Ούτε γι’ αστείο lockdown, μονόδρομος safepass και εμβολιασμοί

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο επιχειρηματικός κόσμος την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα μας, με τον φόβο και την αγωνία για μια ενδεχόμενη εκ νέου βαριά νόσηση της οικονομίας να γίνονται ολοένα και πιο έντονοι.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του υπουργού Υγείας με την επιδημιολογική ομάδα, ενώ αύριο συνέρχεται το Υπουργικό Συμβούλιο όπου δεν αποκλείεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Έχει δοθεί ο απαραίτητος χρόνος μέχρι την Παρασκευή το πρωί, έτσι ώστε αν αποφασιστεί ότι υπάρχει λόγος να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, να μπορεί να γίνει συγκεκριμένη εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Παρασκευή», ανέφερε συναφώς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Πελεκάνος, ο οποίος ερωτηθείς αν τίθεται θέμα νέου lockdown, υπέδειξε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε την ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας μετά από τη συνάντηση του με τους επιδημιολόγους».

Διαβάστε ακόμα:

Έρχονται αυξήσεις φωτιά σε τιμές βασικών προϊόντων

Δέκα στημένες επιχειρήσεις που ενοικιάζονται

Το lockdown είναι κάτι το οποίο σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος απεύχεται, με την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ να καταθέτουν τις δικές τους συγκεκριμένες εισηγήσεις και προτάσεις αντιμετώπισης της επιδημιολογικά δύσκολης κατάστασης.

Οι επιχειρηματίες αναμένουν κίνητρα από το Υπουργικό Συμβούλιο, τα οποία θα φέρουν περισσότερους εμβολιασμούς και μεγαλύτερη υπευθυνότητα από τους πολίτες, ενώ ΟΕΒ και ΚΕΒΕ τάσσονται υπέρ της συνέχισης του μέτρου του safepass παρά τις διαφωνίες που εκφράζονται από άλλους επαγγελματικούς συνδέσμους. Όπως εκτιμούν, το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό, μπορούν να αποτρέψουν μια ανεπιθύμητη απ' όλους κατάρρευση της οικονομίας. 

Κίνητρα για εμβολιασμό 

Μιλώντας στο InBusinessNews, o Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις μέχρι στιγμής αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Αύριο η ΟΕΒ αναμένει να ακούσει περισσότερα κίνητρα. «Το τι περιμένουμε είναι κίνητρα στην προσφορά των επιχειρήσεων. Αναμένουμε κίνητρα για το ηλικιακό πλαίσιο, ειδικά για τους 18-30, για να πειστούν να εμβολιαστούν».

Μερικά από αυτά τα κίνητρα που έχουν τεθεί στο τραπέζι και ενδεχομένως να ανακοινωθούν, περιλαμβάνουν εκπτώσεις, ταξίδια, κουπόνια, δικαίωμα αγοράς με χαμηλές τιμές, κλήρωση εισιτηρίων διαρκείας σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Όπως αναφέρει ο κ. Αντωνίου, «εισηγήσεις μεταφέρθηκαν τη Δευτέρα στον Υπουργό Υγείας. Η επικοινωνία είναι καθημερινή. Δόθηκαν προτάσεις για οριζόντιες προσεγγίσεις και κάθετες για ειδικούς κλάδους. Τα περισσότερα ενσωματώνονται στις ανακοινώσεις και εγκυκλίους της ΟΕΒ».

Για το ζήτημα του safepass, που πρέπει να παρουσιάζουν οι πολίτες στις επιχειρήσεις, η ΟΕΒ ξεκαθαρίζει τη θέση της, με τον κ. Αντωνίου να τονίζει ότι «το safepass θα πετύχει και θα το επιδιώξουμε να λειτουργήσει».

Ειδικά για το κομμάτι της εστίασης, όπου ακούγονται οι περισσότερες διαφωνίες, ο κ. Αντωνίου είπε πως «για αυτούς τους πελάτες που δεν συνεργάζονται, να μην καταδικάσουμε τον επιχειρηματία. Να βελτιώσουμε αυτή την οδηγία και το σκέλος της ευθύνης να μην πέφτει στον επιχειρηματία. Αν δεν συνεργάζονται να έρθουν αντιμέτωποι με τις νομικές τους υποχρεώσεις».

Η αύξηση κρουσμάτων επανάφερε τη συζήτηση για lockdown και ο κ. Αντωνίου υπογράμμισε πως δεν θα πρέπει να τιμωρηθούν οι πολλοί για τους λίγους. «Για την ΟΕΒ είναι εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο παύσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δεν θεωρούμε σωστό να έρθουμε να τιμωρήσουμε το 70% που εμβολιάστηκε γιατί κάποιοι αρνούνται να εμβολιαστούν ενώ τους το παρείχαν δωρεάν. Είναι παράλογο. Άρα οι προσπάθειες πρέπει να εντατικοποιηθούν στα κίνητρα εμβολιασμού» ανέφερε.

Συνέχιση του safepass

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ΚΕΒΕ, με τον Γ.Γ. του Επιμελητηρίου Μάριο Τσιακκή να αναφέρει InBusinessNews, για ένα ενδεχόμενο lockdown: «Ελπίζω να μην υπάρχει στο τραπέζι ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Θα είναι καταστροφικό. Εμείς δεν θέλουμε να δούμε ένα lockdown. Δεν το σηκώνει η οικονομία. Χάσαμε την τουριστική σεζόν, είμαστε στο κόκκινο και τα κρούσματα αυξάνονται. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κλείσουμε την αγορά».

Από το Υπουργικό Συμβούλιο, το ΚΕΒΕ αναμένει τουλάχιστον τη συνέχιση του safepass. «Αναμένουμε ότι το κράτος θα σταθεί στην απόφαση να επιδεικνύεται το safepass. Αν καταργηθεί αυτό, τότε νομίζω ότι θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων», σχολίασε ο κ. Τσιακκής.

Παρέμεινε στις προτάσεις του ΚΕΒΕ, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τη συνέχιση της χρήσης safepass, την χρέωση rapid test από 1η Αυγούστου για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί πλην αυτών που για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν και στο κίνητρο για όσους εμβολιαστούν να είναι δωρεάν η εξέταση rapid μεταξύ του διαστήματος της πρώτης δόσης με τη δεύτερη.

Ο κ. Τσιακκής, απαντώντας για μέτρα σε ένα κλάδο της οικονομίας, σχολίασε αναφορικά με την εστίαση. «Δεν μπορούμε να βάζουμε σε κίνδυνο όλους τους τομείς. Δεν μπορεί για το όφελος ενός κλάδου να καταστραφεί όλη η οικονομία. Εμείς ως ΚΕΒΕ δεν μπορούμε να δεχτούμε την κατάργηση του safe pass», ξεκαθάρισε. 

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή