Α. Ασσιώτης: Στρατηγική όλων των Κυπρίων η διαμόρφωση οικονομικής πολιτικής

Η διαμόρφωση μιας Μακροπρόθεσμης Οικονομικής Στρατηγικής ήταν ένας από τους πρωταρχικούς στόχος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου (ΣΟΑΚ) κάτι το οποίο τέθηκε κατά την πρώτη συνάντηση των μελών του ΣΟΑΚ, ανέφερε ο Δρ Ανδρέας Ασσιώτης, μέλος του ΣΟΑΚ και πρόεδρος της Καθοδηγητικής Επιτροπής του Έργου, επισημαίνοντας πως «η διαμόρφωση της οικονομικής στρατηγικής παρόλο που είναι εισήγηση δική μας του ΣΟΑΚ, για εμάς η στρατηγική είναι η στρατηγική όλων των Κυπρίων και έτσι προσδοκούμε να την υποδεχθείτε και να την αγκαλιάσετε».

Ο κ. Ασσιώτης τόνισε πως όραμα της μακροπρόθεσμης στρατηγικής που συνοδεύεται και από επιτεύξιμες δράσεις για την υλοποίηση του, φέρει τον τίτλο «Όραμα 2035» και είναι φιλόδοξο και συνάμα ρεαλιστικό. «Όραμα μας είναι η Κύπρος μας να είναι ένα από τα καλύτερα μέρη του κόσμου για να ζει κάποιος, να εργάζεται και να δραστηριοποιείται».

Για την υλοποίηση του οράματος ανέφερε ο κ. Ασσιώτης θα πρέπει η Κύπρος να γίνει ένα Κράτος πρότυπο, με μια ακμάζουσα ανθεκτικής οικονομία και μια δίκαιη χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία. Όλες οι πτυχές του οράματος, είπε, θα στηρίζονται από προηγμένη τεχνολογία και περιβαλλοντική αειφορία.

«Το όραμα δεν συν υποθέτει να ξηλώσουμε του υφιστάμενο μοντέλο, ούτε να ασχοληθούμε με δραστηριότητες παραγωγής διαστημοπλοίων. Αντίθετα κτίζει πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κυπριακής Οικονομίας, τόσο αυτά που έχουμε αξιοποιήσει, όσο και αυτά που μπορούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω, αλλά λαμβάνει υπόψη και επιλύει αδυναμίες της υφιστάμενης κατάστασης όπως το ισοζύγιο τρέχουσων συναλλαγών και την εξάρτηση στις εισαγωγές. Μπορούμε να παράγουμε περισσότερα στην Κύπρο».

Μέσα από το προτεινόμενο μοντέλο ανάπτυξης η Κύπρος μπορεί να μετατραπεί σε αειφόρο επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο της Ευρώπης, ενώ προτείνεται και η ενίσχυση του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα οι οποίοι θα πρέπει να συνεισφέρουν ένα ελάχιστο αποδεκτό ποσοστό στη συνολική παραγωγή.

Σύμφωνα με τον κ. Ασσιώτη οι προτάσεις αφορούν και την γεωργία, κτηνοτροφία και ελαφριά μεταποίηση, με παράδειγμα τη δημιουργία του πρώτου βιομηχανικού επιστημονικού πάρκου με στόχο την προώθηση της κατασκευής εξοπλισμού πράσινης τεχνολογίας.

Παράλληλα, το νέο αναπτυξιακό μοντέλο στοχεύει σε υψηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας με ανοικτές ελεύθερες και δίκαιες συνθήκες στην αγορά με διαφανή αξιόπιστα ιδρύματα, με αυξημένη παραγωγικότητα και εξαγωγικό προσανατολισμό, με έμφαση στην ανάπτυξη και αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής και στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Η στρατηγική περιλαμβάνει δέσμη πρακτικών και εφαρμόσιμων εισηγήσεων, ανέφερε ο κ. Ασσιώτης, που βασίζονται σε δύο πυλώνες, τις οριζόντιες ή τις τομεακές δράσεις και τις κάθετες δράσεις. Μέσω των κάθετων δράσεων προωθούνται τομεακές παρεμβάσεις σε επιλεγμένους τομείς στη βάση των σύγχρονων και αναγνωρισμένων τάσεων με στόχο τη διαφοροποίηση και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, ώστε η οικονομία να μην εξαρτάται από περιορισμένο αριθμών τομέων και η Οικονομία καταστεί λιγότερο ευάλωτη από εξωτερικούς κραδασμούς.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε μια Οικονομία πιο ανθεκτική. Πως διασφαλίζεται η ανθεκτικότητα της Οικονομίας; Ένας τρόπος είναι η συνεισφορά των πέντε τομέων με τους υψηλότερους ρυθμούς μεγέθυνσης να μην υπερβαίνει το 50% της συνολικής ανάπτυξης. Το αντίστοιχο ποσοστό σήμερα είναι γύρω στο 75%. Άρα αν αυτοί οι τομείς υποστούν ένα shock, σημαίνει ότι δεν θα πάμε και πολύ καλά. Οι προτεινόμενοι αναδυόμενοι τομείς χρειάζονται περισσότερη φροντίδα για να αναπτυχθούν».   

Οι οριζόντιες δράσεις είναι πιο σημαντικές, είπε ο κ. Ασσιώτης και αφορούν δράσεις που καλύπτουν θεσμικούς και κοινωνικούς τομείς που θα βοηθήσουν να ξεκλειδώσει το αναπτυξιακό δυναμικό της Οικονομίας.

Το νέο οικονομικό μοντέλο έχει ήδη ενσωματωθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια προσπάθεια, συνοδεύεται και από κάποιο προϋπολογισμό. «Οι πρακτικές και εφαρμόσιμες εισηγήσεις μας, συνοδεύονται από έναν αναπτυξιακό προϋπολογισμό που αποτελεί μέρος του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία για την υλοποίηση της Στρατηγικής».

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές