anner-cyta-vodafone

Αναβάθμιση και... ψήφος εμπιστοσύνης από Moody's

InBusinessNews  24/07/2021 08:29
Αναβάθμιση και... ψήφος εμπιστοσύνης από Moodys

Αναβάθμιση και... ψήφος εμπιστοσύνης από Moody's

InBusinessNews  24/07/2021 08:29

Με ανακοίνωσή του που εκδόθηκε την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021, ο διεθνής Οίκος Πιστοληπτικής Αξιολόγησης Moody’s, αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας (στο “Ba1“, από “Ba2“) με σταθερή προοπτική.

Σε γραπτή του δήλωση, ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης τόνισε ότι η αναβάθμιση αποτελεί μια εξαιρετικής σημασίας θετική εξέλιξη, η οποία καταδεικνύει τις ορθές πολιτικές που ακολουθούνται, που παρά την αβεβαιότητα που υφίσταται λόγω της κρίσης της πανδημίας, συνεχίζουν να ενδυναμώνουν την αξιοπιστία της Κύπρου.

«Ο Οίκος Moody’s αιτιολογεί την απόφασή του για αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Δημοκρατίας στη βάση της μείωσης της έκθεσης σε κινδύνους γεγονότων λόγω μείωσης των κινδύνων του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, καθώς επίσης στην ανθεκτικότητα της οικονομίας στο πανδημικό σοκ και στις ισχυρές μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ, οι οποίες υποστηρίζονται από σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια. Σημειώνεται ότι η αναβάθμιση της Δημοκρατίας, ακολουθεί την πρόσφατη αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου, της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας», επεσήμανε σχετικά ο ΥΠΟΙΚ.

Διαβάστε ακόμη:

Αναβάθμισε σε Β1 την Τράπεζα Κύπρου ο οίκος Moody's

Ελληνική: Αναβάθμιση της καταθετικής βάσης από Moody's

Επιπρόσθετα, ο Οίκος επισημαίνει ότι η σταθερή προοπτική αντικατοπτρίζει την άποψή του ότι οι κίνδυνοι οι οποίοι είναι συνυφασμένοι με την πιστοληπτική αξιολόγηση, είναι γενικά ισοζυγισμένοι με τα πλεονεκτήματα του τραπεζικού τομέα. «Τα εθνικά μέτρα στήριξης και η σημαντική χρηματοδότηση της ΕΕ περιορίζουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία και οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις από την κρίση πιθανότατα θα παραμείνουν περιορισμένες. Επιπλέον, αναμένει ότι ο αντίκτυπος της επιβάρυνσης της οικονομίας από το δημόσιο χρέος θα είναι σε πολύ καλύτερο σημείο σε σύγκριση με το προ-πανδημικό επίπεδο», τόνισε ο κ. Πετρίδης.

Στα ίδια πλαίσια, ο Οίκος Moody’s τονίζει ως τους σημαντικότερους παράγοντες για τη μελλοντική περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Δημοκρατίας, την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως θεσμικά όργανα, διακυβέρνηση, δικαιοσύνη και έλεγχος της διαφθοράς, την πολύ υψηλή απορρόφηση της χρηματοδότησης της ΕΕ σε συνδυασμό με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την επιτάχυνση στη μείωση του χρέους σε επίπεδα πριν από την πανδημία και την περαιτέρω σημαντική μείωση της έκθεσης της Δημοκρατίας σε κινδύνους που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα.

Ο Οίκος θεωρεί ως σημαντικότερους παράγοντες για πιθανή μελλοντική υποβάθμιση, το ενδεχόμενο η οικονομική ανάκαμψη να μην είναι στον αναμενόμενο βαθμό, σε συνδυασμό με  μια διαρκή, σημαντική μείωση της οικονομικής ισχύος της Κύπρου και σημαντική αύξηση των κινδύνων των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και του τραπεζικού τομέα, καθώς επίσης μια συνεχής, ουσιαστική επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της Δημοκρατίας.

«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα ώστε, με την πάροδο της πανδημίας, να επανέλθει στους θετικούς ρυθμούς που υπήρχαν πριν την πανδημία, τόσο όσον αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση (συγκράτηση της ανεργίας) όσο και τα δημόσια οικονομικά. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η Κυβέρνηση στηρίζει την κυπριακή οικονομία και το κοινωνικό σύνολο, κατά τρόπο στοχευμένο και ευέλικτο και προωθώντας, παράλληλα, τα κατάλληλα οικονομικά σχέδια τα οποία θα επιτρέψουν τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των προσφερόμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Καταληκτικά, ο κ. Πετρίδης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται άοκνα, συστηματικά και σε συνεργασία με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να επιτύχει τις προαναφερόμενες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ωθήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε ανώτερα επίπεδα αναβάθμισης της αξιοπιστίας της.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας