Επιχειρηματικά φόρουμ και εμβάθυνση ενεργειακής συνεργασίας

Την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου και Αιγύπτου αποφάσισαν κατά τη διμερή τους συνάντηση, στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνάντησης Κύπρου-Αιγύπτου στο Κάιρο, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου και ο Αιγύπτιος ομόλογός της, Υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου Δρ. Μοχάμεντ Σάκερ Ελ Μαρκάμπι. 

Η Υπουργός Ενέργειας κάλεσε τον Υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου να επισκεφτεί επίσημα την Κύπρο για να υπογράψουν από κοινού το εν λόγω μνημόνιο. 

«Η ηλεκτρική αυτή διασύνδεση με την Αίγυπτο θα διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου, ενώ θα έχει αμοιβαία οφέλη για τις δύο χώρες, αναφορικά με την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις προσπάθειες που γίνονται παγκοσμίως για μείωση των ρύπων και συγκράτηση των αρνητικών επιπτώσεων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πηλείδου μιλώντας στη Διακυβερνητική Συνάντηση.

Στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνάντησης Κύπρου-Αιγύπτου, δόθηκαν επίσης οδηγίες επίσπευσης των εργασιών της Κοινής Επιτροπής που έχει συσταθεί για υλοποίηση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά και του EurοAfrica interconnector. Σε αυτό το πλαίσιο, όσον αφορά τον αγωγό, έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση των σχετικών τεχνικών επιτροπών στις 15 Σεπτεμβρίου 2021.

Παράλληλα, αναμένεται εντός του μηνός να υπογραφεί το Μνημόνιο Συναντίληψης για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Αιγύπτου, ενώ ακολούθως προγραμματίζεται η υπογραφή τριμερούς Μνημονίου Συναντίληψης Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδος για προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών μέσω του έργου EuroAfrica Interconnector.

Επιπλέον, στη βάση της Συμφωνίας Κύπρου-Αιγύπτου στον τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συμφωνήθηκε η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στους εν λόγω τομείς, ιδιαίτερα επί της αξιοποίησης ηλιακών θερμικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και παραγωγής πράσινου υδρογόνου.

Ο τομέας του εμπορίου

Αναφορικά με τον τομέα του εμπορίου, συμφωνήθηκε όπως θεσμοθετηθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα η διοργάνωση επιχειρηματικών φόρουμ, ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί αντίστοιχων επιχειρηματικών επιμελητηρίων, με στόχο την αύξηση του εμπορίου, υπηρεσιών αλλά και αγαθών, ιδιαίτερα φαρμακευτικών σκευασμάτων και προϊόντων υδατοκαλλιέργειας.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή