεσα στην αγορά των λεωφορείων ώστε να καλύψει τις ανάγκες του επιβατικού κοινού, σε μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων και με αρκετές θέσεις εργασίας (πέραν των 600).

Σημειώνεται ότι μετά από την επιτυχία της στο διαγωνισμό του Υπουργείου Μεταφορών, στην εταιρεία κατακυρώθηκε ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός συμβάσεων (4 από τις 6) που αφορούν τις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας, Αμμοχώστου και τα υπεραστικά δρομολόγια. Για τις δύο πρώτες επαρχίες, η CPT ήδη δραστηριοποιείται.

Έπειτα από πολλές νομικές διαδικασίες σε ό,τι αφορά το συμβόλαιο για τα υπεραστικά λεωφορεία, το δικαστήριο ακύρωσε την μετέπειτα απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών να αναθέσει άλλου τη σύμβαση.

«Ακατανόητη καθυστέρηση»

«Έχουμε κερδίσει το συμβόλαιο, έχουμε προχωρήσει με την επένδυση και η αρμόδια αρχή μας πήρε το συμβόλαιο μέσα από τα χέρια. Απευθυνθήκαμε στο δικαστήριο το οποίο δικαίωσε τις θέσεις μας και κερδίσαμε την υπόθεση», τονίζουν στο InbusinessNews πηγές από την CPT.  

«Από τη στιγμή που κερδίσαμε το συμβόλαιο για τα υπεραστικά λεωφορεία και που διαθέσαμε εκατομμύρια ευρώ στη σχετική επένδυση, αντιμετωπίζουμε μια ακατανόητη καθυστέρηση από πλευράς του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων για την ανάθεση του συμβολαίου στην εταιρεία μας», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

«Με εσφαλμένη ερμηνεία όρου του διαγωνισμού», υπογραμμίζουν, «προσπάθησαν να δείξουν ότι η προσφορά της Cyprus Public Transport παραβίασε τους όρους του διαγωνισμού, αλλά η ίδια η Επιτροπή Προσφορών του διαγωνισμού ξεκαθάρισε το θέμα», τονίζουν στο InbusinessNews οι ίδιες πηγές από την CPT.

Αποστάσεις και ερωτήματα…

Σημειώνεται πως από τον Φεβρουάριο του 2021 η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών χαρακτηρίζεται από αρκετά δύσκολη έως ανύπαρκτη. «Έξι μήνες μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου υπέρ μας και την ακύρωση της ανάθεσης του συμβολαίου από πλευράς του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων σε άλλο υποψήφιο παροχέα, βρισκόμαστε ακόμα σε αναμονή χωρίς να λαμβάνουμε καμία απάντηση από το Υπουργείο σχετικά με αυτή την καθυστέρηση», επισημαίνουν πηγές από την CPT.

Σύμφωνα με την CPT, από την στάση του Υπουργείου προκύπτουν ερωτήματα και ζητήματα, όπως:

  • Τι ήταν αυτό που το ώθησε να αλλάξει γνώμη και να προχωρήσει με ιδιώτη δικηγόρο.
  • Γιατί το Υπουργείο ακύρωσε την παραχώρηση των συγκοινωνιών της Αμμοχώστου στη CPT με αφορμή την αναφορά σε Εγγεγραμμένο Ελεγκτικό Οίκο, και τώρα στον νέο διαγωνισμό η πρόνοια έχει τροποποιηθεί κατά τρόπο ώστε να έχει πλέον διαμορφωθεί  ακριβώς όπως την είχε κατανοήσει η CPT όταν υπέβαλε την προσφορά της.
  • Εκτός του ότι η όλη υπόθεση καθυστερεί σημαντικά τη βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών των δημόσιων μεταφορών, τίθεται και το ζήτημα για το πρόσωπο που δείχνει η Κύπρος όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

«Μολύνεται η διαδικασία»

Κληθείς από το InBusinessNews να τοποθετηθεί επί του όλου θέματος, υψηλόβαθμος λειτουργός του Υπουργείου Μεταφορών υπέδειξε πως υπάρχει διαδικασία από πλευράς του Υπουργείου, ώστε να ληφθεί απόφαση.

«Είναι απαράδεκτο ένας ενδιαφερόμενος να εξασκεί πίεση μέσα από τα media. Μολύνεται η διαδικασία, και σε ένα διοικητικό όργανο που αποτελείται από δημόσιους υπαλλήλους που πρέπει να λάβουν μία απόφαση. Είναι αντιδεοντολογικό», τόνισε. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η CPT, σε περίπτωση που τα δεδομένα παραμείνουν ως έχουν, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την Κύπρο και να κινηθεί νομικά εναντίον της Δημοκρατίας σε ανώτατα ευρωπαϊκά δικαστικά όργανα.

«Αναμένουμε ότι η λογική θα επιστρέψει στην όλη διαδικασία και ότι θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη λειτουργία των λεωφορείων για τη βελτίωση της ποιότητας των συγκοινωνιών στην Κύπρο, όπως έχουμε αποδείξει μέχρι στιγμής στη Λευκωσία και στη Λάρνακα», σχολιάζει χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή από την CPT.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους